Αρθρογραφία

Αντάξιοι της ιστορίας

Γράφει ο Ανδρέας Σταματόπουλος - Ψυχολόγος, μέλος ΠΑΣΟΚ Ηλείας 
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου που συμπαρέσυρε τις λαϊκές μάζες της κοινωνίας το μακρινό 1973 ενάντια στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών. Τα αιτήματα των φοιτητών αγκάλιαζαν όλο το εύρος της ελληνικής κοινωνίας και αφορούσαν τον μέσο Έλληνα πολίτη που ασφυκτιούσε υπό τις συνθήκες που είδε επιβάλει το καθεστώς.

Η φετινή επέτειος πέραν της χρονικής σημασίας συμπλήρωσης μισού αιώνα, έχει μια ακόμη βαρύτητα. Η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα κάθε άλλο παρά στρωμένη με ροδοπέταλα είναι. Ένα κεντροδεξιό κόμμα θεωρεί πως έχει λευκή επιταγή, λόγω συνθηκών, να συμπεριφέρεται όπως νομίζει και να νομοθετεί ανερυθρίαστα ενάντια των κοινωνικών εταίρων, να δρα ως ηγεμόνας λέγοντας πως κάθε Έλληνας δρα παραβατικά στον οικονομικό τομέα, αλλά και στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, όπως η υγεία και η παιδεία, η προτεραιότητα και η κατεύθυνση που δίνει δεν αγκαλιάζει την μεσαία και κατώτερη τάξη που σφαδάζει.

Ο προοδευτικός χώρος και το ΠΑΣΟΚ οφείλει μέσα σε αυτή την συγκυρία να λειτουργήσει όπως τότε οι φοιτητικές προοδευτικές δυνάμεις και να ανοίξει τον δρόμο απέναντι στις συντηρητικές λογικές της ΝΔ και των στελεχών της απαντώντας στον Έλληνα πολίτη στα ουσιαστικά ζητήματα που ακουμπούν την καθημερινότητα του. Ακόμη, χρειάζεται να δείξουμε την πυγμή που απαιτούν οι καιροί και να βγούμε μπροστά χωρίς φόβο συγκρουόμενοι με κάθε λογική καταστρατήγησης βασικών δικαιωμάτων μας που αμφισβητούνται.

Η κοινωνία βρίσκεται σε τέλμα και περιμένει από εμάς πολιτική σοβαρότητα και σθένος!

Είναι η ώρα μας να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας και των προσδοκιών.

Όλη η επικαιρότητα