Άνοιξαν οι στρόφιγγες του Nord Stream1: Σε ετοιμότητα η Ευρώπη – Παιχνίδια Πούτιν με την χαλασμένη τουρμπίνα

Share

Επαναλειτουργεί από σήμερα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 στα προ της συντήρησης του αγωγού επίπεδα. Ωστόσο η αβεβαιότητα και η ανησυχία ενόψει των αυξημένων αναγκών του χειμώνα παραμένουν.

Η Ευρώπη παραμένει σε συναγερμό, μετά την ήξεις αφίξεις στάση της Ρωσίας, και προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα καταρτίζοντας σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, για όλα τα κράτη μέλη.

Η πρόεδρος της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε χθες από τα κράτη-μέλη, να μειώσουν την κατανάλωση αερίου κατά 15%, επισημαίνοντας ότι «με μια τέτοια μείωση θα μπορούμε, με ασφάλεια, να τα καταφέρουμε αυτό το χειμώνα, στην περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου». Παράλληλα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκβιάζει την ΕΕ και πως χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο.

Την αντίθεσή της στο σχέδιο της ΕΕ εξέφρασε η Ισπανία.

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα ανέφερ πως ό,τι κι αν συμβεί, οι ισπανικές οικογένειες δεν θα υποστούν διακοπές φυσικού αερίου, ή ρεύματος στα σπίτια τους. Η Ισπανία πρόκειται να υπερασπιστεί τη θέση της ισπανικής βιομηχανίας. Η Ισπανίδα υπουργός τόνισε πως η χώρα της στηρίζει την αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά δεν θα δεχθεί την επιβολή υποχρεώσεων που υπερβαίνουν, σε επίπεδο προσπαθειών, αυτού που της αναλογεί.

Η Γερμανία δεν περιμένει πλήρη λειτουργία του αγωγού – Εντατικές προετοιμασίες για τον χειμώνα

Από το πρωί ρέει και πάλι το ρωσικό φυσικό αέριο από τον αγωγό Nord Stream 1, τα όργανα μέτρησης στον τερματικό σταθμό Λουντμίν στη βόρεια Γερμανία που καταλήγει ο αγωγός κατέγραφαν το πρωί 29,3 εκατομμύρια κιλοβατώρες. Αντιστοιχεί περίπου στην ποσότητα πριν την έναρξη της ετήσιας συντήρησης του αγωγού. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να πιάσει την πλήρη απόδοση μεταφοράς, είπε εκπρόσωπος της εταιρίας Nord Stream που διαχειρίζεται τον αγωγό.

Ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Κλάους Μίλερ, ανέφερε σήμερα ότι η ροές είναι παραπάνω από τις ποσότητες που είχαν ανακοινωθεί. Μπορούν να φτάσουν στα προ συντήρησης επίπεδα του 40%.

Πλήρη απόδοση των δυνατοτήτων του αγωγού κανείς δεν περιμένει.

Η Gazprom είχε μειώσει την ροή αερίου κατά 60% αρκετές εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης. Εκείνο που περιμένουν εδώ είναι να παραμείνει τουλάχιστον στο 40% της απόδοσής του. Διαφορετικά θα λείπουν 67 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Το ενεργειακό πόκερ του Πούτιν δεν πλήττει μόνο τη Γερμανία.

Και ο αυστριακός ενεργειακός όμιλος OMV ανακοίνωσε ότι ρέει ξανά το ρωσικό φυσικό αέριο προ την Αυστρία στα επίπεδα πρό της συντήρησης του αγωγού. Φτάνουν μόνο οι μισές από τις ποσότητες που είχαν παραγγελθεί – πάντως επαναλαμβάνεται από σήμερα η τροφοδοσία.

Πηγή: ΕΡΤ