Ελλάδα

Ανοικοδόμηση 4.000 καμμένων σπιτιών με κόστος 10.000 έκαστο, μόνο με θαύμα

Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αποφάσισε μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις, κινούνται στη βάση του αυτονόητου και του ελάχιστου που θα μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πυροπαθείς συμπολίτες μας στις περιοχές που κάηκαν τις τελευταίες μέρες.
Το ποσό των 5.000 ευρώ σε οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους και όλα τους τα υπάρχοντα ή οι 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που κάηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες τους.

Και τούτο γιατί αυτοί οι άνθρωποι και κυρίως όσοι έμεναν μόνιμα κι ήταν η κύρια κατοικία τους, έχουν χάσει τα πάντα. Δεν έχουν καν ρούχα να αλλάξουν και επομένως, μια οικογένεια τι μπορεί να κάνει και πως μπορεί να ξεκινήσει τη ζωή της από το μηδέν με 5.000 ευρώ, χωρίς οικοσκευή , χωρίς σπίτι, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς τα άκρως απαραίτητα;

Χωρίς καν οικίσκους , από αυτούς που κατά χιλιάδες έχει διαθέσει στους μετανάστες,μέχρι να δουν τι θα κάνουν .

Περιττό να αναφερθεί πως οι ρυθμίσεις στα χρέη και στα δάνεια και η απαλλαγή για ένα χρόνο από τον ΕΝΦΙΑ δεν είναι μόνο αυτονόητες αποφάσεις αλλά θα ήταν και ο απόλυτος παραλογισμός να κληθεί κάποιος να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για σπίτι που έχει καεί και είναι ακατάλληλο για χρήση.
Το μείζον όμως θέμα που αφορά στην αποκατάσταση των καμμένων σπιτιών και πως μπορεί να γίνει αυτό, οι αποφάσεις της κυβέρνησης προσομοιάζουν με τη δωρεά Ζαεβ προς τη χώρα μας, με το αστρονομικό ποσό των 97.000 ευρώ! ( Ελπίζω να μην τα έχουν δεχτεί!).

Και τούτο γιατί ο λογαριασμός τον οποίο δημιούργησε για το πρόγραμμα επανοικοδόμησης της περιοχής διακρίνεται το λιγότερο από έλλειψη ρεαλισμού.
Άνοιξαν λοιπόν ένα λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα συγκεντρωθούν οι δωρεές ιδιωτών αλλά και ξένων χωρών και τον προικοδότησαν με 40 εκατ. Ευρώ (ΟΑΕΔ, υπουργείο Οικονομικών και Βουλή). Με πρόχειρους υπολογισμούς από τα συνεργεία που καταγράφουν τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές, τα σπίτια που υπέστησαν μερική ή ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 4.000.

Το ποσό επομένως των 10.000 ευρώ που έχει διατεθεί από το κράτος ανά σπίτι,δεν επαρκεί ούτε για το γκρέμισμα και τη μεταφορά των μπάζων.
Όση κι αν είναι η βοήθεια από ιδιώτες σε καμιά περίπτωση με το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν μπορεί να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της περιοχής.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμα πως η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου είναι αρχική και πως η Ελληνική Πολιτεία δεσμεύεται ότι τα επιπλέον έξοδα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών θα καλυφθούν στο σύνολο τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Να θυμίσουμε όμως πως το ΠΔΕ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο, καθώς το κυνήγι των υπερπλεονασμάτων για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση στους δανειστές, έχει περικοπεί στο ελάχιστο. Ακόμα και το σύνολο του εναπομείναντος ΠΔΕ να διατεθεί στους πυρόπληκτους είναι αμφίβολο αν μπορούν να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες ανοικοδόμησης και στησίματος από την αρχή τόσων πολλών νοικοκυριών.

Ναι, θετικά κατ’ αρχήν, τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών αλλά η συνέχεια για τους δύστυχους συμπολίτες μας που σε μια στιγμή έχασαν τα πάντα, θα είναι ένας ατέλειωτος Γολγοθάς κι είναι αμφίβολο αν ποτέ καταφέρουν να ξαναποκτήσουν το σπίτι που είχαν μέχρι πριν από δύο 24ωρα στο μικρό παράδεισο στο Μάτι και το Βουτζά.

Με άλλα λόγια, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, κινούνται στα πλαίσια μιας χρεοκοπημένης χώρας που δεν έχει πολλά δημοσιονομικά περιθώρια και ελπίζει στη φιλανθρωπία των πολιτών και το κράτος αναλαμβάνει κυρίως μη δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή που δεν στοιχίζουν άμεσα όπως η πριμοδότηση μορίων για υποψήφιους φοιτητές, μεταγγραφές φοιτητών κλπ και επιφυλάσσει ένα επικουρικό ρόλο για το ίδιο στο κόστος ανάπλασης των περιοχών που έγιναν στάχτη από ολιγωρία κρατικών φορέων,οργανισμών και υπηρεσιών.

-ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-

Όλη η επικαιρότητα