Media

Αντίστροφη μέτρηση για το «μαύρο» στο MEGA

Ακούστε το άρθρο
Δρόμος χωρίς επιστροφή για το «μαύρο» στο MEGA καθώς το μεσημέρι παραδόθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η απόφαση για διακοπή σήματος του τηλεοπτικού σταθμού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου αύριο το Συμβούλιο θα αποστείλει την απόφαση του ΣτΕ στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αλλά και στη DIGEA που στη συνέχεια θα ενημερώσει την ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ πως στις επόμενες 48 ώρες θα διακόψει το σήμα.

Εκτιμάται ότι η διακοπή σήματος θα γίνει μετά τα μεσάνυχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες που η τηλεθέαση είναι χαμηλή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα τον Οκτώβριο η Ολομέλεια του ΣτΕ είπε «όχι» στην αίτηση ακύρωσης του κλεισίματος του Mega.

Στις αποφάσεις του ΣτΕ για το Mega τονίζεται ότι «μετά την εφαρμογή του Ν. 4496/2017 οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους σε προκηρυχθείσα διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης». Αυτό σημαίνει ότι το Mega κλείνει οριστικά, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλειο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Επιπλέον, στην απόφαση του Συμβουλίου της Επίκρατείας, επισημαίνεται πως «στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ’ ιδίαν περιστάσεων».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επισημαίνει, επίσης, ότι «σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου που επιβάλλει τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου, ως τύπος προγράμματος που αφορά την ενεστώσα λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, νοείται ο δηλωθείς κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τύπος του προγράμματος, ο οποίος και προσδιορίζει το χαρακτήρα του σταθμού ως ενημερωτικού ή μη και όχι ο τύπος προγράμματος ο οποίος έχει τυχόν δημιουργηθεί αυθαιρέτως με τη μεταβολή της φυσιογνωμίας του δηλωθέντος προγράμματος του σταθμού, κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων με τις οποίες κρίθηκε νόμιμη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μη νόμιμη μετατροπή του προγράμματός τους από ενημερωτικό, όπως είχε δηλωθεί, σε μη ενημερωτικό».

Επίσης το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με το Mega, επισημαίνει πως «η τηλεοπτική εκπομπή τελεί (κατ’ άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος) υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί (εξασφάλιση τηλεοπτικής στάθμης προγραμμάτων, πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας κ.λπ.) και δύναται να συνίσταται ο έλεγχος αυτός στην υπαγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής σε καθεστώς προηγούμενης άδειας, χορηγουμένης κατά ισότιμο, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, σχετικοί όροι και προϋποθέσεις».

Επίσης, με 4 άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας (2014-2017) απερρίφθησαν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΙ, Star και ΑΝΤ1 που τρεφόντουσαν κατά της τελευταίας αδειοδοτικής διαδικασίας.

Πηγή: newsit.gr 

Όλη η επικαιρότητα