Ηλεία

Αντιδράσεις μετά το… άδειασμα του νοσοκομείου του Πύργου

Αναζητά λύσεις η διοίκηση του Γ. Ν. Ηλείας - Ανακοινώσεις από Ιατρικό Σύλλογο και Σύλλογο Εργαζομένων
νοσοκομείο Πύργου
Ακούστε το άρθρο

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της 6ης ΥΠΕ να μετακινήσει στη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας γιατρούς και εργαζόμενους από τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, με δυσάρεστες συνέπειες για το δεύτερο.

Τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, καταδικάζουν με ανακοινώσεις που εξέδωσαν χθες τις αποφάσεις περί μετακινήσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι η ενέργεια αυτή σημαίνει αποδυνάμωση της Ν. Μ. Πύργου.

Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την περαιτέρω αποδυνάμωση της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου λόγω μετακινήσεων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού προς άλλη δημόσια δομή, εξέφρασε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, υπενθυμίζοντας ότι η Νοσηλευτική μονάδα Πύργου δεν υπάρχει για χάρη των κατοίκων του Πύργου αλλά όλων των Ηλείων, σε αυτήν στηρίζεται η δευτεροβάθμια περίθαλψη όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας εντός της οποίας δεν υπάρχει καμία άλλη δομή δυνάμενη να την υποκαταστήσει.

«Ως Ιατρικός Σύλλογος, μαζί με άλλους φορείς, αναγνωρίζοντας το σημαντικότατο πρόβλημα υποστελέχωσης όλων των δημοσίων δομών της Ηλείας, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Ν.Μ. Πύργου, από καιρό έχουμε εισηγηθεί την παροχή ειδικών ενισχυμένων κινήτρων για τη στελέχωση του Ε.Σ.Υ. της Ηλείας, πρόταση την οποία, παρά τα αρχικά ελπιδοφόρα μηνύματα, το Υπουργείο Υγείας, όπως φαίνεται, δεν προτίθεται τελικά να υιοθετήσει», τονίζεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Παράλληλα, όπως είναι γνωστό, ο Ι.Σ. Ηλείας έχει καταθέσει δημόσια πρόταση για τον Υγειονομικό Χάρτη της Ηλείας, στοχεύοντας στην επίλυση του προβλήματος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σε κάθε περίπτωση ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μια φορά, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους αναδιανομή των ελλείψεων σε προσωπικό μεταξύ των δημοσίων δομών της Ηλείας, μόνο και μόνο για τοπικιστικούς λόγους, θα έχει ως αποτέλεσμα ουδεμία δημόσια δομή να λειτουργεί τελικά, έστω με στοιχειώδη επάρκεια, ούτε βεβαίως η κρίσιμη για την Υγεία στην Περιφερειακή Ενότητα- Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των Ηλείων πολιτών.

Επίθεση από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου

Ευθεία επίθεση προς τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας εξαπέλυσε χθες με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Πύργο στη Νοσηλευτική Μονάδα της Αμαλιάδας, καταγγέλλοντάς την για ενέργειες με μικροπολιτικούς ψηφοθηρικούς λόγους και πρακτικές του παρελθόντος που αφήνουν έκθετη τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου.

«Δε φτάνει που τρία χρόνια τώρα αντί να βάλουν ένα λιθαράκι, αποδήμησαν ό,τι είχε απομείνει στον παθολογικό τομέα και με την ανικανότητα δεν έπεισαν ούτε ένα γιατρό να πάρει θέση στο νοσοκομείο του Πύργου και αναγκάζουν τους ιατρούς από τους όμορους νομούς θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους να μεταβαίνουν οδικώς από τις πόλεις τους στον Πύργο προκειμένου να καλύπτουν εφημερίες στην παθολογική κλινική», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συλλόγου.

Παράλληλα γίνεται λόγος για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τη μετακίνηση δεκαέξι εργαζομένων και τριών ιατρών, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η Χειρουργική Κλινική της Αμαλιάδας, κάτι που όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει μια αίθουσα χειρουργείων στον Πύργο, η οποία είχε πολλαπλάσια παραγωγικότητα σε σύγκριση με της Αμαλιάδας, τινάζοντας στον αέρα τη λίστα των τακτικών χειρουργείων που είχαν προγραμματιστεί, καθώς δόθηκε εντολή να ακυρωθούν και να μην γίνονται πλέον στο νοσοκομείο του Πύργου τακτικά χειρουργεία, παρά μόνο επείγοντα περιστατικά.

Αναφορά γίνεται και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου η μετακίνηση προσωπικού σταμάτησε τη μια βάρδια, αφήνοντας δώδεκα πολίτες ακάλυπτους, να ψάχνουν να βρουν ιδιώτη πάροχο υγείας, καθώς στον νομό δεν υπάρχει άλλη δημόσια δομή.

Αποδιοργάνωσε τη λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής και άφησε το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Πύργου άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς άδεια καθώς τα δύο τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας υπήρχε απαγόρευση αδειών και στο περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό έχουν συσσωρευτεί άδειες τουλάχιστον τρεις ετών και χρωστούμενα ρεπό πολλών ετών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Πύργου καλούν όλους τους φορείς της πόλης να συστρατευτούν στο πλάι τους για τη διεκδίκηση ποιοτικών παροχών υγείας, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει ήδη  ζητήσει συνάντηση με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη για την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Πύργου.

Αίτημα προς 6η ΥΠΕ για προκήρυξη θέσεων

Αίτημα προς τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας – Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου υπέβαλε το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

«Αποτέλεσμα της μετακίνησης των εργαζομένων προς τηνΝοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας είναι να πλήττεται η εύρυθμη λειτουργία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας της Ν.Μ. Πύργου και η έλλειψη προσωπικού να εγκυμονεί κινδύνους στη λειτουργία της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας», ανέφερε ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας και πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Χριστόπουλος στο αίτημα που υπέβαλε.

Πιο συγκεκριμένα, το αίτημα αφορά την πρόσληψη συνολικά τριάντα πέντε εργαζομένων με διάρκεια τα δύο χρόνια.

Οι είκοσι πέντε αφορούν την ειδικότητα ΤΕ Νοσηλευτικής και οι δέκα Γενικών Καθηκόντων/ Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό Μεταφορέων Ασθενών.

Το αίτημα επίσης αφορά και μια θέση Γενικών Καθηκόντων/ Βοηθητικό Υγειονομικό Προσωπικό Μεταφορέων Ασθενών για τη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων.

Σήμερα η συνέλευση των γιατρών

Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πύργου, προκειμένου οι γιατροί του νοσοκομείου να ενημερωθούν από την πρόεδρο Αγγελική Σαραντοπούλου για τις τελευταίες εξελίξεις.

Δεν αναστέλλονται ακόμα τα τακτικά χειρουργεία

Τέλος, όσον αφορά την αναστολή των τακτικών χειρουργείων της Χειρουργικής Κλινικής της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου, η κα Σαραντοπούλου επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ότι θα συνεχιστούν κανονικά και αυτήν την εβδομάδα, καθώς δεν έχει έρθει ακόμα εντολή για την αναστολή τους.

Όλη η επικαιρότητα