Αθλητισμός

Ανοίγει η αυλαία για την 68η σεζόν του NBA

nva.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις μήνες μετά τους τελικούς ανάμεσα στους Heat και τους Spurs, το ΝΒΑ ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι την αυλαία του.

Με το ενδιαφέρον του κόσμου να είναι μεγαλύτερο από ποτέ, αρκετές ομάδες να στοχεύουν την κορυφή και δεκάδες παίκτες έτοιμους να “εκτοξευτούν”τη φετινή χρονιά, τα ερωτήματα είναι πολλά: Θα είναι καλύτερη από την περσινή; Σίγουρα. Θα δούμε νέες δυνάμεις; Η απάντηση είναι καταφατική. Έχει αλλάξει ο χάρτης του πρωταθλήματος μετά τις κινήσεις του καλοκαιριού; Δραματικά.

H σεζόν 2013-2014 θα είναι η 68η για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και η πρώτη μετά από 30 χρόνια που θα γίνει χωρίς την ηγετική παρουσία του κομισάριου Ντέιβιντ Στερν, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί. Στη θέση του ανέλαβε ο Άνταμ Σίλβερ.

Ο εναρκτήριος αγώνας είναι προγραμματισμένος για την Τρίτη 29 Οκτωβρίου με τους πρωταθλητες Miami Heat να υποδέχονται τους φιλόδοξους και φέτος Chicago Bulls. To All Star Game είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 16 Φεβρουαρίου στη New Orleans Arena της Νέας Ορλεάνης.

Η κανονική περίοδος, μετά από 82 αγώνες, θα τελειώσει στις 16 Απριλίου και τρεις μέρες αργότερα, στις 19 του ιδίου μήνα θα αρχίσουν τα playoffs 2013-2014.

Oι… νέοι

Στο Barclays Center του Brooklyn διεξήχθη το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου η επίλογή των 60 νέων παικτών που έγιναν μέλη της κορυφαίας λίγκας στον πλανήτη, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να σπάει τα κοντέρ και να φτάνει πιο ψηλά από κάθε άλλον Ελληνα στην ιστορία του ντραφτ!

Οι Milwaukee Bucks επέλεξαν στο νούμερο 15 το νεαρό αθλητή, ο οποίος θα κάνει πλέον το όνειρό του πραγματικότητα, δίπλα σε παίκτες όπως ο Λάρι Σάντερς και οι Κάρλος Ντελφίνο, Ερσάν Ιλιασόβα.

Από εκεί και πέρα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο ο Alex Len, όσο και ο Nerlens Noel “γλίστρησαν” αρκετά χαμηλά, με τον πρώτο να καταλήγει στους Phoenix Suns (λέγεται πως θα αποχωρήσει ο Marcin Gortat) και τον δεύτερο, που προοριζόταν για το νούμερο 1, να πέφτει στο νούμερο 6, πριν οι Pelicans τον στείλουν με ανταλλαγή στους 76ers, για να πάρουν πίσω τον ταλαντούχο point guard Jrue Holiday.
 
Μεγαλύτερη έκπληξη ήταν, φυσικά, η απόφαση των Cavaliers να επιλέξουν στο νούμερο 1 τον Anthony Bennett, έναν πάουερ φόργουορντ που στα περισσότερα mock draft βρισκόταν εκτός πεντάδας και κάπου μεταξύ 6-10.

Η ομάδα του Cleveland, που αρέσκεται στις… εκπλήξεις, έκανε άλλη μία φέτος και ο Dan Gilbert ελπίζει πως η νέα του επένδυση, μετά τον Dion Waiters, δεν θα πέσει στο κενό.

Οι μεγάλες αποχωρήσεις

Εκτός από τους νέους που θα ζήσουν από φέτος το “όνειρο”, για κάποιους, το μαγικό ταξίδι στο ΝΒΑ έφτασε στο τέλος του, τουλάχιστον εντός παρκέ.

Γκραντ Χιλ και Τζέισον Κιντ, δύο τεράστιες παρουσίες, δύο ηγέτες και σταρ αποφάσισαν να κρεμάσουν τη φανελα τους, στα 40 τους χρόνια…

Μαζί ξεκίνησαν, μαζί αναδειχθηκαν κορυφαίοι rookies τη σεζόν 1994-1995 και μαζί αποχώρησαν, χαρίζοντας χιλιάδες στιγμές μπασκετικής ομορφιάς κατά την 19χρονη παρουσία τους στο παρκέ.

Μαζί τους, οι Τρέισι ΜακΓκρείντι, Φραντσίσκο Έλσον, Άνταμ Μόρισον και Τζάρεντ Τζέφρις, αναλαμβανοντας ωστόσο όλοι τους προπονητικά πόστα είτε σε ομάδες της λίγκας είτε σε ομάδες κολεγίων.

Οι ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν το 2014

Το καλοκαίρι του 2014 αναμένεται να είναι ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων 20 ετών. Οι λόγοι; Οι πολλοί σούπερ σταρ που μπορούν να μείνουν ελεύθεροι και ένα draft γεμάτο με μελλοντικά αστέρια.

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ τόσες πολλές ομάδες επιχείρησαν να δημιουργήσουν χώρο στο salary cap, για να είναι ετοιμοπόλεμες για το ΙΔΙΟ καλοκαίρι. Το επόμενο.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 12 ομάδες που του χρόνου τέτοια εποχή θα διαθέτουν μεταξύ 15 και 40 εκατομμυρίων δολαρίων για συμβόλαια παικτών, συνεπώς θα είναι αυτές που θα κυνηγήσουν τους ελεύθερους παίκτες πρώτης γραμμής.

Πρώτοι απ’ όλους είναι οι Lakers, οι οποίοι θα έχουν μόνο τον Nash και τον Sacre με εγγυημένα συμβόλαια, επομένως το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να πείσουν τον Bryant να δεχτεί σημαντική μείωση μισθού, ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν δύο free agents πρώτης γραμμής.

Άφθονο χώρο θα διαθέτουν επίσης οι 8 από τις 15 ανατολικές ομάδες, με το Orlando να έχει τη δυνατότητα να ξοδέψει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, υπολογίζοντας ήδη στο ρόστερ του 6 ή 7 παίκτες (Afflalo, Davis, Oladipo συν τις οψιόν για τους Harkless, Vucevic, Harris και το μη εγγυημένο συμβόλαιο του Maxiell).

Περίπου τον ίδιο χώρο θα έχουν επίσης στο salary cap το Phoenix, η Philadelphia και η Utah (αλλά για περισσότερα συμβόλαια), ενώ στο κυνήγι των καλών free agents θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και το Milwaukee, το Toronto, το Detroit, την Washington, τη Charlotte και φυσικά το Dallas και το Cleveland.

Οι μεν Mavericks θα τα δώσουν όλα το επόμενο καλοκαίρι για έναν σούπερ σταρ, ενώ οι Cavaliers θα ονειρεύονται για τον επόμενο χρόνο την επιστροφή του LeBron James.

Διαβάστε εδώ για τη Δυτική Περιφέρεια 

Διαβάστε εδώ για την Ανατολική Περιφέρεια


πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα