Οικονομία Πολιτική

Αντιμέτωποι με τα αγκάθια του ασφαλιστικού Βρούτσης και Μηταράκης

Ακούστε το άρθρο

Και οι δύο έχουν διατελέσει στελέχη της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ενώ συνέχισαν ως αρμόδιοι τομεάρχες στην αντιπολίτευση να ασχολούνται με θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης

Τις «καυτές πατάτες» του ασφαλιστικού, των εκκρεμών συντάξεων αλλά και την προτεραιότητα για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δύο έμπειρα στελέχη της ΝΔ, ο Γιάννης Βρούτσης, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Νότης Μηταράκης ως υφυπουργός Αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Και οι δύο έχουν διατελέσει στελέχη της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ενώ συνέχισαν ως αρμόδιοι τομεάρχες στην αντιπολίτευση να ασχολούνται με θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης. Ο κ. Μηταράκης το τελευταίο διάστημα είχε αναλάβει να ‘επικοινωνήσει’ την πρόταση Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός συστήματος «τριών πυλώνων» με έμφαση στο δεύτερο ο οποίος θα εμπεριέχει κεφαλαιοποιητικά στοιχεία και θα δίνει επιλογή στον νέο εργαζόμενο αν θα προτιμήσει το δημόσιο επικουρικό η τα Επαγγελματικά Ταμεία που μπορεί να συνεργάζονται με ιδιωτικούς φορείς.

Γιάννης Βρούτσης

Ο Γιάννης Βρούτσης γεννήθηκε στην Αθήνα, την 1 Ιουνίου 1963, ενώ η καταγωγή του είναι από την Νάξο και την Αμοργό. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήχθη με υποτροφία. Ακόμα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών για πολλά χρόνια.

Διατέλεσε Υπεύθυνος Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας της ΝΔ από το 2009 έως το 2011, οπότε και ανέλαβε Αναπληρωτής Υπεύθυνος Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε την θέση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).

Μετά τις Εθνικές Εκλογές του 2015, στις 5 Φεβρουαρίου 2015, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, ορίζεται μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Στις 13 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του νέου προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, επανατοποθετείται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μαζί με τον Νίκο Δένδια και την Νίκη Κεραμέως.

Νότης Μηταράκης

Ο Νότης Μηταράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Ο πατέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και τη Χίο και η μητέρα του από τη Λαμία. Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Μαρία Δουρίδα, με την οποία έχουν μια κόρη.

Κατάγεται από την Οικογένεια Μπενάκη. Ο πατέρας του Αντώνης Μηταράκης, ανιψιός του Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μηταράκη, είναι δισέγγονος της Μερόπης Μπενάκη, αδελφής του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Είναι κάτοχος ακαδημαϊκών τίτλων από το INSEAD (MBA Διοίκηση Επιχειρήσεων), το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSc Βιομηχανικές Σχέσεις) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (BSc Διοίκηση Επιχειρήσεων). Επίσης είναι Εταίρος (Fellow) του Βρετανικού Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάτοχος του διεθνούς τίτλου Πιστοποιημένου Οικονομικού Αναλυτή (Chartered Financial Analyst – CFA).

Επαγγελματική δράση

Ακολούθησε πολυετή διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία στον Ιδιωτικό Τομέα, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 2010.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο το 1998 ως στέλεχος επενδύσεων με εξειδίκευση στις βιομηχανικές επενδύσεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Tο 2003 συνέχισε την καριέρα του στη Fidelity International ως Οικονομικός Αναλυτής και μετέπειτα ως Διευθυντής Επενδυτικής Έρευνας, θέσεις για τις οποίες έχει δεxθεί κριτική[1].

Πολιτική δράση

Το 2010, ο Νότης Μηταράκης επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Το 2011, εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και ορίστηκε Τακτικό Μέλος της Πολιτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP). Εξελέγη Βουλευτής Α’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεξελέγη στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του ίδιου έτους. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στις 30 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ορίστηκε Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας.

Την περίοδο 2012 – 2015, διετέλεσε Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος για θέματα Ιδιωτικών και Στρατηγικών Επενδύσεων, Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), Εξαγωγών και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Παράλληλα ορίσθηκε Αναπληρωτής Διοικητής στα Συμβούλια Διοικητών της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) και Διοικητής στο Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Παρευξείνιας Συνεργασίας (BSTDB). Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας (Α΄ Εξάμηνο 2014), κατείχε τη θέση του Προέδρου[2] του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το Μάρτιο του 2015 έως και τον Ιανουάριο του 2016 διετέλεσε Τομεάρχης Ναυτιλίας & Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της 16ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, αποτέλεσε μέλος της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή των Ελλήνων.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015, ο Νότης Μηταράκης εξελέξη Βουλευτής Χίου με τη Νέα Δημοκρατία. Το Νοέμβριο του 2016, ο Νότης Μηταράκης ορίστηκε Αναπληρωτής Τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ήταν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας και της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 – 2014.

Όλη η επικαιρότητα