Περιβάλλον

Αντίστροφη μέτρηση για το κυνήγι!

kinigi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για το κυνήγι ξεκίνησε, καθώς στις 20 Αυγούστου ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος, και ήδη από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαλιάδας άρχισε η έκδοση αδειών θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2013- 2014.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος, παρά τις αυξημένες ανάγκες που έχει για τη λειτουργία του και για τη συντήρηση του εκτροφείου του, προσπάθησε και φέτος να διατηρήσει τις τιμές των αδειών στα περσινά χαμηλά επίπεδα και για το συγκεκριμένο θέμα ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Μουσάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση να κρατηθεί το κόστος των αδειών σε χαμηλά επίπεδα, παρά τις συνεχείς προσφορές μας στο κυνήγι και στους κυνηγούς της περιοχής μας, οφείλεται καθαρά στο ότι ως Δ.Σ. βάζουμε “πλάτες” και αφιερώνουμε πάρα πολύ προσωπικό χρόνο και κόπο προκειμένου να καλυφθούν οι διάφορες ανάγκες του συλλόγου μας. Ενώ παράλληλα προσπαθούμε να δίνουμε ό,τι καλύτερο για τον συνάδελφο κυνηγό, βρισκόμενοι πάντα στο πλευρό του».

Οι τιμές

Έτσι, οι τιμές των αδειών για φέτος έχουν διαμορφωθεί ως εξής: Το κόστος για την έκδοση τοπικής άδειας ανέρχεται στα 95 ευρώ, το κόστος για την έκδοση περιφερειακής άδειας ανέρχεται στα 115 ευρώ και το κόστος για την έκδοση γενικής άδειας ανέρχεται στα 145 ευρώ.

Παράλληλα ο κ. Μουσάς επεσήμανε ότι το να θεωρήσει ένας κυνηγός την άδειά του στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαλιάδας, αποτελεί την μεγαλύτερη συνεισφορά που μπορεί να κάνει, για να συνεχιστεί το κυνήγι, το οποίο πλέον στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία, πολλά έργα, δουλειά και επικοινωνία. Επίσης, διατηρεί το δικαίωμά του να κυνηγά όπως κυνηγά μέχρι σήμερα, χωρίς περικοπές και προβλήματα.

Ο κ. Μουσάς χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μέσω του Συλλόγου ο κυνηγός γνωρίζει που να απευθυνθεί σε περίπτωση που ανακύψει κάποιο πρόβλημα, ενώ ο Σύλλογος ως αναγνωρισμένος και σε συνεργασία με το Υπουργείο μπορεί, όπως είπε, να ασκήσει φιλοθηραματικό έργο, είτε αυτό έχει να κάνει με απελευθερώσεις πτηνών, είτε με βελτιώσεις βιοτόπων, είτε με την θηροφυλακή που προστατεύει τις περιοχές και εκεί στηρίζεται η συνέχιση του θηραματικού πλούτου της χώρας.

 

Παλιοί και νέοι κυνηγοί

Σε ό,τι αφορά τώρα την θεώρηση αδειών, για τους παλιούς κυνηγούς αυτό που αλλάζει είναι, σε περίπτωση που στο παλιό βιβλιαράκι της άδειας απομένει μόνο ένα φύλλο, ή είναι αρκετά φθαρμένο, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να αλλαχτεί με το νέο ενιαίου τύπου βιβλιαράκι άδειας θήρας που θεσπίστηκε από το Υπουργείο, ενώ παράλληλα θα πρέπει ο κυνηγός να προσκομίσει και μια καινούργια φωτογραφία, πρόσφατη, έγχρωμη και αχρησιμοποίητη η οποία θα τοποθετηθεί στο νέο βιβλιαράκι.  Ενώ για όσους η φωτογραφία είναι αρκετά παλιά, θα αλλαχτεί και αυτή υποχρεωτικά.

Από την άλλη πλευρά, οι νέοι κυνηγοί που επιθυμούν να εκδώσουν άδεια θήρας για πρώτη φορά, θα πρέπει να κάνουν μία αίτηση είτε στο Δασαρχείο Αμαλιάδας είτε στον Κυνηγετικό Σύλλογο, το αργότερο 4 μέρες πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων.

Για αρχή οι ημερομηνίες έχουν οριστεί κάθε 1η και 16 κάθε μήνα. Για τους νέους κυνηγούς έχει θεσπιστεί νέο ερωτηματολόγιο και για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στο Δασαρχείο ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο.

Ξεκαθαρίζεται δε, ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αμαλιάδας παραμένει στα γραφεία του επί της οδού Δαλιάνη 17 και ό,τι άλλο ακούγεται είναι φήμες που δεν έχουν καμία ισχύ.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα