Ελλάδα Ηλεία Οικονομία

Ανοίγει ο δρόμος για το LEADER – 9 εκατ. ευρώ για την Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Υπεγράφησαν χθες από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, οι δύο υπουργικές αποφάσεις που ξεμπλοκάρουν το LEADER του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ύψους 350 εκατ. ευρώ και δίνουν τη δυνατότητα στις αναπτυξιακές εταιρείες να ετοιμάσου τις προκηρύξεις για να υλοποιήσουν το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Μέτρο αφορά δικαιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα αλλά και άλλους φορείς, ενώ οι παρεμβάσεις αφορούν έργα με προϋπολογισμό μέχρι 600.000 ευρώ. Εξαιρούνται   έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, όπου ο προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως  και τα δύο εκατ. ευρώ.

Για την Ηλεία ο προϋπολογισμός του LEADER έχει προσδιοριστεί στα 9 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ θα προκηρυχθούν πιθανότατα ως το τέλος του έτους και αφορούν επενδύσεις σε δημόσια έργα.

Όπως δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ολυμπίας (ΑΝΟΛ), Νίκος Θεοφιλόπουλος, η χθεσινή υπογραφή είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά πρέπει να είναι έτοιμες το συντομότερο δυνατόν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την υλοποιήση του προγράμματος.

«Με τις χθεσινές αποφάσεις έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα, ωστόσο περιμένουμε να ετοιμαστούν και τα σχετικά ηλεκτρονικά συστήματα.  Πιστεύουμε ότι ως το τέλος του έτους ή στις αρχές Ιανουαρίου θα μπορέσουμε να βγάλουμε την προκήρυξη για τα δημόσια έργα, περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η επόμενη, σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις, αναμένεται να βγει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Στόχος της ΑΝΟΛ είναι η ταχεία υλοποίηση των δράσεων, προκειμένου να απορροφηθούν αποτελεσματικά οι πόροι και να προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε και ό,τι περισσότερο μπορούμε», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Θεοφιλόπουλος.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στόχος του προγράμματος είναι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στις περιοχές παρέμβασης και θέσεις εργασίας με βασικούς πυλώνες την καινοτομία, τη δημιουργία cluster επαγγελματιών, τη διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με το τοπικό τουριστικό προϊόν, τη μεταποίηση των παραγόμενων προϊόντων, την οικοτεχνία, την εφαρμογή διατοπικών και διακρατικών σχεδίων συνεργασίας, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών δρώμενων κάθε περιοχής, την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και εν τέλει τη δημιουργία νέων τοπικών αγορών.

Όλη η επικαιρότητα