Ηλεία

Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία της Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λειτουργία της Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, καθώς όλες οι εκκρεμότητες και τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν και είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημείωσε καθυστερήσεων έξι περίπου μηνών, έχουν ξεπεραστεί. Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ευάγγελος Καφετζόπουλος – που χθες το μεσημέρι βρέθηκε στον Πύργο, συνοδευόμενος από συνεργάτες του από την Αθήνα αλλά και από τη Μονάδα της Πάτρας – το προσωπικό θα είναι στη θέση του και δεν αποκλείεται, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Οι προσπάθειες για τη λειτουργία της Μονάδας ΟΚΑΝΑ στην Ηλεία, ξεκίνησαν δειλά – δειλά το 2011. Η επανεκκίνηση της προσπάθειας έγινε το 2014, όταν πρόεδρος του Οργανισμού ήταν τότε ο Ηλείος (σ.σ μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) Μιχάλης Κατρίνης. Η αλλαγή της Διοίκησης στον Οργανισμό «πάγωσε» πολλές από τις προγραμματισμένες δράσεις, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να συνεχιστεί το περασμένο καλοκαίρι.

Οι καθυστερήσεις

Η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του Ψυχιάτρου στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, αλλά και κάποια γραφειοκρατικά θέματα όσον αφορά την προμήθεια του οικίσκου για τη στέγαση της Μονάδας, άλλαξαν τα σχέδια και τον αρχικό προγραμματισμό για τη λειτουργία της Μονάδας στα τέλη του 2016.

Τελικά, τον περασμένο Μάρτη ο οικίσκος τοποθετήθηκε στην ειδική πλατφόρμα που είχε φτιαχτεί εντός του περιβάλλοντος χώρου του Νοσοκομείου (σ.σ δίπλα στην δυτική είσοδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η «αυτονομία» – κατά κάποιο τρόπο – του χώρου), ενώ σταδιακά ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες πρόσληψης ενός Ψυχιάτρου, ενός Ψυχολόγου, ενός Κοινωνικού Λειτουργού και δυο Νοσηλευτών για τη λειτουργία του Οργανισμού, ενώ όπως σημείωσε ο κ.Καφετζόπουλος θα υπάρχει και ένα άτομο για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης.

Η επίσκεψη

Χθες το μεσημέρι, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ευάγγελος Καφετζόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής Αντώνης Γκανάς, μαζί με συνεργάτες τους από την Πάτρα και την Αθήνα, τον Ψυχιάτρο Γιάννη Στρατούλη – Υπεύθυνο της Μονάδας της Πάτρας, την κα Μπουρέκα και τον κ.Γαβριλόπουλο, βρέθηκαν στον Πύργο, επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις της Μονάδας και είχαν συνεργασία τόσο με την Ψυχίατρο που έχει προσληφθεί για τη Μονάδα, Αφροδίτη Γιαπράκη όσο και με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλο – και συνεργάτες του από την Τεχνική Υπηρεσία – χωρίς τη συνδρομή των οποίων, όπως είπαν, «δε θα μπορούσε να ανοίξει η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο».

Από 17 Ιουνίου στις θέσεις τους

Ο κ.Καφετζόπουλος, γνωστοποίησε πως, από τις 17 Ιουλίου, το προσωπικό θα είναι στη θέση του. «Δεν θα έχουμε άμεσα ασθενείς, αφού θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού. Σταδιακά θα ξεκινήσει η ¨μεταφορά¨ των ασθενών που αυτή τη στιγμή καλύπτουν τις ανάγκες τους στις Μονάδες της Πάτρας και της Καλαμάτας, η ένταξη των ασθενών που έχουν υποβάλει αίτημα προ καιρού και είναι σε αναμονή, ενώ θα αρχίσει και η καταγραφή νέων αιτημάτων. Μέσα στο καλοκαίρι – αρχές Σεπτέμβρη, η Μονάδα θα λειτουργεί πλήρως», γνωστοποίησε ο κ.Καφετζόπουλος, εξηγώντας μάλιστα πως μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται στην ευτυχή συγκυρία της ταυτόχρονης έναρξης τριών ακόμα Μονάδων, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην πρόσληψη προσωπικού – 100 ατόμων – για τη στήριξη των νέων δομών αλλά και την ενίσχυση των υπηρεσιών του Οργανισμού. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο σημαντικό γεγονός της κάλυψης όλων των αιτήσεων στις λίστες αναμονής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κάτι που αποτελούσε «αγκάθι» αλλά και  μεγάλο στοίχημα για τον Οργανισμό.

