Πολιτική

Αννα Βαγενά: «Πότε θα προχωρήσουν τα αποτεφρωτήρια;»

Ακούστε το άρθρο

Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των νομοθετικών προβλέψεων για τη λειτουργία των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στους Δήμους, ζητά να μάθει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Βαγενά, η οποία κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα αυτό προς τον Πάνο Σκουρλέτη.

Λίγες μέρες μετά την απώλεια του συζύγου της, Λουκιανού Κηλαηδόνη και την επιθυμία του να αποτεφρωθεί, γεγονός που υποχρέωσε την οικογένεια να μεταβεί στη Σόφια για να την πραγματοποιήσει, ελλείψει αντίστοιχων δομών στην Ελλάδα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών μέτρα στήριξης των Δήμων για τη δημιουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών.

Με την ερώτησή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, η Άννα Βαγενά ζητά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των νομοθετικών προβλέψεων για τη σύσταση και λειτουργία ΚΑΝ από τους Δήμους, δεδομένου, όπως τονίζει, ότι μέχρι στιγμής ο νόμος έχει μείνει «κενό γράμμα».

Παράλληλα, καλεί τον υπουργό να τοποθετηθεί επί των μέτρων που προτίθεται να λάβει ο ίδιος για την προώθηση, διευκόλυνση και υποστήριξη της έναρξης λειτουργίας τους.

Η κα Βαγενά υπενθυμίζει πως κάποιοι Δήμοι, όπως οι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Μαρκόπουλου, προσπάθησαν να ιδρύσουν αποτεφρωτήρια, όμως οι προσπάθειές τους δεν απέδωσαν καρπούς λόγω της έντονης αντίδρασης εκκλησιαστικών αρχών και ομάδων πίεσης των τοπικών κοινωνιών.

«Συνεπεία όλων αυτών, μοναδική λύση για όποιον επιθυμεί να αποτεφρωθεί μετά θάνατον είναι η αποστολή της σορού στο εξωτερικό, με τον πλησιέστερο διαθέσιμο χώρο να εντοπίζεται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πλην όμως μια τέτοια επιλογή οδηγεί σε μείζονα οικονομική, συναισθηματική και ψυχική επιβάρυνση, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι οικείοι του θανόντος να πέσουν θύματα κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου», καταλήγει η ερώτηση της Άννας Βαγενά.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα