Ηλεία

Αντιπυρική Περίοδος στην Ηλεία: Αερολογίες… για το Ερικσον

Ακούστε το άρθρο

Η θωράκιση της Ηλείας και γενικότερα της νοτιοδυτικής Ελλάδας από αέρος εν’ όψει του κινδύνου πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο ξεκινά να τίθεται σε εφαρμογή από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος την ερχόμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα 12 Ιουνίου, εκτός απροόπτου θα προσγειωθούν στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL 215, όπου θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Εξ’ άλλου σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα ή άφιξη στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και του ελικοπτέρου Erickson, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη που δίνουν κάθε καλοκαίρι με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις.  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η μικρή καθυστέρηση, σε σχέση με άλλες χρονιές, στην άφιξη του ελικοπτέρου, οφείλεται σε καθαρά υπηρεσιακούς λόγους, γι αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.  Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι μόλις πριν 20 μέρες, κατά την επισκεψή του στον Πύργο, ο ίδιος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος είχε τονίσει  χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του  ότι «Στη Δυτική Ελλάδα έχετε μεγάλη κάλυψη. Έχετε πρώτα από όλα ένα Eriksson που δεν το έχουν άλλες περιοχές. Και αυτό μόνο φτάνει. Αλλά και τα Canadair είναι πολύ καλά στο έργο τους. Είστε μια περιοχή που έχετε δύο σημαντικά εργαλεία».

Είναι δυνατόν να αυτοδιαψευστεί ο Αρχηγός μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, με αφορμή ρεπορτάζ που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Αλλά και στην Περιφερειακή Διοίκηση της Δυτικής Ελλάδας δηλώνουν άγνοια για το ενδεχόμενο μη έλευσης του Έρικσον στην Ανδραβίδα. Ο σχεδιασμός που έχει γίνει από  τον Περιφερειακό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας Αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο θεωρεί δεδομένη την υπάρξη του ελικοπτέρου, καθώς η περιοχή της Ηλείας αλλά και των γειτονικών νομών είναι δύσκολη, γι αυτό και απαιτείται η άμεση ενεργοποιηση του,  σε περίπτωση φωτιάς, μας είπε ο ίδιος αξιωματικός.

Διαμαρτυρία

Πάντως μετά την φημολογία των τελευταίων ημερών ότι το ελικοπτέρο θα μετακινηθεί και θα έχει ως βάση την Κρήτη καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού , θορυβήθηκαν οι δήμαρχοι του νομού, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος που έθεσε το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Από την πλευρά τους οι εφτά δήμαρχοι σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων:  «Το ελικόπτερο – τύπου Έρικσον – εδρεύει εδώ και 18 χρόνια στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και καλύπτει τις έκτακτες ανάγκες πυρόσβεσης.
Στη νέα απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών γίνεται λόγος για μετακίνησή του στην Κρήτη έως τις 20 Ιουλίου 2017, όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και από το πρόσφατο παρελθόν «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αφού ότι φεύγει από την περιοχή μας ουδέποτε επιστρέφει.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι τη μοναδική φορά που έλειψε από την βάση του το συγκεκριμένο ελικόπτερο, ήταν το καλοκαίρι του 2007 και τότε με ανάλογη απόφαση για προσωρινή μετακίνησή του. Όπως όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2007 είχαμε τις τραγικές συνέπειες των φονικών πυρκαγιών με τους δεκάδες νεκρούς, που συγκλόνισαν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου να μην υποστούμε και πάλι τις καταστροφικές συνέπειες μιας ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς, καλούμε:

Τους βουλευτές του νομού και όλης της γεωγραφικής περιφέρειας που καλύπτει το πυροσβεστικό ελικόπτερο, να πάρουν σαφή θέση επί του θέματος της προσωρινής μετακίνησης, εκφράζοντας και αυτοί την έντονη διαμαρτυρία τους.

Δεν νοείται ο Νομός που παραμένει εδώ και χρόνια στις τελευταίες θέσεις σε ανάπτυξη ανάμεσα στο σύνολο των νομών της χώρας, να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως «πληβείος».  Δεν πάει άλλο η υποβάθμιση, ούτε και η κατρακύλα!

Όλη η επικαιρότητα