Πολιτισμός

Αντίστροφη μέτρηση για το 10ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Μαθητικής Έκφρασης

003.jpg
Ακούστε το άρθρο

   Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους 2.064 μαθητές από 47 Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ που θα συμμετάσχουν στο 10ο Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργικής Έκφρασης και θα παρουσιάσουν τραγούδια, παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, θα εκθέσουν έργα ζωγραφικής και τεχνολογίας και θα λάβουν -όλοι- το πιο σημαντικό βραβείο, αυτή της συμμετοχής, συνοδευόμενο από το θερμό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων που κάθε χρόνο «πλημμυρίζουν» τον χώρο της Γιορτής Σταφίδας για να καμαρώσουν τα παιδιά.


Αυτά τα παιδιά που -μέσα από μια απλή μαθητική εκδήλωση που ξεκίνησε το 2006 και έχει πια αποκτήσει πανηλειακό χαρακτήρα- δημιουργούν, συνεργάζονται και εκφράζονται με τον πιο δημιουργικό τρόπο την τέχνη, σε κάθε της μορφή.


Το 10ο Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ενώ μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι μαθητές που από τις αρχές κιόλας της σχολικής χρονιάς, εργάζονται και συνεργάζονται για να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στη μεγάλη γιορτή πολιτισμού και εκπαίδευσης.


Oι προετοιμασίες δε, ξεκινούν συνήθως από τον Οκτώβρη με τους μαθητές να «ρίχνουν» ιδέες στο τραπέζι, να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν, να κάνουν πρόβες -ακόμα και στα διαλλείματα- ζητώντας πολλές φορές και τη βοήθεια των καθηγητών τους, οι οποίοι την προσφέρουν πάντα απλόχερα, βλέποντας τα «παιδιά τους» να έχουν διάθεση και μεράκι για δημιουργία.


«Να καμαρώσουμε τα παιδιά μας…»


Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος αναφέρθηκε στην αρχή του Φεστιβάλ, το 2006 με πρωτοβουλία «…μιας φωτισμένης δασκάλας, της προϊσταμένης τότε του 2ου Γραφείου Δ.Ε Ηλείας, Φωτεινής Παπαντωνοπούλου», όπως χαρακτηριστικά είπε, και στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, αλλά και στη διεύρυνσή του, με τη συμμετοχή τελικά της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχολείων της Ηλείας, ευχαριστώντας μάλιστα γι’ αυτό και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλη Δημητρέλλο για τη συνέχιση του θεσμού.


«Το Φεστιβάλ, είναι πια ένας θεσμός που ικανοποιεί, γιατί δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δείξουν την εργασία τους, σ’ εμάς που αγωνιούμε για την πορεία της νεολαίας μας και τους καθηγητές οι οποίοι γίνονται δέκτες των ευχαριστιών μας για την προσπάθεια που κάνουν στα σχολεία τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Μπαλιούκος, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους γονείς των παιδιών και τους δημότες, να καμαρώσουν τα παιδιά, αλλά και στους δημάρχους, να δουν και να επινοήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις για τα παιδιά. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τη σημαντική αυτή διοργάνωση, αναζητώντας κι άλλα χαρακτηριστικά για την διεύρυνσή του.


«Η «κορωνίδα» των πολιτιστικών δρώμενων της εκπαίδευσης»


Για μια εκδήλωση που τιμά ολόκληρο το Νομό Ηλείας, την «κορωνίδα», όπως χαρακτηριστικά είπε, των πολιτιστικών δρώμενων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των μαθητών και εκπαιδευτικών, έκανε λόγο ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Βασίλης Δημητρέλλος.


Αναφερόμενος στα οφέλη του, προς τους μαθητές, σημείωσε πως «…δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν, να μοιραστούν τις εμπνεύσεις τους, να συνθέσουν, να δημιουργήσουν, να ανταλλάξουν πολιτιστικά ερεθίσματα με δημιουργικό τρόπο», ενώ η έλλειψη του στοιχείου ανταγωνισμού, καθιστά το Φεστιβάλ «..δρώμενο μεγάλης πολιτιστικής αξίας και δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία της Ηλείας». Κάτι που αποτελεί στόχο του σύγχρονου σχολείου και όπως αποδεικνύεται – από την ανταπόκριση, βοήθεια και συμμετοχή της στην προσπάθεια αυτή – «σχολείο και κοινωνία μπορούν να συμπορευτούν και να συνεργαστούν αρμονικά, με εκπληκτικά αποτελέσματα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Δημητρέλλος.


Τέλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ.Μπαλιούκο για την στήριξη του Φεστιβάλ, τους διευθυντές των σχολείων των Κρεστένων για προσπάθεια που καταβάλλουν για την συνέχιση και διεύρυνση του Φεστιβάλ και τέλος, τις πρώην διευθύντριες του Γυμνασίου και Λυκείου Κρεστένων, κα Ρούσσα Μωραΐτου και Σοφία Πανταζοπούλου, που, μολονότι έχουν συνταξιοδοτηθεί, ακόμα στηρίζουν ενεργά -αλλά και διακριτικά- την προσπάθεια αυτή.


Η Οργανωτική Επιτροπή


   Την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελούν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος (ως πρόεδρος), ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων ΔΔΕ Ηλείας Νίκος Αγγελόπουλος, οι Διευθυντές του Λυκείου Κρεστένων Αναστασία Μαστοροπούλου και του Γυμνασίου Αντώνης Κοτσόπουλος, η Πρόεδρος Σχ. Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου, Ρούσσα Μωραΐτου, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Φώτης Νικολόπουλος, ο καθηγητής Τεχνολογίας Γιώργος Ασημακόπουλος, η καθηγήτρια Μουσικής Κατερίνα Σταματοπούλου και η καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας Βασιλική Πετροπούλου.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την αφίσα του 10ου Φεστιβάλ φιλοτέχνησε και φέτος η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Παναγιώτα Αποστολοπούλου, έστω και αν φέτος έχει αποσπαστεί και διδάσκει σε σχολείο της Αθήνας.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα