Κόσμος

Άνθρωποι προς πώληση: Εκεί που ζωές μπαίνουν σε δημοπρασία για 400 δολάρια

Ακούστε το άρθρο

Τρίπολη, Λιβύη: «800», λέει ο δημοπράτης. «900… 1.000… 1.100… Πουλήθηκαν». Για 1.200 λιβυκά δηνάρια, που ισοδυναμεί με 800 δολάρια.

Δεν είναι ένα μεταχειρισμένο αντικείμενο, δεν είναι ένα κομμάτι γης ή κάποιο έπιπλο. Δεν είναι καν «εμπόρευμα», αλλά δύο ανθρώπινα πλάσματα.

Ένας από τους άνδρες, αγνώστων στοιχείων, που φαίνονται ότι πουλήθηκαν στο βίντεο που καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του CNNi, είναι Νιγηριανός. Φαίνεται να είναι στην ηλικία των 20 και φοράει ένα ξεθωριασμένο πουκάμισο και φόρμα.

Βγήκε προς πώληση, ως μέρος μιας ομάδας «δυνατών αγοριών για αγροτικές εργασίες»,σύμφωνα με τον δημοπράτη, ο οποίος παραμένει εκτός κάμερας. Μόνο το χέρι του -το οποίο στηρίζει πάνω στον ώμο του αγοριού- μπορεί να δει κανείς στο σύντομο κλιπ.

Αφού είδε το υλικό από αυτό το σκλαβπάζαρο, το CNNi εργάστηκε για να επιβεβαιώσει την γνησιότητά του και ταξίδεψε στη Λιβύη για περαιτέρω διερεύνηση.

Μεταφέροντας κρυφές κάμερες σε μια ιδιοκτησία έξω από την πρωτεύουσα, Τρίπολη, τον περασμένο μήνα, οι δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες καμιάς δωδεκαριάς ανθρώπων οι οποίοι «βγαίνουν στο σφυρί», μέσα σε διάστημα 6-7 λεπτών.

«Χρειάζεται κανείς κάποιον να σκάβει; Αυτός είναι καλός σε αυτό, ένας μεγαλόσωμος, δυνατός άντρας, θα σκάψει», λέει ο πωλητής, καμουφλαρισμένος. «Τι μου προσφέρετε; Τι μου προσφέρετε»

Αγοραστές σηκώνουν τα χέρια καθώς η τιμή ανεβαίνει «500, 550, 600, 650…». Μέσα σε λίγα λεπτά, έχει τελειώσει και οι άντρες, παραδομένοι στην μοίρα τους, παραδίδονται στους καινούριους «αφέντες» τους.

Μετά τη …δημοπρασία, οι δημοσιογράφοι του CNNi γνώρισαν δύο από τους άντρες που πουλήθηκαν. Ήταν τόσο τραυματική η εμπειρία από αυτό που είχαν περάσει, ώστε δεν μπορούσαν να μιλήσουν και ήταν τόσο φοβισμένοι και καχύποπτοι με όποιον συναντούσαν.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα