Ηλεία

«Ανοίγει» το Κατάκολο 1η Ιουλίου για την κρουαζιέρα – Ακυρωμένες οι αφίξεις τον Ιούλιο, ελπίδα για αφίξεις τον Αύγουστο

Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει από την 1η Ιουλίου το λιμάνι του Κατακόλου για την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων, όμως όπως έχει γίνει γνωστό, οι αφίξεις επίσημα έως τα τέλη Ιουλίου, έχουν ακυρωθεί από τις ναυτιλιακές εταιρίες.

Το καλύτερο σενάριο είναι να έχουμε αφίξεις τον Αύγουστο και ίσως και τον Σεπτέμβριο, αλλά αυτό ακόμη δεν είναι σίγουρο.

Μια εξέλιξη που έχει επηρεάσει και την τοπική οικονομία, όχι μόνο του Κατακόλου και της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και του Πύργου που είχε έσοδα πέρυσι από την έλευση αρκετών τουριστών.

Δυστυχώς όμως οι εκτιμήσεις των εταιριών κάνουν λόγο για μια χαμένη σεζόν φέτος και επιστροφή της κρουαζιέρας από το 2021.

Από την Τετάρτη λοιπόν η Πάτρα με την Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσουν να δέχονται πλοία από Ιταλία, ενώ τα λιμάνια σε Κατάκολο, Πειραιά, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο θα ανοίξουν για την κρουαζιέρα χωρίς όμως προς το παρόν να έχουν προγραμματιστεί ακόμα ταξίδια.

Ποια λιμάνια ανοίγουν από 1/7:

Για πλοία από Ιταλία:

Πάτρα
Ηγουμενίτσα

Για κρουαζιέρα:

Κατάκολο

Πειραιάς
Ρόδος
Κέρκυρα
Βόλος

Οδικώς εκτός από τον Προμαχώνα θα ανοίξει από την 1η Ιουλίου και ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων, ενώ ακόμη είναι υπό σκέψη εάν θα επιτρέπεται η διέλευση και από Κρυσταλλοπηγή, Κακαβιά Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.

Μετά από διαβουλεύσεις θρίλερ, τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα σε 14 χώρες και 4 κρατίδια από την 1η Ιουλίου.

Εφόσον υπάρξει τελική έγκριση η ΕΕ θα δέχεται πλέον από την Τετάρτη ταξιδιώτες από:

Αυστραλία,
Νέα Ζηλανδία,
Καναδά,
Ιαπωνία,
Σερβία,
Σαν Μαρίνο,
Μονακό,
Βατικανό,
Γεωργία,
Μαυροβούνιο,
Ανδόρα,
Νότιο Κορέα,
Αλγερία,
Μαρόκο,
Τυνησία,
Ρουάντα,
Ταϋλάνδη
Ουρουγουάη.

Η λίστα θα ανανεώνεται κάθε 2 εβδομάδες και για να συμπεριληφθεί μία χώρα σε αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα της να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε.

Ποιοι συνοριακοί σταθμοί ανοίγουν από 1/7:

Εύζωνοι

Υπό διαπραγμάτευση:

Κρυσταλλοπηγή
Κακαβιά
Νυμφαίο
Καστανιές
Κήποι

Αλλαγές από την 1η Ιουλίου

Καταργούνται οι «πράσινες» και «κόκκινες» χώρες και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα γίνονται πλέον στοχευμένοι έλεγχοι βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού

Όπως είπε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής «με αυτόν τον αλγόριθμο θεωρείται ότι η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων θα μπορέσουν τελικά να ανιχνευθούν με αυτή τη διαδικασία.»

Έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν στον υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό μία φόρμα με τα στοιχεία τους και δεδομένα όπως για παράδειγμα τη χώρα προέλευσής τους, από ποιες άλλες χώρες πέρασαν, που βρίσκονταν το τελευταίο 15ήμερο.

Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μία βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode, βάσει του οποίου οι αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξη του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν πλέον 27 αεροδρόμια της χώρας για πτήσεις από το εξωτερικό: 20 μεγάλα ανάμεσα στα οποία το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Μύκονος, αλλά και 7 μικρότερα σε Ιωάννινα, Σητεία, Λήμνο, Κύθηρα, Σκύρο, Πάρο και Χίο.

Όλη η επικαιρότητα