Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Τι είναι και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Ακούστε το άρθρο

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, η βρώμη, τα φασόλια, οι φακές, το καστανό ρύζι και οι πατάτες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.

Αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο (resistant starch), έναν τύπο πρεβιοτικών ινών που φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία της πέψης, να μειώνει το κοιλιακό λίπος και να βοηθά στην απώλεια βάρους. Ουσιαστικά, το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος αμύλου που δεν χωνεύεται στον πεπτικό σωλήνα και είναι… ‘ανθεκτικό’ στην πέψη.

Πώς το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να ενισχύσει το αδυνάτισμα

*Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Όσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία στην ινσουλίνη, τόσο πιο αποτελεσματικά το σώμα σας χρησιμοποιεί την ινσουλίνη και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα μετά το γεύμα σας. Η απώλεια βάρους αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και υπάρχουν ενδείξεις ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες που κατανάλωναν 10-15 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου την ημέρα είχαν χαμηλότερη γλυκόζη νηστείας, χαμηλότερη ινσουλίνη νηστείας και βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

*Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο παραμένουν περισσότερη ώρα στο σύστημά σας και έτσι σας κρατούν χορτάτους και μακριά από το τσιμπολόγημα για περισσότερη ώρα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων ανθεκτικού αμύλου την ημέρα (περίπου 1 φλιτζάνι βρώμη, φασόλια, καστανό ρύζι και πατάτες και μία άγουρη μπανάνα) για 6 εβδομάδες βοήθησε στη μείωση των ορμονών πείνας σε υπέρβαρους ενήλικες, στον περιορισμό του απρόσεκτου τσιμπολογήματος και στην ενίσχυση της απώλειας βάρους.

*Ενισχύει την καύση λίπους

Η αντικατάσταση μιας μερίδας υδατανθράκων με ανθεκτικό άμυλο αύξησε την καύση λίπους μετά από ένα γεύμα έως και 30%, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Σε μελέτες σε ζώα, η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου σχετίζεται με μειωμένο κοιλιακό λίπος και αυξημένη οξείδωση λίπους.

*Ενισχύει τη μικροχλωρίδα του εντέρου

Το ανθεκτικό άμυλο λειτουργεί ως πρεβιοτική ίνα που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο και βελτιώνει την πεπτική υγεία και τον μεταβολισμό. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ανθεκτικού αμύλου την ημέρα είχε σημαντική θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 40 γραμμαρίων ανθεκτικού αμύλου την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα των κακών βακτηρίων, βελτίωσε τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βοήθησε στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Να θυμάστε ότι…

Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου προσθέτοντας τρόφιμα, όπως βρώμη, πατάτες, καστανό ρύζι και άγουρες μπανάνες, στη διατροφή σας. Απλώς προσέξτε να αυξήσετε αργά την πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου, καθώς η απότομη αύξηση της κατανάλωσής του μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως αέρια ή φούσκωμα. Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση τυχόν παρενεργειών.

via

Όλη η επικαιρότητα