Εκπαίδευση

Ανοίγει η ψηφιακή πλατφόρμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Σκοπός είναι να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή και να αρχίσουν να καταχωρούν στοιχεία που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας, όπως τα βιογραφικά στοιχεία του αξιολογούμενου. 
ΔΑΣΚΑΛΑ
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει η λειτουργία της ειδικής ψηφιακής εφαρμογής για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών καθώς υπογράφτηκε σήμερα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.   

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην πλατφόρμα θα αρχίσουν να καταχωρίζονται από την ερχόμενη εβδομάδα τα ζεύγη αξιολογητή-αξιολογούμενου από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Σκοπός είναι να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί και οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης να έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή και να αρχίσουν να καταχωρούν στοιχεία που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας, όπως τα βιογραφικά στοιχεία του αξιολογούμενου.

Σε πρώτη φάση, η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά στις τέσσερις περιοχές στις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης των Συμβούλων, δηλαδή Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Παράλληλα, ξεκινά και η διαδικασία από τους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς, για τους οποίους η θετική αξιολόγηση αποτελεί προϋπόθεση μονιμοποίησης.

Με την τοποθέτηση των υπολοίπων Συμβούλων Εκπαίδευσης το προσεχές διάστημα, η διαδικασία θα υλοποιηθεί και στις υπόλοιπες περιοχές.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, θα αποτελεί τμήμα της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, και προβλέπει μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική καταχώριση βιογραφικών των αξιολογούμενων, την προβλεπόμενη έκθεση αυτοαξιολόγησης, τις αποτιμήσεις του αξιολογητή κατόπιν παρακολούθησης των δύο διδασκαλιών καθώς και την τελική αξιολογική έκθεση με την ολοκλήρωση του εκάστοτε κύκλου αξιολόγησης.

Μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα παρέχεται ακόμα στον εκπαιδευτικό η δυνατότητα να υποβάλει ένσταση, σε περίπτωση που διαφωνεί με την οριστική αξιολογική κρίση του αξιολογητή του, καθώς και να ενημερωθεί για την εξέλιξη της ένστασής του, μετά την εξέτασή της από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

Πού θα εστιάζει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Η αξιολόγηση θα εστιάζει στο διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, που εξειδικεύεται σε α) γενική και ειδική διδακτική, β) παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης και γ) την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια.

Η αξιολόγηση διενεργείται βάσει τετράβαθμης περιγραφικής κλίμακας («εξαιρετικό», «πολύ καλό», «ικανοποιητικό», «μη ικανοποιητικό» έργο).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα