Categories: Ηλεία

Άνοιξε ξανά ο φάρος του Κατακόλου!

Share

Άνοιξε χθες ξανά τις πόρτες του ο φάρος του Κατακόλου για να υποδεχθεί τους πολίτες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα, επισκέφθηκαν το φάρο και έμαθαν από τα στελέχη της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν εκεί για την ιστορία του, τη συμβολή του στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

O φάρος του Κατακόλου κατασκευάστηκε το 1865  με το ύψος του πέτρινου πύργου του να φθάνει τα 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα.

Αποτελείται από τέσσερα δωμάτια, που χρησιμοποιούσαν οι φαροφύλακες για υπνοδωμάτια, καθώς και από τον πυργίσκο, που μέσα σε αυτόν είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός του φάρου.

Στην κορυφή του πυργίσκου υπάρχει ο θάλαμος με το κάτοπτρο, ενώ στο όλο συγκρότημα υπάρχει ακόμα ένα κτίριο, ξεχωριστό από το υπόλοιπο, που είχε τη χρήση της κουζίνας.

Το κάτοπτρο του φάρου χαρακτηρίζεται μικρής εμβέλειας. Συνολικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες, όπου περιλαμβάνουν μεγαλύτερα κάτοπτρα.

Όσον αφορά το μηχανισμό και τη λειτουργία του θύμιζε κατά πολύ αυτή ενός ρολογιού εκκρεμές. Αποτελούνταν από δύο δοχεία, όπου το ένα περιείχε πετρέλαιο και το άλλο νερό. Το πετρέλαιο εμπλουτιζόταν με αέρα και στη συνέχεια άναβε η λυχνία που καθοδηγούσε τα πλοία. Το κάτοπτρο περιστρεφόταν δίνοντας 4 αναλαμπές μέσα σε χρόνο 16 δευτερολέπτων, ενώ όσο περιστρεφόταν ξετυλιγόταν ένα βαρίδι, που βρισκόταν μέσα στον πυργίσκο.

«Ο φάρος σταμάτησε να λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά το 1947 με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Το 1978 ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως ηλεκτρικός. Οι εγκαταστάσεις διατίθενται το καλοκαίρι για τους συναδέλφους του Πολεμικού Ναυτικού και των οικογενειών τους ώστε να κάνουν τις διακοπές τους. Κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου ο φάρος ανάβει όπως πρέπει, για να προστατεύει τα πλοία και να υπάρχει ασφάλεια ναυσιπλοΐας» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο Ανθυπασπιστής της Υπηρεσίας Φάρων, Σωτήρης Ιατρόπουλος.

Από την πλευρά του ο Ζώης Υφαντής, Πλοίαρχος ε.α του Π.Ν. και πρόεδρος του  παραρτήματος ΕΑΑΝ Ηλείας, ανέφερε πως «η οικογένεια του Πολεμικού μας Ναυτικού άνοιξε τις πύλες της σε 28 φάρους σε όλη την Ελλάδα μετά από δύο χρόνια που ήταν κλειστοί. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ο κόσμος επισκέφθηκε τους φάρους και ενημερώθηκε από τους συναδέλφους. Εδώ στο Κατάκολο είμαστε τυχεροί γιατί γνώρισα εξαιρετικούς και φιλόξενους συναδέλφους και δίνουμε μια υπόσχεση ότι θα είμαστε δίπλα τους και όπου μπορούμε να τους βοηθήσουμε».