Ηλεία

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές στην Ηλεία: «Μόνο οι τουριστικές περιοχές μπορεί να είναι ανοικτές…»

Τι δηλώνουν οι Κώστας Νικολούτσος, Νίκος Καρυώτης και Ηλίας Ξανθούλης.
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι είναι στην ευχέρεια των Περιφερειών και δη της Δυτικής Ελλάδας, να καθορίζουν ειδικές τουριστικές ζώνες με νέες περιοχές, στις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα δύνανται – για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όπως η θερινή τουριστική περίοδος – να λειτουργούν επί 7ήμερο, δηλαδή και τις Κυριακές.

Αυτήν την ευχέρεια δίνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην Ηλεία, οι κύριες τουριστικές περιοχές, όπου ήδη αρκετά καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και λόγω της ανάπτυξης της κρουαζιέρας, είναι το Κατάκολο και η Αρχαία Ολυμπία.

Και εδώ γεννάτε το ερώτημα, αν μπορεί να υπάρξουν και άλλες περιοχές στον νομό που μπορεί να ενταχθούν στο καθεστώς των τουριστικών περιοχών!

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενσωματώνεται η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 «σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ».

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρονται οι χρονικές περίοδοι εντός των οποίων επιτρέπεται να λειτουργούν τα εμπορικά και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών, η λειτουργία τους κατά τις Κυριακές, καθώς και η διαδικασία έγκρισης προαιρετικής λειτουργίας τους, εκτός των οριζόμενων περιόδων.

Η περίοδος της 7ημερης λειτουργίας, όσον αφορά τις τουριστικές περιοχές, θα είναι από τους μήνες Μάιο έως και Οκτώβριο και αφορά και τουριστικές ζώνες στις οποίες υπάρχει τακτική επίσκεψη από Κρουαζιερόπλοια (όπως στο Κατάκολο και στην Αρχ. Ολυμπία).

Το μέτρο θα επεκταθεί στη Δυτική Ελλάδα καθώς στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ειδική επιτροπή διαβούλευσης, σε επίπεδο Περιφέρειας. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες αλλά, από τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, επισημαίνεται ότι η όποια απόφαση θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τοπική διαβούλευση, ώστε να μην υπάρξουν ιδιαίτερες ενστάσεις.

Κώστας Νικολούτσος: «Αρμόδιοι να δουν το θέμα είναι οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι»

Για το θέμα αυτό ο κ. Κώστας Νικολούτσος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας τόνισε χαρακτηριστικά: «Σχετικά με τη διάταξη του νόμου που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, εμείς ως Επιμελητήριο Ηλείας, είμαστε σταθερά υπέρ της μη λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές στις αστικές περιοχές. Από κει και πέρα για τις τουριστικές περιοχές προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε αντίρρηση, αλλά γι’ αυτό το θέμα, οι αρμόδιοι που πρέπει να το δουν, είναι οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι και νομίζω ότι εκεί πρέπει να προσαρμόζονται τα ωράρια, ανάλογα και με τη ζήτηση η οποία υπάρχει. Και οπωσδήποτε η ζήτηση συναρτάται πάρα πολύ με την επισκεψιμότητα σε αυτές τις περιοχές, που πολλές φορές την Κυριακή είναι ανεβασμένη. Σαν Επιμελητήριο Ηλείας θα ακολουθήσουμε τη γραμμή που ορίζουν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι, στους οποίους ανήκει η ουσιαστική αρμοδιότητα, για τη διατύπωση των θέσεών τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».

Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηλείας
Νίκος Καρυώτης: «Ανοικτά τις Κυριακές μόνο στις τουριστικές περιοχές»

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Καρυώτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας «ΕΡΜΗΣ», ανέφερε: «Όσον αφορά την λειτουργία των καταστημάτων και το ωράριο τις Κυριακές, δεν είναι κάτι το καινούργιο, απλά υπάρχει μια μικρή αλλαγή πλέον. Αυτό που μπορώ να αναφέρω, είναι ότι στις τουριστικές περιοχές και μόνο σε αυτές, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Άρα είναι θετικό αυτό το μέτρο, μόνο όμως για τις τουριστικές περιοχές. Στις άλλες περιοχές, που δεν είναι τουριστικές, θα πρέπει να τηρείται η Κυριακάτικη αργία».

Ηλίας Ξανθούλης: «Μας βρίσκει αντίθετους το άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές»

Τέλος ο κ. Ηλίας Ξανθούλης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου τόνισε: «Το άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές σαν Εμπορικό Σύλλογο μας βρίσκει αντίθετους. Το έχουμε δηλώσει απερίφραστα και πάρα πολλές φορές, ότι οι Κυριακές είναι για την οικογένεια, είναι για τους επαγγελματίες, για να έχουν μία μέρα για ξεκούραση. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν απεριόριστες μέρες για να μπορέσει να ψωνίσει ο κόσμος, είναι ανοικτά τα καταστήματα πρωί και απόγευμα. Τώρα η απόφαση για τις τουριστικές περιοχές υπάρχει από παλιά και επέτρεπε σε αυτές τις περιοχές να είναι ανοιχτά τα καταστήματα και την Κυριακή. Όποιος θέλει φυσικά…».

 

Όλη η επικαιρότητα