Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή – Δεν κάνει πίσω η ΔΗΜΑΡ

13471_ph1.jpg

Επιμένει η Δημοκρατική Αριστερά στην απόφασή της να μην ψηφίσει τις αλλαγές που ζητά η Τρόικα στα εργασιακά.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, κ. Σπύρος Λυκούδης, μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος αναφέρεται ότι: «Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνηση της να αποδεχτούμε τις προτάσεις στις εργασιακές σχέσεις. Απευθυνόμαστε στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους καλούμε να αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων της πατρίδας μας».


Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η πλειοψηφία των μελών της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος στηρίζουν τις επιλογές του προέδρου, κ. Φώτη Κουβέλη.


Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις τους να δημιουργήσουν κυβερνητική κρίση και τονίζουν πως η πρωτοβουλία πλέον είναι στα χέρια του πρωθυπουργού.


«Αν το φέρουν σε ένα άρθρο θα ψηφίσουμε ?παρών?», ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης υψηλόβαθμο στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς στο protothema.gr.


Σημειώνεται ότι το απόγευμα, το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης είχε συνάντηση με τον υπουργό επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη. Στη συζήτηση που είχαν στο γραφείο της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Βουλή, ο κ. Χατζησωκράτης είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τις διαφωνίες του κόμματός του στα εργασιακά και ιδίως να περιγράψει την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει το σύνολο των μέτρων, αν αυτά έρθουν σε ένα άρθρο.


Αποφασισμένος να προχωρήσει ο Σαμαράς

Παρά την άρνηση της ΔΗΜ.ΑΡ. να ψηφίσει το Εργασιακό, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή.


Το Μαξίμου προχωρά τον σχεδιασμό. Καταρχήν ξεκαθαρίζει ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Απορρίπτει το αίτημα να κατατεθεί σε περισσότερα άρθρα, γιατί τότε η συζήτηση θα δημιουργούσε περισσότερες εντάσεις και διαρροές και σύγχυση τόσο στους βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και στην κοινή γνώμη.

Άλλωστε, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε παρόμοια περίπτωση θα έπρεπε να καταθέσει άλλα δεκαπέντε άρθρα που ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Παρότι δημοσίως δηλώνει ότι το πακέτο έχει κλείσει, το κυβερνητικό επιτελείο θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά της τρόικας προκειμένου να πειστεί και το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη.

Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι πιέσεις λόγω των γεγονότων προς το κόμμα του κ. Κουβέλη θα αυξηθούν και ελπίζουν ότι τελικά θα μεταβάλει στάση προκειμένου να μη διακινδυνεύσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Πάντως υπάρχουν φόβοι ότι, αν η ΔΗΜ.ΑΡ. επιμείνει, μπορεί να συμπαρασύρει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακόμη και της ΝΔ. Η τρόικα πάντως τηρεί επίσης σκληρή στάση: από τη μία απαιτεί να εγκριθούν τα μέτρα και από τα τρία κόμματα και από την άλλη απειλεί ότι αν δεν δεχτούν όλοι και το Εργασιακό, θα αρνηθεί ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Όλη η επικαιρότητα