Υγεία

Ανοσο-ογκολογία: Η μεγάλη δύναμη κατά του καρκίνου και τα 4 Μητρώα Ασθενών

Ακούστε το άρθρο

Μία πραγματικά μεγάλη πρόκληση για την ιατρική κοινότητα αποτελεί ο καρκίνος σήμερα, καθώς από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, έχει μετατραπεί σε χρόνια νόσο.

χειρουργική αντιμετώπιση, η ακτινοθεραπεία και οι κυτταροτοξικές ή στοχεύουσες θεραπείες αποτελούν τις βασικές θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση του καρκίνου τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η μακροχρόνια επιβίωση και η βελτίωση της ποιότητας ζωής, παραμένουν μη επιτεύξιμοι στόχοι για πολλούς ασθενείς με προχωρημένη νόσο, σύμφωνα με μελέτες.

Για την αντιμετώπιση αυτής της ανεκπλήρωτης ιατρικής ανάγκης, έρχεται να συμβάλει η ανοσο-ογκολογία, η οποία περιλαμβάνει παράγοντες, των οποίων ο πρωταρχικός στόχος είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ένας στους δύο καρκίνους μπορεί να προληφθεί, είπαν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας παράλληλα την τεράστια σημασία των κλινικών μελετών. Τόνισαν, δε, ότι τα εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα της χώρας μας μπορούν άνετα να “φιλοξενήσουν” ακόμη περισσότερες μελέτες, από όσες είναι, ήδη, σε εξέλιξη.

Ένα σημαντικό δεδομένο επίσης για την Ελλάδα, είναι ότι πλέον, μετά την λειτουργία του 1ου στην Ελλάδα Μητρώου Ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν και άλλα Μητρώα σε δημόσια νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες.

Ειδικότερα, μιλάμε για Μητρώα Ασθενών με μελάνωμα, με καρκίνο νεφρού, ουροδόχου κύστης, καθώς και με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, στα νοσοκομεία “Λαϊκό”, “Αλεξάνδρα” και “Αττικόν” αντίστοιχα.

Όπως τόνισε ο Ιωάννης Μπουκοβίνας Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων –Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και Διευθυντής Ογκολογικής Μονάδας της «Βιοκλινικής» Θεσ/νίκης, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που εορτάζεται κάθε χρόνο παγκοσμίως, στις 4 Φεβρουαρίου, η ύπαρξη Μητρώων Ασθενών για διάφορες μορφές της νόσου είναι αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο “εργαλείο”, που, αν λειτουργήσει σωστά και εντός πλαισίου, θα δίνει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των ασθενών στη χώρα μας. Στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, τα νέα μητρώα αναμένεται να ενταχθούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, βοηθώντας τον ΕΟΠΥΥ στον έλεγχο της δαπάνης.

Πηγή: onmed.gr

Όλη η επικαιρότητα