Κόσμος

To Aνώτατο Δικαστήριο ξήλωσε τον πρωθυπουργό του Πακιστάν

Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε «ακατάλληλο» τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και διέταξε την αποπομπή του από τον θώκο για την υπόθεση των Panama Papers.

Το δικαστήριο έδωσε επίσης εντολή στην Αρχή κατά της Διαφθοράς να ξεκινήσει νέα έρευνα σχετικά με τις υποψίες που βαραίνουν τον Σαρίφ.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να απέκρυψε την αλήθεια για τις εταιρείες και τα ακίνητα που κατείχαν μέσω off-shοre τα παιδιά του, κατηγορία την οποία αρνούνται σθεναρά.

Υπό έρευνα είναι τρία από τα τέσσερα παιδιά του, οι γιοι του Χασάν και Χουσεΐν και η κόρη του Μαριάμ Ναουάζ, που εμφανίζεται ως διάδοχός του στην πολιτική σε μία από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης είναι η αγορά πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο, τις οποίες κατέχει η οικογένεια Σαρίφ μέσω υπεράκτιων εταιριών τις οποίες διαχειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά.

Είναι η δεύτερη φορά που ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός αποπέμπεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η πρώτη ήταν το 2012, όταν είχε καταδικάσει τον τότε πρωθυπουργό, Ραζά Γκιλάνι, για προσβολή της δικαιοσύνης επειδή είχε αρνηθεί να ανοίξει ξανά μια έρευνα για διαφθορά σε βάρος του τότε προέδρου, Ασίφ Ζαρντάρι.

Αλλά και για τον Σαρίφ είναι η τρίτη φορά που συντομεύεται η θητεία του ως πρωθυπουργού.

Είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση λόγω κατηγοριών για διαφθορά το 1993. Η δεύτερη θητεία του στον θώκο, που είχε ξεκινήσει το 1997, διακόπηκε το 1999 με στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο οδήγησε τον Σαρίφ σε εξορία πολλών χρόνων στη Σαουδική Αραβία, προτού επανέλθει για να κερδίσει μια ηχηρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2013.

Το κυβερνών κόμμα PML-N, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αναμένεται τώρα να διορίσει νέο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο PTV, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε επίσης να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών Ισάκ Νταρ εξαιτίας της ίδιας υπόθεσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα