Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για το ιστορικό δημοψήφισμα της Κυριακής

antistrofi_metrisi_gia_to_istoriko_dimopsifisma_tis_kyriakis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με τις δύο μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» και του «όχι», στο Καλλιμάρμαρο και το Σύνταγμα αντιστοίχως, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η εκστρατεία εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι την Κυριακή δεν αποφασίζουμε απλά να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να είμαστε ίσοι αντί ίσων στην Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες ε υπερήφανο «όχι» και απόρριψη εκβιασμών και τελεσιγράφων κόντρα «στο κρεσέντο τρομοκρατίας και τρομολαγνείας». Ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα είμαστε ήδη νικητές, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε ένα άλλο μέλλον για τα παιδιά μας. Θέλουμε την Ευρώπη, το ευρώ. Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε τις εμμονές του κ. Τσίπρα; Ξέρουμε την βιώσιμη λύση, θα είναι επίπονη, αλλά ασφαλής. Είναι η Ευρώπη και το ευρώ η λύση» δήλωσε από το Καλλιμάρμαρο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμμίνης.

Νωρίτερα, με νέο μήνυμά του εν όψει του δημοψηφίσματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε «ναι» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως «λέει ψέματα για το ΔΝΤ» και ότι «έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα».

Έκκληση για υποστήριξη στο «ναι» κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής απηύθυνε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας τους ψηφοφόρους «να κρατήσουν την Ελλάδα ανοικτή και να μην κοπεί το τελευταίο σχοινί που μας συνδέει με την Ευρώπη».

Έκκληση να δοθεί η μάχη για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και στην Ευρώπη, ως η μοναδική ασφαλής προοπτική για τη χώρα, απηύθυνε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ταυτόχρονα πως από τη Δευτέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία εθνικής συνεννόησης.

Την Παρασκευή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση των δύο πολιτών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο, κατά συνέπεια, θα διεξαχθεί κανονικά.

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ του «ναι» και το «όχι» είναι οριακή, με τους πολίτες πάντως να τάσσονται με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα