Ηλεία Πολιτισμός

Ανοίγει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο το Πολυθεματικό Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας

Όταν θα περνάς το κατώφλι του Πολυθεματικού Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας, θα βρίσκεσαι σε άλλες εποχές, στις εποχές του παππού και της γιαγιάς, στις εποχές των αναμνήσεων για τους μεγάλους και της γνώσης της ιστορίας και της παράδοσης για τους νεότερους.

Τα θέματα που θα παρουσιάζονται στο Πολυθεματικό Λαογραφικό Μουσείο που θα λειτουργήσει –πρώτα ο Θεός- τον Σεπτέμβριο- θα παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Γρηγόρη Γιαννακόπουλο, τον πρώην δήμαρχο Τραγανού, «οργανωμένα, παραστατικά και ζωντανά δοσμένα και ο επισκέπτης θα έχει την εικόνα μια άλλης εποχής».

«Οι εργασίες συνεχίζονται  με γρήγορους ρυθμούς ενώ η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκλονιστική αφού έχουν εμπιστευθεί στο Μουσείο αντικείμενα μεγάλης συναισθηματικής αξίας για να εκτίθενται, ενώ σε κάθε αντικείμενο θα είναι σε ειδική πινακίδα γραμμένο το όνομα του δωρητή», τονίζει ο κ. Γιαννακόπουλος.

«Το χρωστάμε στον τόπο»

«Αυτό το Λαογραφικό μουσείο το χρωστάμε στον τόπο» λέει ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό για την συμβολή του σε αυτό το έργο, συνέχισε: «Τα εκθέματα θα κινούνται σε τρεις άξονες: παλαιό σπίτι, παλαιά επαγγέλματα και αναπαράσταση γεωργικών και άλλων εργασιών στον αύλειο χώρο του Πολυθεματικού Λαογραφικού Μουσείου.

Μπροστάρηδες αυτής της πολιτιστικής δράσης  είναι ο πρώην δήμαρχος Τραγανού κ. Γρηγόρης Γιαννακόπουλος που είναι και ο εμπνευστής του έργου , ο  δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός και οι εθελοντές που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να στηθεί το Πολυθεματικό Μουσείο, που θα είναι και το μοναδικό στο νομό Ηλείας.

Το πολυθεματικό Λαογραφικό Μουσείο θα στεγάζεται στο παλαιό και νέο κτίριο του δημοτικού σχολείου Αγίας Μαύρας. Στο παλαιό κτίριο θα στεγάζεται το Μουσείο και στο νέο κτίριο θα γίνεται η συντήρηση των εκθεμάτων. Στον αύλειο χώρο θα εκτίθενται και θα παρουσιάζονται υπαίθριες εργασίες εποχής. Στον αύλειο χώρο κτίστηκε ένα πηγάδι με υπέροχο φιλιατρό και στην ανέμη του θα ξετυλίγονται αναμνήσεις.

Ενωμένοι οι κάτοικοι της Αγίας Μαύρας του Δήμου Πηνειού , το Τοπικό Συμβούλιο, ο εκπολιτιστικός σύλλογος , το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο αθλητικός σύλλογος «Δόξα», στήνουν με πολύ αγάπη και πάθος το Λαογραφικό Μουσείο, έναν χώρο  όπου θα εκτίθεται η πλούσια ιστορία του τόπου για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Όλη η επικαιρότητα