Ηλεία Πολιτισμός

Άνοιξε το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας – Πλήθος κόσμου στην τελετή εγκαινίων

Το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Μαύρας σημείο αναφοράς για τον νομό Ηλείας είναι πλέον ανοικτό και υποδέχεται το κοινό, ιδιαίτερα τους μαθητές,  δίνοντάς τους την ευκαιρία μέσα από εκατοντάδες εκθέματα να επισκεφθούν το παρελθόν του τόπου τους.

Η τελετή εγκαινίων έγινε το Σάββατο, παρουσία πλήθους κόσμου δείχνοντας από την πρώτη στιγμή ότι αγκαλιάζει αυτή την όμορφη προσπάθεια μέσα από την οποία αναβιώνει η ιστορία και οι παραδόσεις όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Ηλείας.

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν: οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάκης Μπαλαούρας και Έφη Σαλτάρη, οι πρώην βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης και Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Πάνος Μπράμος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδος κ. Θεοδόσης Αθανάσιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, ο πρόεδρος ΝΠ κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος, ο αναπληρωτής δημάρχου Πηνειού κ. Βασίλης Κασσιανός, ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λάμπης Δημόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ήλιδας κ. Λυμπέρης Γιάννης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της ΤΚ Αγίας Μαύρας κ. Αγησίλαος Νικολόπουλος, κ.α.

Η συγκίνηση του Κλεάνθη

Παρών και ο πρ. δήμαρχος Λασσιώνος κ. Κλεάνθης Παπαδόπουλος ο οποίος δώρισε στο Λαογραφικό την σπουδαία οικογενειακή λαογραφική του συλλογή και στην ομιλία του αναφέρθηκε συγκινημένος στον θείο του ο οποίος έφυγε από την Αμερική για να πολεμήσει στους Βαλκανικούς πολέμους το 1912-1913. Η σύντομη ομιλία του κ. Παπαδόπουλου καταχειροκροτήθηκε.

Το λαογραφικό μουσείο Αγίας Μαύρας, όπως τόνισαν τόσο ο δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός όσο και ο υπεύθυνος για την λειτουργία του κ. Γρηγόρης Γιαννακόπουλος,   είναι δημιούργημα μιας εθελοντικής ομάδας που αγκαλιάστηκε από το σύνολο της κοινωνίας και υποστηρίχτηκε  από τη δημοτική αρχή. «Η  ιδέα γεννήθηκε από την ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ,που είναι και τα κλειστά σχολεία και σήμερα στο χώρο υπάρχει ζωή!», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Κιβωτός λαϊκής σοφίας

Στα εγκαίνια μίλησε η επί σειρά ετών διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Λαογραφίας  η καθηγήτρια κυρία Πολυμέρου Καμηλάκη, η οποία στην περίπου 40 λεπτών ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Λαογραφικό διασώζει, διαφυλάττει και αναδεικνύει την πλούσια λαογραφική κληρονομιά των προγόνων μας .Το μουσείο αποτελεί την κιβωτό της λαϊκής σοφίας και γνώσης .Συνδέει τη συλλογική διαχρονική πορεία του λαού μας με την παρούσα και τις μέλλουσες γενιές .Είναι πολυθεματικό  ,παραστατικό, ζωντανό και διαδραστικό  αφού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του όλων των ηλικιών, Έλληνες και ξένους να βιώσουν τη ζωή των προγόνων μας σε πολλούς τομείς της κοινωνικής και της επαγγελματικής ζωής των τελευταίων αιώνων. Το μουσείο θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών ,από όλες  τις βαθμίδες εκπαίδευσης γιατί θα λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο λαογραφικό σχολείο». Η κ. Καμηλάρη τόνισε ακόμη πως επειδή τα εκθέματα είναι πάρα πολλά θα πρέπει να ταξινομηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι «φορτωμένο» το Λαογραφικό μουσείο.

Στήριγμα ο δήμαρχος

Ο υπεύθυνος του Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Μαύρας Γρηγόρης Γιαννακόπουλος  στην ομιλία του μεταξύ άλλων συγκινημένος, ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους περίπου 400 δωρητές και ιδιαίτερα τον δήμαρχο Αλέξη Καστρινό ο οποίος «αντιλήφθηκε αμέσως τι θέλαμε  να δημιουργήσουμε  και μας στήριξε από την πρώτη στιγμή με όλες του τις δυνάμεις».

Ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για  μια εντυπωσιακή δουλειά, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο χώρος θα γίνει σημείο αναφοράς και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στο έργο αυτό.

Εκπαιδευτική διάσταση

Ο πρόεδρος ΝΠ κ. Δημήτρης Βασιλόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι : ο δήμος καλείται να φροντίσει το ρόλο που θα επιτελέσει το λαογραφικό μουσείο την επόμενη μέρα. «Πρέπει να αναπτυχθεί και η εκπαιδευτική του διάσταση καθώς είναι ένας χώρος που διαφυλάττει παράδοση και πολιτισμό την ιστορία και τις αξίες του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος. Στο Λαογραφικό πρέπει να υπάρχει διαθέσιμος Μουσειοπαιδαγωγός, να τοποθετηθούν αναλυτικές πινακίδες, ενώ τον Σεπτέμβριο ο κ. Βασιλόπουλος θα συναντηθεί με όλους τους διευθυντές των σχολείων και θα τους ενημερώσει για το Λαογραφικό Μουσείο και το πρόγραμμα επισκέψεων.

Όλη η επικαιρότητα