Οικονομία

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις εισφορές: Πόσο πρέπει να πληρώνετε για σύνταξη 1.000€

Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από 1,4 εκατομμύριο ασφαλισμένους

Μόλις δύο εβδομάδες περιθώριο θα έχουν από αύριο έως και την Παρασκευή 13 Μαρτίου, περίπου 1,44 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προκειμένου να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία θέλουν να ενταχθούν. Το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ περιμένουν να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ ο νέος ασφαλιστικός νόμος προκειμένου να ενεργοποιήσουν την πλατφόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr/epilego.

Δύο βασικούς “κανόνες” θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι:

1. Όσο μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία επιλέξουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η σύνταξη που θα προκύψει

2. Όσοι αγνοήσουν το “προσκλητήριο” για δήλωση εισφοράς, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το 2020 και θα ανακτήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν μια μεγαλύτερη κατηγορία, από τις αρχές του 2021.

Με το κλείσιμο της προθεσμίας, στις 13 Μαρτίου, ο ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του μηνός Ιανουαρίου τα οποία και θα πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Προσοχή: Από εδώ και στο εξής, δεν υπάρχει “προκαταβολή” ασφαλιστικών εισφορών όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Τα ποσά που θα βεβαιωθούν στις 16 Μαρτίου και αν δεν πληρωθούν στην ώρα τους, οι ασφαλισμένοι θα φορτώνονται αυτομάτως με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στο διάστημα που ακολουθεί, όλο το βάρος θα πρέπει να πέσει στη σωστή επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κάτι βεβαίως που είναι υποκειμενικό καθώς εξαρτάται τόσο από τις οικονομικές αντοχές του καθενός όσο και από το ασφαλιστικό παρελθόν του. Αν κάποιος δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, προφανώς δεν θα σκεφτεί το ύψος της σύνταξης που θα πάρει ύστερα από 20 ή 30 χρόνια ενώ αν κάποιος ούτως ή άλλως πλήρωνε πολύ μεγάλα ποσά στον ΕΦΚΑ (υπήρχαν επαγγελματίες που έδιναν ακόμη και πάνω από 1000 ευρώ τον μήνα) ίσως θα σκεφτεί να καταταγεί σε μια από τις υψηλότερες κλίμακες καθώς ούτως ή άλλως θα βγει κερδισμένος σε σχέση με πέρυσι. Το τι σημαίνει η κάθε επιλογή, φαίνεται στους ακόλουθους πίνακες

1. Οι συντάξεις για όσους πληρώνουν την ελάχιστη εισφορά των 210 ευρώ ανά μήνα

Η σύνταξη ξεκινά από τα 532 ευρώ μεικτά για κάποιον που έχει 20 έτη ασφάλισης και φτάνει μέχρι τα 849 ευρώ για κάποιον με 40 χρόνια ασφάλισης.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις εισφορές: Πόσο πρεπει να πληρώνετε για σύνταξη 1.000€

2. Οι συντάξεις για όσους πληρώνουν την εισφορά των 252 ευρώ ανά μήνα

Ούτε δεύτερη βαθμίδα δεν βγάζει κύρια σύνταξη άνω των 1000 ευρώ αφού ακόμη και αν κάποιος δουλέψει για 40 χρόνια, θα πάρει το πολύ 849 ευρώ μεικτά. Από το ποσό αυτό, αφαιρείται και η εισφορά υπέρ υγείας.

πίνακας 2

3. Οι συντάξεις για όσους πληρώνουν την εισφορά των 302 ευρώ ανά μήνα

Το 1000άρικο (μεικτό) αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα αλλά προϋποθέτει πάνω από 40 έτη ασφάλισης.

πίνακας 3

4. Οι συντάξεις για όσους πληρώνουν την εισφορά των 363 ευρώ ανά μήνα

Η 4η κλίμακα δίνει σύνταξη 1000 ευρώ για όσους έχουν ασφαλιστεί για περισσότερα από 37-38 χρόνια ενώ διασφαλίζει ποσό της τάξεως των 620 ευρώ στα μόλις 20 έτη ασφάλισης

πίνακας 4

5. Οι συντάξεις για όσους πληρώνουν την εισφορά των 435 ευρώ ανά μήνα

Ακόμη και με λιγότερα από 35 έτη ασφάλισης, βγαίνει 1000άρικο όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:

πίνακας

6. Οι συντάξεις για όσους πληρώνουν την εισφορά των 566 ευρώ ανά μήνα

Η ανώτατη κλίμακα εισφορών, βγάζει 1000 ευρώ σύνταξης ακόμη και αν κάποιος αποχωρήσει από την αγορά εργασίας με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης

πινακας 6

Ο πίνακας που ακολουθεί, δείχνει ότι για να λάβει κάποιος μια σύνταξη της τάξεως των 1000 ευρώ, μπορεί να περιορίσει το μηνιαίο του κόστους ακόμη και στα 270 έως 300 ευρώ τον μήνα συνολικά, αρκεί να ασφαλιστεί για 40-44 χρόνια. Αυτός είναι και ο φθηνότερος τρόπος εξασφάλισης της σύνταξης του 1000άρικου.

Για παράδειγμα, με εισφορά 302 ευρώ τον μήνα για 41 έτη ασφάλισης, βγαίνει κύρια σύνταξη 980 ευρώ ενώ το σύνολο των εισφορών που θα καταβληθούν για ολόκληρο τον εργασιακό βίο, ανέρχεται στα 148.584 ευρώ. Με ακόμη περισσότερη δουλειά (για 44 έτη) μπορεί κάποιος να πληρώνει ακόμη και 271 ευρώ τον μήνα (210 ευρώ για κύρια σύνταξη και 61 ευρώ για επικουρική). Με αυτά τα χρήματα, θα λάβει σύνταξη 988 ευρώ τον μήνα και το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 143.088 ευρώ.

Ο πίνακας δείχνει, τέλος, ότι όποιος βιάζεται θα πληρώσει περισσότερο. Η υψηλή κλίμακα των 566 ευρώ για κύρια σύνταξη, θα βγάλει σύνταξη 1000 ευρώ ύστερα από 29 έτη ασφάλισης (αυτή είναι και μια από τις γρηγορότερες λύσεις) αλλά το συνολικό κόστος θα εκτιναχθεί στα 196.968 ευρώ. Προφανώς, η τελική απόφαση, θα ληφθεί με γνώμονα και την ηλικία καθώς ούτως ή άλλως, κανείς δεν μπορεί να πάρει σύνταξη αν δεν έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του και τα 40 χρόνια ασφάλισης ή το 67ο έτος της ηλικίας του και τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

πινακας 7

Όλη η επικαιρότητα