Ηλεία Οικονομία

Αντέχει ακόμα η αγορά – Τι δείχνουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ηλείας

Στοιχεία που βρίσκονται στα μητρώα του Επιμελητηρίου Ηλείας και εμφανίζουν τον αριθμό των επιχειρήσεων που άνοιξαν και έκλεισαν εντός του 2018, παρουσίασε χθες ο διευθυντής του ΕΒΕ Ηλείας Γιάννης Αντωνόπουλος. Απ’ αυτά, με μια γενική ματιά γίνεται ορατό ότι παρουσιάζεται η ίδια κατάσταση με το 2017, αλλά μόνο με ένα θετικό στοιχείο.

Ο Γιάννης Αντωνόπουλος

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντωνόπουλος χώρισε τις επιχειρήσεις στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και των εξαγωγών και στη συνέχεια αναφέρθηκε συγκεκριμένα με αριθμούς για κάθε έναν ξεχωριστά. Για το τουριστικό τμήμα, τη φετινή χρονιά άνοιξαν 11 επιχειρήσεις χωρίς να κλείσει καμία, τη στιγμή που το 2017 είχαν ανοίξει 2 και είχαν κλείσει 6, στοιχείο που αποδεικνύει πως κάτι καλό γίνεται στην περιοχή μας. Από ‘κει και πέρα, στο εμπορικό τμήμα άνοιξαν 109 επιχειρήσεις και έκλεισαν 45, με το 2017 να ανοίγουν 101 και να κλείνουν 54. Στη μεταποίηση εντοπίζεται το πιο αρνητικό στοιχείο για το 2018, αφού άνοιξαν 21 επιχειρήσεις και έκλεισαν 30, με την αντίστοιχη χρονιά του 2017 να ανοίγουν 20 και να κλείνουν μόνο 18. Στις υπηρεσίες τα στοιχεία είναι περίπου ίδια, καθώς το 2018 άνοιξαν 247 επιχειρήσεις και έκλεισαν 127, ενώ το 2017 είχαν ανοίξει 237 και έκλεισαν 150. Στο Εξαγωγικό τμήμα τέλος, η κατάσταση παραμένει ίδια αφού ούτε άνοιξε καμία επιχείρηση, αλλά ούτε και έκλεισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω στοιχεία του Μητρώου δεν είναι πραγματικά ως προς τη διαγραφή, διότι κάποια επιχείρηση μπορεί να έκλεισε και να μην το δήλωσε ο ιδιοκτήτης στο Επιμελητήριο, γεγονός που είναι απόλυτα λογικό να μην αποτυπώνεται. Μια δεύτερη περίπτωση ακόμα είναι να κλείσει η επιχείρηση χωρίς να έχει κάνει διακοπή, γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει αυτά που χρωστάει στα ασφαλιστικά ταμεία ή οπουδήποτε αλλού.

Όλη η επικαιρότητα