Κόσμος

Ανησυχία στην Ισλανδία: Το μεγαλύτερο ηφαιστείο της χώρας ετοιμάζεται να εκραγεί

Ακούστε το άρθρο

Το Μπάρδαρμπουνγκα (Bárðarbunga), το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας είναι έτοιμο να εκραγεί, προειδοποιούν ερευνητές του πανεπιστημίου της χώρας, τονίζοντας πως σε περίπτωση που αυτό συμβεί, ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας θα απειλήσει την Ευρώπη.

Το ηφαίστειο, ύψους 2.000 μέτρων βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα σε παγετώνα κι έχει παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ έχουν καταγραφεί τέσσερις σεισμοί την προηγούμενη εβδομάδα, με τον ισχυρότερο να έχει ένταση 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

«Καταγράφονται σεισμοί επειδή το ηφαίστειο διαστέλλεται, δηλαδή η πίεση στο θάλαμο του μάγματος αυξάνεται», δήλωσε ο σεισμολόγος Παλ Έιναρσον, γράφει το National Geographic. «Αυτό συμβαίνει από την τελευταία έκρηξη, τον Φεβρουάριο του 2015» πρόσθεσε.

Αν και οι πρόσφατοι σεισμοί μπορούν να ερμηνευτούν ως οιωνοί μιας μελλοντικής ηφαιστειακής έκρηξης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η έκρηξη είναι θα συμβεί άμεσα. «Το ηφαίστειο προετοιμάζεται σίγουρα για την επόμενη έκρηξη, που μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια» υποστηρίζει ο Έιναρσον.

Δείτε εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου το 2014:

«Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας είναι απλώς τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας, δεν προκαλούν την έκρηξη του ηφαιστείου» πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Η Ισλανδία προετοιμάζεται, οι Ισλανδοί είναι έτοιμοι».

Η τελευταία έκρηξη στο Μπάρδαρμπουνγκα που σημειώθηκε το 2014, ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη τα τελευταία 240 χρόνια. Αν και δεν επηρέασε τις αεροπορικές μεταφορές, επηρέασε αρνητικά την ποιότητα του αέρα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πριν από μερικά χρόνια, το 2010, οι εκρήξεις ενός άλλου ηφαιστείου της χώρας εξάπλωσαν ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας, το οποίο προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις. Ειδικότερα, 20 χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για εμπορικές πτήσεις, ενώ δέκα εκατομμύρια ταξιδιώτες γνώρισαν πρωτοφανή ταλαιπωρία.

(Φωτογραφία: AP/ Stefano Di Nicolo)

Πηγή news247.gr

Όλη η επικαιρότητα