Οργανισμός κατά των εξαρτήσεων και επανένταξη

Στη Μονάδα θα μπορούν να απευθύνονται άτομα εξαρτημένα από οπιοειδή – ηρωίνη, στα οποία θα χορηγείται υποκατάστατο βουπρενορφίνης. Ωστόσο, έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση στον Οργανισμό, για την εξέλιξη των παρεχόμενων υπηρεσιών και να μην είναι μόνο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών αλλά κατά των εξαρτήσεων γενικά, ξεκινώντας από το αλκοόλ. «Γυρίζουμε σελίδα στον ΟΚΑΝΑ», είπε ο κ.Καφετζόπουλος, σημειώνοντας επίσης πως, η Μονάδα του Πύργου θα ενταχθεί στο Δίκτυο Υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας. «Οργανώνουμε τις υπηρεσίες μας στην Πάτρα, ώστε τα άτομα που ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους εδώ, να μπορούν να προχωρούν στην κοινωνική επανένταξη. Κι αυτό θα γίνει χωρίς να θέτουμε συγκεκριμένα χρονικά όρια και περιορισμούς. Στόχος μας είναι να αναπτύσσουμε κίνητρα στα άτομα αυτά, ώστε να περάσουν στη φάση της διακοπής της βουπρενορφίνης και να επανενταχθούν κοινωνικά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς απαραίτητα να έχει σταματήσει η χορήγηση υποκατάστατου, καθώς υπάρχουν και άτομα που μένουν εφ’ όρου ζωής στην υποκατάσταση», εξήγησε ο κ.Καφετζόπουλος.

«Έπρεπε να λειτουργεί από…χθες»

Την ικανοποίησή τους για την διευθέτηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την λειτουργία της Μονάδας, εξέφρασαν από την πλευράς τους, τόσο ο Γενικός Διευθυντής κ.Γκανάς όσο και ο Ψυχίατρος και υπεύθυνος της Μονάδας του Πύργου, Γιάννης Στρατούλης.

«Πιστεύουμε πως, όταν τελειώσουν οι τελευταίες πινελιές και είναι έτοιμη η Μονάδα να λειτουργήσει, θα βοηθήσει παρά πολύ την τοπική κοινωνία», είπε ο κ.Γκανάς, ενώ ο κ.Στρατούλης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «…η Μονάδα έπρεπε να λειτουργεί, χθες», μεταφέροντας την αγανάκτηση των ασθενών της Ηλείας και την ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται προκειμένου να μεταβούν στην Πάτρα και να λάβουν τη θεραπεία τους. Η λειτουργία της Μονάδας στον Πύργο, πέραν από το ότι θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των Ηλείων, θα «ανοίξει» και θέσεις για τους αιτούντες από την Πάτρα, που μέχρι τώρα είναι σε λίγα αναμονής. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους χρήστες από την Ηλεία, να υποβάλλουν αίτηση, κάτι που δεν είχαν κάνει μέχρι στιγμής, γνωρίζοντας την ύπαρξη λίστας αναμονής στην Πάτρα και στην Καλαμάτα αλλά και λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης. Κι αφού «λυθεί» και αυτό, εξήγησε ο κ.Στρατούλης «…θα καταπολεμηθεί το φαινόμενο της εμπορίας του υποκατάστατου».

Τέλος, τόσο ο Πρόεδρος κ.Καφετζόπουλος, όσο και ο κ.Γκανάς και ο κ.Στρατούλης, αναφέρθηκαν στην πολύτιμη βοήθεια του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστα Διαμαντόπουλου και την υποστήριξη της Τεχνικής Υπηρεσίας, με τον πρόεδρο να μην ξεχνά την στήριξη από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό.

«Ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας»

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, σημείωσε πως, διευθετείται μια εκκρεμότητα ετών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «…ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας να στηρίξουμε αυτό το εγχείρημα, το οποίο πιστεύουμε», δεσμευόμενος απέναντι στους εκπροσώπους του Οργανισμού ότι «…το προσωπικό θα είναι πάντα διαθέσιμο για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας».

Όλη η επικαιρότητα