Οικονομία

Ανοικτά παραμένουν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά

Ακούστε το άρθρο

Έξι και πλέον ώρες διήρκεσε την Παρασκευή η τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο υπουργείο Οικονομικών. Μείζονα «αγκάθια» παραμένουν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα ενεργειακά ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ έκλεισαν το υπερταμείο, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

«Στην ουσία τρία θέματα έχουν μείνει ανοικτά που είναι για πολιτική συζήτηση» παραδέχτηκε κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διαπραγματεύσεων, μετά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη, σημείωσε πάντως πως ήταν αναμενόμενη εξέλιξη.

«Είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα κλείναμε σε αυτό το επίπεδο το ασφαλιστικό και τα εργασιακά» δήλωσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα: «Καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, έχουν κλείσει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Στο θέμα των ενεργειακών διαπιστώθηκε απόκλιση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε πώληση μονάδων της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι αυτό το ζήτημα έχει μια ιδιαιτερότητα μετά και από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, «που πρέπει να τη μελετήσουμε και να τη διαχειριστούμε».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα κυβερνητική πηγή ανέφερε πως συζήτηση για πώληση του 17% της ΔΕΗ (ποσοστό που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ) «ούτε υπάρχει, ούτε υπήρξε».

Για τα αντίμετρα, ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό. «Έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο» είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα