Υγεία

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τον παιδικό εμβολιασμό – Τι λένε Ηλείοι ειδικοί

Οι εμβολιασμοί παιδιών από 5 έως 11 ετών θα γίνεται σε νοσοκομεία και χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πρώτη φάση και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για των εμβολιασμό των παιδιών από 5 έως 11 ετών. Οι επιστήμονες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών γνωμοδότησαν θετικά για τον εμβολιασμό και των παιδιών  προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία τους από τη νόσηση με κορωνοϊό και από τις επιπλοκές της.

Οι εμβολιασμοί παιδιών από 5 έως 11 ετών θα γίνεται σε νοσοκομεία και χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πρώτη φάση και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα.

Η δόση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το 1/3 της δόσης του εμβολίου που χορηγείται στους μεγαλύτερους, δηλαδή, 10 μικρογραμμάρια σε σχέση με τα 30 μικρογραμμάρια που είναι το εμβόλιο των ενηλίκων.

Οι  πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στις 15 Δεκεμβρίου και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα γίνονται από παιδίατρους.

Η εφ. «Πατρίς» ρώτησε τους ειδικούς για την άποψη τους όσον αφορά τους παιδικούς εμβολιασμούς και πόσο ασφαλές είναι για τα παιδιά, ενώ οι ειδικοί τόνισαν ότι οι πλειοψηφία των γονέων είναι επιφυλακτικοί.

Αντώνης Δαρζέντας, παιδίατρος

«Θα ήθελα να αναλύσω πολύ σύντομα τις επιφυλάξεις που έχουν οι μεγαλύτερες ηλικίες για το εμβόλιο. Ξέρω ότι στις νεαρές ηλικίες, πολύ σπάνια, σε πολλές λίγες περιπτώσεις των εκατομμύριων δόσεων, εμφανίζεται μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο. Φυσικά για κάθε μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο γλιτώνουμε δέκα μυοκαρδίτιδες από τον κορωνοϊό. Έτσι, αφού βλέπουμε ότι η πανδημία εξαπλώνεται και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται στα σχολεία τους επόμενους μήνες, περιστατικά ανάλογα με της 14χρονης στη Λαμία δε θα είναι μεμονωμένα.  Θα έχουμε και νοσηλείες παιδιών στα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει και τώρα, θα έχουμε σοβαρές πνευμονίες και σοβαρές μυοκαρδίτιδες, αν δεν υπάρξει ο εμβολιασμός. Θέλω να πω ότι το εμβόλιο που γίνεται στις ηλικίες κάτω των 12 ετών είναι το 1/3 της δόσης που γίνεται στους ενήλικες. Και τα πρώτα αποτελέσματα που έχουμε από τις ΗΠΑ όπου έχουν γίνει πέντε εκατομμύρια δόσεις βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν αυτές οι σπάνιες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στα μεγαλύτερα παιδιά. Το εμβόλιο και σε νεότερες ηλικίες είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και θα βοηθήσει σίγουρα στη μείωση της διασποράς. Ο κορωνοϊός έχει επίπτωση στη νοσηρότητα των παιδιών περίπου τριπλάσια από μια κανονική γρίπη. Άρα το εμβόλιο σίγουρα θα προστατέψει τα παιδιά μας.»

Μαριάννα Κακόγιαννου, Φαρμακοποιός

«Ακόμα δεν υπάρχει μεγάλο κάποιο ενδιαφέρον για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Ευελπιστώ με τον καιρό να αυξηθούν τα εμβόλια και σε αυτές τις ηλικίες. Πιστεύω ότι οι γονείς, όσον αφορά αυτές τις ηλικίες, είναι διστακτικοί και επιφυλακτικοί και θέλουν να είναι 100% σίγουροι, ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές για τα παιδιά τους.»

Νίκος Βαρδαμίδης, Φαρμακοποιός

«Δεν υπάρχει ακόμα ζήτηση, αλλά είναι σχετικά νωρίς αφού η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και η πρώτη δόση θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου. Κάποιοι γονείς έχουν ζητήσει πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, αλλά δεν έκλεισαν ραντεβού. Τον ενδιαφέρον θα φανεί στην πορεία. Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχει περισσότερο ο φόβος παρά το ενδιαφέρον.»

Σπύρος Λιβαδάς: πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας

«Είναι σημαντικό που επιτρέπεται σταδιακά ο εμβολιασμός όλο και μικρότερων ηλικιών. Με αυτό τον τρόπο για τα ίδια τα παιδιά μειώνονται οι πιθανότητες να προσβληθούν από μια νόσο που δεν είναι πάντα ακίνδυνη, όπως δυστυχώς αποδείχθηκε σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στο περιβάλλον του σχολείου ή των φροντιστηρίων, όπου τα μέτρα πρόληψης δεν εφαρμόζονται κατά γράμμα. Παράλληλα όμως δημιουργείται κι ένας επιπλέον φραγμός στην μετάδοση του covid-19 , εντός των οικογενειών κι έτσι εμμέσως προστατεύονται και τα πιο ευάλωτα μέλη. Θέλω να τονίσω ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή σε όλες τις ηλικίες και ήδη σε άλλες χώρες γίνονται καιρό τώρα. Ο λόγος που άργησε τόσο η έγκριση όσο και η χορήγησή τους είναι ότι δόθηκε προτεραιότητα στις μεγαλύτερες ηλικίες που αντιμετώπιζαν τους μεγαλύτερους κινδύνους και δεν έχει να κάνει με την ασφάλειά τους. Η προτροπή μου προς τους γονείς είναι να εμβολιάσουν άφοβα τα παιδιά τους όπως μέχρι τώρα κάνουν με επιτυχία για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες.»

Όλη η επικαιρότητα