Άνοιγμα σχολείων: «Να μην υπάρξει χαλάρωση, για να μην έχουμε σοβαρό πρόβλημα…»

Share

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στην Ηλεία, με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας να ανακοινώνουν ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα για τα παιδιά, παρότι ακόμα δεν έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την πανδημία του κορωνοϊού.

Για την απόφαση της πολιτείας να «χαλαρώσει» τα μέτρα προστασίας στα σχολεία της χώρας, η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε την άποψη τόσο του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέα Ζέρβα, όσο και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Χρήστου Γιαννικούλη, που αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, έτσι ώστε να μην έχουμε διάδοση του ιού μέσα στις σχολικές αίθουσες και ακολούθως μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Ανδρέας Ζέρβας : «Η σύσταση που δίνουμε είναι να λαμβάνονται όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα προφύλαξης»

Για τα νέα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τον κορωνοϊό ο κ. Ανδρέας Ζέρβας τόνισε χαρακτηριστικά.

«Καταρχάς να αναφερθούμε στο γεγονός ότι τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας, είναι έτοιμα για το ξεκίνημα και οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται σε αυτά την 1η Σεπτεμβρίου. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα ετοιμαστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να υποδεχτούμε τους μαθητές. Ως προς τα θέματα του κορωνοιού, έχει γίνει σαφές ότι δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα εντός των αιθουσών, σύσταση όμως θα γίνεται και από τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αποφύγουμε κάποια τυχούσα επέκταση της πανδημίας. Είναι γνωστά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, το κύριο που μας αφορά, είναι για όταν αρρωστήσει κάποιος. Θα υπάρχει η καραντίνα των πέντε ημερών και ταυτόχρονα η επιστροφή, όχι μόνο στο σχολείο, αλλά γενικά, θα γίνεται με μάσκα. Η σύσταση που δίνουμε είναι ο οποιοσδήποτε να παίρνει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα προφύλαξης μπορεί, ώστε να διατηρήσει την προσωπική του υγεία, την οικογενειακή και την υγεία του κοινωνικού περιβάλλοντος του. Έτσι με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε επέκταση της πανδημίας».

Χρήστος Γιαννικούλης : «Εκτιμώ ότι είναι ίσως λίγο παρακινδυνευμένο να έχουμε άρση των μέτρων, από τη στιγμή που ακόμα υπάρχει πανδημία»

Από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γιαννικούλης πρόσθεσε για το θέμα.
«Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, τα μέτρα που θα ισχύσουν φέτος θα είναι σαφώς πιο χαλαρά από τα περσινά. Δηλαδή δεν θα προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και δεν θα προβλέπεται και η υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ, τα λεγόμενα self τεστ από τα παιδιά. Εκτιμώ ότι είναι ίσως λίγο παρακινδυνευμένο να έχουμε άρση των μέτρων, από τη στιγμή που ακόμα υπάρχει πανδημία. Είναι γεγονός ότι πια ο ιός δεν προκαλεί με την ίδια πιθανότητα σοβαρή νόσηση, ακόμα και θάνατο, όπως πέρυσι και πρόπερσι. Και αυτό γιατί έχει αλλάξει η ανοσιακή κατάσταση του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε και τα δύο. Παρά ταύτα η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει, έχουμε υγειονομικό πρόβλημα ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, γιατί τα παιδιά μπορεί να μην ανήκουν σε αυτές, αλλά έχουν στο περιβάλλον τους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οπότε υπό αυτήν την έννοια, εκτιμώ ότι είναι πρόωρη η άρση των μέτρων, δηλαδή καλό θα ήταν να υπήρχε η μάσκα στα σχολεία και η τακτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ σε κάποιες περιπτώσεις. Βέβαια από την άλλη πλευρά δεν απαγορεύτηκε η μάσκα, και όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, υπάρχει και η ατομική ευθύνη του πολίτη να τηρήσει τα μέτρα. Οπότε ο κάθε γονιός μπορεί με δική του φροντίδα να φροντίσει έτσι ώστε το παιδί του να πηγαίνει στο σχολείο με μάσκα, για να προστατευτεί το ίδιο και να προστατεύονται και τα άλλα παιδιά. Άσχετα αν το επιβάλλει η πολιτεία ή όχι. Θέλει ακόμα λίγο προσοχή. Κατανοώ ότι ο κόσμος είναι κουρασμένος, συμβαίνουν και άλλα πράγματα πέρα από την πανδημία, που πιέζουν, αγχώνουν και ταλαιπωρούν, αλλά αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, η πανδημία θα ξεφύγει πάλι και θα πιεστεί το σύστημα υγείας. Τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα, όποτε θέλει προσοχή από όλους μας».

Άνοιγμα σχολείων με προαιρετική χρήση μάσκας και σύσταση για self test

Προαιρετική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον κορωνοϊό ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ συστήνεται η διενέργεια Self Test σε περίπτωση συμπτωμάτων. Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών για τη λειτουργία των σχολείων τη νέα χρονιά. Τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εξέδωσαν από κοινού την κάτωθι ανακοίνωση για το πώς ανοίγουν τα σχολεία.

Πιο αναλυτικά:
Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα.

Έτσι:

  • Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
  • Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
  • Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
  • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικόπληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
    Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
  • Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
  • Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.
Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.