Αχαϊα Πολιτική

Άνοιξε το 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ο Κ. Μητσοτάκης – Τι είπε για Τσίπρα, Καμμένο, οικονομικά, Εκκλησία και τοπικά

Ακούστε το άρθρο
«Καταλαβαίνω την ανάγκη που έχουν κάποιοι να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα μας. Ούτε όμως ο κ. Μοσκοβισί ούτε κανένας άλλος θα υποστούν τις περικοπές στις συντάξεις ή στο αφορολόγητο», είπε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Το να πανηγυρίζει κανείς για την επιτυχία του αχρείαστου τρίτου προγράμματος, θεωρώ ότι έχει ένα στοιχείο πρόκλησης απέναντι στην ελληνική κοινωνία», προσέθεσε. Ο Κ. Μητσοτάκης, δε, επανήλθε σε επόμενη ερώτηση στο ζήτημα των συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ και δεν ψήφισε τις μειώσεις και ήταν και είναι απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, χαρακτηρίζοντάς τις ως «τίμημα της αναξιοπιστίας του Αλέξη Τσίπρα».

«Δεν ξέρω αν έχει γίνει συμφωνία κάτω από το τραπέζι, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι, αν ο κ. Τσίπρας εννοεί ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις, ας ξεψηφίσει τα μέτρα που ψήφισε. Εμείς τότε θα τον στηρίξουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απάντησε σε ερωτήσεις που του ετέθησαν.

>«Η Κυβέρνηση προνομοθέτησε, χωρίς τη δική μας συναίνεση, μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου για μετά το τέλος του προγράμματος», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας εκ νέου ότι δεν έχουμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση με μια καθαρή έξοδο.

>Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για κυβερνητικό «τραγέλαφο», σχολιάζοντας τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος με αφορμή το Σκοπιανό, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου. Εκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου» και τόνισε για τους κυβερνητικούς ετέρους ότι «τους ενώνει το πάθος για την εξουσία, έχουν πάρει διαζύγιο από την κοινωνία».

>«Αυτός ο τραγέλαφος -που έχει και συνταγματική υφή- πρέπει να τελειώνει, η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε ότι «η μόνη απάντηση για να μην είμαστε παγιδευμένοι σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας είναι εκλογές το συντομότερο δυνατόν». Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι συμπορεύθηκε με τη ΧΑ και κάνει ότι περνά από το χέρι του να ιδρυθούν νέα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.

>Ερωτώμενος για το ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Το να ανοίγει σήμερα η συζήτηση από μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια, είναι τακτικισμός που η ΝΔ δεν πρόκειται να ακολουθήσει», υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχουν ζητήματα στις σχέσεις κράτους-εκκλησίας που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν, αλλά δεν χρειάζεται ούτε Συνταγματική Αναθεώρηση ούτε αλλαγή του άρθρου 3 για να γίνει αυτό», τόνισε ακόμα.

>Ως προς τον Κλεισθένη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι κατά της απλής αναλογικής και, εκτιμώντας ότι οι εθνικές θα προηγηθούν των τοπικών εκλογών, δεσμεύτηκε ότι αυτές δεν θα γίνουν με τον νόμο που θα ψηφιστεί στη Βουλη τώρα. «Εχω καλέσει τον κ. Τσίπρα να συμφωνήσουμε στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά να συμφωνήσουμε ταυτόχρονα να δώσουμε τη δυνατότητα στους Ελληνες εκτός Ελλάδος να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους», είπε παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών. «Ζητώ από τον κ. Τσίπρα να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί ταυτόχρονα. Ο κ. Τσίπρας κρύβεται…».

>Απαντώντας για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento περί επαφών του με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, τόνισε ότι συμμετείχε «σε μια κοινωνική εκδήλωση, πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ». Για το ζήτημα της Novartis, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στήθηκε μια σκευωρία, μόνο και μόνο για να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, και επέμεινε πως διασύρθηκαν άδικα 10 άνθρωποι. «Η Κυβέρνηση συνομιλεί με ένα παρακράτος που η ίδια συνειδητά συντηρεί» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Με αναφορά στον αναξιοποίητο πλούτο, υλικό, άυλο και σε ανθρώπινο δυναμικό, ξεκίνησε ο Κ. Μητσοτάκης να απαντά στο ερώτημα που δέχθηκε από την «Π» σχετικά με τις προτεραιότητες που θα θέσει η Νέα Δημοκρατία στο κυβερνητικό της πρόγραμμα για την Δυτική Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι η Πάτρα μπορεί να εξελιχθεί σε πρωτεύουσα της καινοτομίας και τόνισε την σημασία που μπορεί να διαδραματίσει το λιμάνι στην ανάπτυξη της περιφερειακής και της εθνικής οικονομίας.

Υποστήριξε ότι η ανάπτυξη πλέον δεν είναι θέμα έργων υποδομών, αλλά συνδυασμένων πολιτικών προτεραιοτήτων.

• Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην δυνατότητα να μετεξελιχθεί η Πάτρα σε εθνικό κόμβο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας λόγω του Πανεπιστημίου της, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ, αλλά και των ερευνητικών δομών που διαθέτει. Τόνισε όμως ότι με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική ο συγκεκριμένος στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί. «Δεν είναι το ζήτημά μας να φτιάξουμε μια ακόμα σχολή (σ.σ. προφανώς εννοούσε την πρωθυπουργική εξαγγελία για την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα), για να κλείσουμε το μάτι ενδεχομένως σε κάποιους που προσδοκούν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο στον τόπο τους, αλλά πως θα απελευθερώσουμε την δυναμική των Πανεπιστημίων…».

• Για την Πατρών-Πύργου επέκρινε την κυβέρνηση στην τακτική που ακολούθησε της κατάτμησης του έργου και τόνισε ότι η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί προσωπική του δέσμευση απέναντι στους πολίτες της Αχαϊας και της Ηλείας.

• Για το λιμάνι της Πάτρας και τα λιμάνια της χώρας είπε ότι δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε την ανάπτυξη τους μέσα από δημόσιους πόρους, αλλά απαιτείται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσα από μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης. «Δανείστηκε» το πείραμα του Πειραιά, το οποίο πιστεύει ότι οφέλησε το μεγάλι λιμάνι της χώρας.
• Ανέφερε ότι τον απασχολούν τα θέματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων (για το οποίο θεωρεί ότι η Δυτική Ελλάδα έχει επάρκεια, αλλά είναι κρίμα να παρατηρείται υστέρηση) και των απορριμμάτων.

• Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τη Γερμανία λόγω απουσίας ενημέρωσης. «Η απάντηση στο πρόβλημα το προσφυγικό πρέπει να είναι ευρωπαϊκή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «δεν μπορούν κάποιοι να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω» και μιλώντας για «βαθιά αντιευρωπαϊκή στάση» κάποιων χωρών. «Ποιος είναι αξιόπιστος να διαπραγματευτεί μια ευρωπαϊκή πολιτική;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «άνοιξε τα σύνορα» και εξ αυτού δεν είναι σε θέση να συνομιλήσει με την Ευρώπη για την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Στηλίτευσε, δε, και τις χρονίζουσες διαδικασίες ασύλου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τις επιταχύνει, λόγω των «αλληλέγγυων» εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Άφησε, τέλος, βαριές αιχμές για τη διαχείριση από μέρους της κυβέρνησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό. «Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Δεν πείθομαι ότι τα εφτά αυτά κατέληξαν για τον σκοπό που είχαν προσδιοριστει εξ αρχής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Πηγή: pelop.gr 

Όλη η επικαιρότητα