Ηλεία

‘Αντιμέτωποι’ με την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων φορείς και πολίτες – Άκρως ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας

‘Πρόκληση’ για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά αποτελεί ο νέος Κανονισμός της Ε.Ε. για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), που τίθεται σε ισχύ από τις 25 Μαΐου 2018 και αποτελεί την σημαντικότερη αλλαγή στον τομέα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα εντός της Ε.Ε..

Τα νέα δεδομένα, ο νέος Κανονισμός ήταν και το αντικείμενο της ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμαλιάδας το απόγευμα του Σαββάτου στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ και τον δήμο Ήλιδας, στην διάρκεια της οποίας έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων- Εργαλειοθήκη για τον νέο θεσμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» του δικηγόρου κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου.

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής

Ο GDPR έχει στόχο την εναρμόνιση των νόμων περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής σε ολόκληρη την Ευρώπη, την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ και την αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες που λειτουργούν στην ΕΕ επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα. Θα ισχύει όχι μόνο για εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ, αλλά και για επιχειρήσεις εκτός της ΕΕ, που προσφέρουν αγαθά ή υπηρεσίες στην ΕΕ. Επίσης, θα εφαρμόζεται σε όλες τις εταιρείες που επεξεργάζονται και κατέχουν προσωπικά δεδομένα υποκειμένων που διαμένουν στην ΕΕ, ανεξαρτήτως της έδρας της εταιρείας.

Πρόκειται για νέους πολύπλοκους κανόνες γι’ αυτό και εύστοχα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας προχώρησε στην διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας, προκειμένου να ενημερωθούν άπαντες για τα νέα δεδομένα.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης στον σύντομο χαιρετισμό του έθεσε αρκετά ερωτήματα τα οποία ζητούν απαντήσεις, επισημαίνοντας ότι με την συγκεκριμένη ημερίδα επιχειρήθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο να βγει προς τα έξω και να αγκαλιαστεί από την κοινωνία, καθώς ως επιστημονικός σύλλογος οφείλει να βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία.

Στο πάνελ η Αντιεισαγγελέας Αγγελική Κυριαζή, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος και ο δικηγόρος Μισέλ Αμπού- Χάντμπα

Προβληματισμοί

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Αντιεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας κα Αγγελική Κυριαζή και ο δικηγόρος και συγγραφέας του βιβλίου κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Η κα Κυριαζή έκανε αίσθηση με την ομιλία της καθώς προσέγγισε το ευαίσθητο θέμα της έκθεσης φωτογραφιών ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς, σε μία προσπάθεια να προβληματίσει αναφορικά με το κατά πόσο ο Έλληνας πολίτης διαθέτει την κουλτούρα να διαχειριστεί το μίνιμουμ των ελευθεριών του. Τόνισε ότι ο στόχος του νέου Κανονισμού είναι η αυστηροποίηση των κυρώσεων για να προστατευθούν οι χρήστες του διαδικτύου, επισημαίνοντας ότι οι νέοι κανόνες προστασίας της ιδιωτικότητας προβλέπουν και βαριά πρόστιμα για τις εταιρείες που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα.

«Απαιτούμε από το κράτος δικαίου να μας προστατεύσει, αλλά κατά πόσο εμείς απεμπολούμε την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων;» ανέφερε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι ‘άλλο διαφάνεια και άλλο έκθεση’ και τόνισε: «Στόχος μου είναι σας προβληματίσω κατά πόσο η ιδιωτικότητα είναι σεβαστή από εμάς τους ίδιους».

Η κα Κυριαζή έκλεισε την ομιλία της αναφερόμενη σε αυτό που απάντησε ο Ουμπέρτο Έκο σε Γαλλική εφημερίδα το 2015, ερωτηθείς για το θέμα της χρήσης του διαδικτύου: «Το διαδίκτυο είναι ένα όπλο που πρέπει να ξέρεις να το χειριστείς και πρέπει να είσαι και εσύ οπλισμένος. Είναι σαν να ανεβαίνεις σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο και να μην ξέρεις να το οδηγήσεις και να καταλήγεις στον τοίχο».

Χαιρετισμό, στην διάρκεια του οποίου έθεσε πολλά ερωτήματα για προβληματισμό, έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Τα βασικά σημεία

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο νέος Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων έχει άμεση εφαρμογή και δεν απαιτεί ειδική νομοθεσία και επικεντρώθηκε στις πέντε βασικές κατηγορίες νέων υποχρεώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς που έχουν προσωπικό από 250 άτομα και πάνω θα πρέπει να προχωρήσουν σε χαρτογράφηση των προσωπικών δεδομένων. Εξήγησε ότι εάν διαπιστωθεί στον φορέα που υπηρετεί κάποιος ότι υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων θα πρέπει εντός 72 ωρών να ενημερωθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ εάν η όποια διαρροή ελλοχεύει ιδιαίτερους κινδύνους πρέπει να ενημερώνονται και τα ίδια τα πρόσωπα που διατρέχουν κίνδυνο.

Στο τέταρτο σημείο τονίστηκε ότι θα πρέπει να γίνεται εκτίμηση αντικτύπου και κατά πόσο μπορεί κάποιος να προστατεύσει την ελευθερία των προσώπων που καταγράφονται τα προσωπικά τους δεδομένα και το πέμπτο σημείο αφορά στον ορισμό υπευθύνου προστασίας δεδομένων σε όλους τους φορείς, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνει εσωτερικά όλους τους υπαλλήλους αλλά και όλους τους πολίτες για τα δικαιώματά τους και θα πρέπει να παρακολουθεί και την διαδικασία συμμόρφωσης του φορέα.

Ο κ. Σωτηρόπουλος έκανε λόγο για νέους πολύπλοκους κανόνες και χαρακτήρισε πρόκληση την εφαρμογή του νέου κανονισμού.

Την άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση συντόνισε ο δικηγόρος της Αμαλιάδας κ. Μισέλ Αμπού- Χάντμπα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας Αρετή Τέγου, ο Αστυνομικός διευθυντής Θωμάς Καραχάλιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Ανδρέας Νικολακόπουλος, αντιδήμαρχοι, ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο πολιτευτής Θεόδωρος Βλαγκούλης.

Όλη η επικαιρότητα