Ηλεία

Αντιπυρική περίοδος/117 ΠΜ Ανδραβίδας: Το Έρικσον ήρθε νωρίς…

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας είναι σταθμευμένο από την περασμένη Παρασκευή το ελικόπτερο Έρικσον, προσφέροντας αναμφίβολα αίσθημα ηρεμίας και προστασίας στους κατοίκους της Ηλείας.

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς», ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Γιάννης Καραμαλίκης, το ελικόπτερο ήρθε εγκαίρως φέτος και αποτελεί καίριο «όπλο» στη μάχη της πυρόσβεσης.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την άφιξη του ελικοπτέρου Έρικσον στο αεροδρόμιο της 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα από την περασμένη Παρασκευή, καθώς υλοποιείται ένα αίτημά μας καθοριστικό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμβάντων πυρκαγιάς. Εντός των επόμενων δέκα ημερών αναμένεται να αφιχθούν στην Ηλεία και τα δύο αεροσκάφη τύπου Canadair, τα οποία θα θωρακίσουν τον νομό», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Καραμαλίκης, προσθέτοντας ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι σε πλήρη ανάπτυξη και σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

«Είμαστε ήδη σε πλήρη ανάπτυξη των περιπολικών σε όλες τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Οι πυροφύλακες είναι άπαντες στη θέση τους, ενώ φέτος οι εποχικοί πυροσβέστες προσελήφθησαν έναν μήνα νωρίτερα», επισήμανε ο διοικητής ΠΥ Ηλείας και συμπλήρωσε ότι όταν ο χάρτης επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι σε επίπεδο 3 ή 4, ενεργοποιούνται τα μικτά περίπολα με τις Ένοπλες δυνάμεις (εναλλάξες ΣΕΤΤΗΛ με Ανδραβίδα).

Κτηνοτρόφοι και φυτείες οι «εμπρηστές»

Έντονα απασχόλησε την περασμένη χρονιά η Ηλεία τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής, λόγω των δεκάδων «ύποπτων» συμβάντων πυρκαγιάς.

Τον νομό μας επισκέφθηκε αρκετές φορές κλιμάκιο από την Αθήνα και, σε συνεργασία με το Ανακριτικό της ΠΥ Πύργου, ερεύνησε αρκετές περιπτώσεις και σχημάτισε δικογραφίες, τις οποίες διαβίβασε στην Εισαγγελία Πύργου.

Όπως ανέφερε σε προχθεσινό της δημοσίευμα η «Καθημερινή», οι πυρκαγιές αποδίδονται σε συμφέροντα κτηνοτρόφων, κυρίως όμως καλλιεργητών χασίς. Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής αποκάλυψαν ότι «όσες φορές το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πέταξε πάνω από την περιοχή σε αναζήτηση φυτειών κάνναβης αμέσως μετά ξέσπασαν φωτιές». Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής που εδρεύει στην Πάτρα, σχημάτισε δικογραφίες για τις φωτιές στο οροπέδιο της Φολόης και στις περιοχές των Ροδινών, της Ανάληψης κα του Σμίλα. Κατά πληροφορίες, τα περιστατικά σχετίζονταν με έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό φυτειών χασίς και την προσπάθεια των καλλιεργητών να εξαφανίσουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Όλη η επικαιρότητα