Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Share

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει πλέον η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι, εφόσον έχουν καταργηθεί τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορωνοϊού, οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής και κυρίως να χρησιμοποιούν την προστατευτική τους μάσκα, σε κλειστούς χώρους και σε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, με δεδομένο ότι η σημαντικότερη αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στις τουριστικές περιοχές, είναι εμφανές ότι η χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τις τουριστικές ροές οδηγούν σε μια νέα κύμανση, το ύψος όμως και η διάρκεια αυτής, θα εξαρτηθούν από το βαθμό που οι ροές αυτές, σχετίζονται με το υπάρχον ή τα νέα στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Για την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε  στο χθεσινό κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ και τον δημοσιογράφο, Κώστα Γκελντή, η πνευμονολόγος, Θεώνη Γεωργοπούλου, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη όσον αφορά τα γεγονός ότι δύο χρόνια μετά την πανδημία έχουμε τα κατάλληλα «όπλα» για να αντιμετωπίσουμε τον ίο, ωστόσο χαρακτήρισε ως δυστύχημα το γεγονός ότι οι μολύνσεις των τελευταίων ημερών είναι πάρα πολλές και το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό είναι πολύ κουρασμένο.

Παράλληλα, η κα Γεωργοπούλου επισήμανε πως «το έκτο κύμα που φαίνεται ότι ξεκίνησε ενδεχομένως να αφορά μεγάλες ηλικίες και ανοσοκατεσταλμένους και αυτοί οι ασθενείς πρέπει να μιλήσουν με τον θεράποντα ιατρό για να λάβουν την αντιική θεραπεία που ήδη έχει δοκιμαστεί με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα», ενώ αναφορικά με τις νέες μεταλλάξεις είπε πως «η B4 και η B5 έχουν έντονο πυρετό με διάρκεια δύο και τριών ημερών».

Όσον αφορά τα αίτια που οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων, η πνευμονολόγος δήλωσε ότι «εξαιτίας των κοινωνικών και των οικονομικών κρίσεων βάλαμε την υγεία σε δεύτερη μοίρα. Πρέπει να έχουν υπόψιν μας και να τηρούμε τα μέτρα πιο σοβαρά, με ατομική μας ευθύνη, και να μην αισιοδοξούμε ότι ο ιός έφυγε.

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη σε κλειστούς χώρους, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός».