Ηλεία

Ανοίγει ο δρόμος για την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης

Ακούστε το άρθρο

Ο βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος ενημέρωσε το προεδρείο για την κατ’ εξαίρεση διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο.

Με παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνεται λύση στο θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση του έργου «Υπογειοποίηση Δικτύων φυσικής ροής (καναλέτων) ΤΟΕΒ Γαστούνης» και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι διαδικασίες δημοπράτησής του.  

Στην διάρκεια της συνάντησης που είχε για το συγκεκριμένο θέμα ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Γαστούνης Δημήτρη Κουλούρη και τον αντιπρόεδρο Νίκο Κοντούλη, επικοινώνησε εκ νέου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Παπαγιαννίδη και έλαβε την διαβεβαίωση ότι έχουν προταχθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την εκπόνηση του ανωτέρω έργου. 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

Ειδικότερα, το Υπουργείο προχώρησε σε κατ’ εξαίρεση διαδικασίες για αντίστοιχα έργα,  παρακάμπτοντας τις κατά τόπους επιτροπές των περιφερειακών ενοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι δεν είχε καταστεί εφικτό να συνεδριάσει η αρμόδια από το νόμο επιτροπή ‘περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων τα οποία απαλλοτριώνονται αναγκαστικά για την κατασκευή του έργου υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου, εξαιτίας της άρνησης συμμετοχής τους σε αυτή τόσο του οριζόμενου τακτικού μέλους- υπαλλήλου της Περιφερειακής ενότητας Ηλείας όσο και του αναπληρωματικού του, υπαλλήλου του δήμου Πύργου.

Οι όποιες καθυστερήσεις λοιπόν σημειώθηκαν οφείλονται στο γεγονός ότι δεν συνεδρίασε ποτέ η αρμόδια επιτροπή. 

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο προχώρησε σε κατ’ εξαίρεση διαδικασία, αναθέτοντας την προβλεπόμενη διαδικασία σε ιδιώτη εκτιμητή σύμβουλο για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων. Να σημειωθεί, ότι στην εν λόγω διαδικασία τέθηκε σε προτεραιότητα το έργο που αφορά τον ΤΟΕΒ Γαστούνης και όπως ενημέρωσε ο κ. Νικολακόπουλος το προεδρείο του ΤΟΕΒ, η εκτίμηση έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να οριστεί η δικάσιμος στο αρμόδιο Δικαστήριο για τον ορισμό των προσωρινών τιμών για τις απαλλοτριωθέντες εκτάσεις και αμέσως μετά να ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου. 

Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη και επί της ουσίας με τον ΤΟΕΒ Γαστούνης θα ανοίξει το έργο υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στην Ηλεία, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους αγρότες. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Νικολακόπουλο για τις συνολικές ενέργειές του προκειμένου να προχωρήσει το ανωτέρω έργο, λαμβάνοντας την διαβεβαίωση του βουλευτή ότι το έργο όχι μόνο δεν κινδυνεύει αλλά σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά. 

Όλη η επικαιρότητα