Ελλάδα Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: Η Ηλεία απαιτεί κι ελπίζει…

Εξοχότατε  κύριε Πρωθυπουργέ της Ελλάδας,

Τo 9o Aναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Πάτρα φέρνει στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου τα προβλήματα, τις ελλείψεις και την υστέρηση της περιοχής μας έναντι άλλων περιφερειών της χώρας. Παράλληλα τόσο η  δική σας παρουσία, όσο και των υπουργών, υφυπουργών και κυβερνητικών στελεχών που  θα συμμετάσχουν στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου, δημιουργούν  μεγάλες προσδοκίες σε όλους εμάς που ζούμε, δημιουργούμε και προσφέρουμε στον τόπο αυτό.

Μέσα από τις παράλληλες συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν  -των οποίων η θεματολογία καλύπτει τους πιο σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης μια κοινωνίας –  είναι βέβαιο ότι θα αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, αλλά και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή και δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα για πολλά χρόνια.

Ωστόσο μεγάλο ζητούμενο αποτελεί, αν το συγκεκριμένο συνέδριο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για ουσιαστικές εξελίξεις που θα δώσουν ώθηση στη Δυτική Ελλάδα και θα τη φέρουν σε αναπτυξιακή τροχιά. Ή  θα εξελιχθεί  σ’ ένα μακροσκελές  άθροισμα των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων και σε μια “φιέστα” ανακοινώσεων και υποσχέσεων,  χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό και κυρίως χωρίς προοπτική υλοποίησης.

Κύριε Πρόεδρε,

Όσον αφορά τον τόπο μας, την Ηλεία, γνωρίζετε ότι βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στο δείκτη της ανάπτυξης. Μια περιοχή προικισμένη με ιστορική κληρονομιά, με πολιτιστικά μνημεία, με μοναδικά αξιοθέατα, με εύφορη γη, αλλά ξεχασμένη και εγκαταλελειμμένη  από τους εκάστοτε κυβερνώντες.  Και παράλληλα πολλάκις «τραυματισμένη» από τα στοιχεία της φύσης, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες.

Δυστυχώς εμείς οι Ηλείοι αισθανόμαστε  ξεχασμένοι, γελασμένοι,  απατημένοι από τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Γι αυτό και δεν ζητάμε από εσάς ελεημοσύνη. Απαιτούμε  ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δώσει το έναυσμα  για την ανασυγκρότηση ολόκληρης της περιοχής. Ένα σχέδιο που θα βασίζεται:

  1. Στην αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν την ποιότητα των αγροτικών και των κτηνοτροφικών προϊόντων μας, θα διασφαλίζουν την γρήγορη και σωστή μεταποίηση τους και θα τα προωθούν στην εγχώρια και την παγκόσμια αγορά.
  2. Στην ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος με έργα υποδομής και ιδιωτικές επενδύσεις που θα σέβονται το οικοσύστημα και το περιβάλλον μας.
  3. Στην προσέλκυση, με συγκεκριμένα κίνητρα, νέων καινοτόμων επιχειρηματικών, τεχνολογικών και επιστημονικών επενδύσεων.
  4. Στην ανάδειξη και αξιοποίηση της μοναδικότητας της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω της κατάρτισης ενός ειδικού προγράμματος, προκειμένου να αποτελέσει το «βαρύ όπλο» για την ανάπτυξη όχι μόνο της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της χώρας .

Επιπλέον αναμένουμε από εσάς μια σαφή και ξεκάθαρη δέσμευση για το χρόνο έναρξης των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα – Πύργος».  Οι υποσχέσεις και τα χρονοδιαγράμματα του αρμοδίου υπουργού έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα «αδειανό πουκάμισο». Είναι απαράδεκτο μια ολόκληρη περιοχή, ένας ολόκληρος νομός να μένει εκτός του σύγχρονου εθνικού οδικού δικτύου. Να έχουν χαθεί εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές σ’ ένα δρόμο,  που μόνο κατ’ επίφαση ονομάζεται Εθνική Οδός. Για μας το θέμα αυτό είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» γι αυτό και απαιτούμε να το «πάρετε πάνω σας»

 

Κύριε Πρόεδρε,

Εμείς οι Ηλείοι, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχουμε δεχθεί σοβαρά πλήγματα και μεγάλες απογοητεύσεις δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας για το αύριο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από το βράδυ της Τρίτης θα ανοίξει μια νέα σελίδα ανάκαμψης και αναγέννησης.

Στο χέρι σας είναι  να μην διαψεύσετε την ελπίδα μας!

Η «Πατρίς»

Όλη η επικαιρότητα