Πολιτισμός

Αμαλιάδα: Μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου στην κριτική επιτροπή του ‘Μαθητικού Διαγωνισμού Θεάτρου’

Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλα ονόματα από τον καλλιτεχνικό χώρο, ως μέλη της κριτικής επιτροπής, θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αμαλιάδα ο ‘Μαθητικός Διαγωνισμός Θεάτρου’.

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνδιοργανώνεται από το δήμο Ήλιδας και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Νομού Ηλείας, δίνοντας τη δυνατότητα στις θεατρικές ομάδες των σχολείων του νομού να αναδείξουν τη δουλειά τους και το ταλέντο τους.

Ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα και η προετοιμασία βρίσκεται στο ζενίθ, καθώς ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας από την Δευτέρα 29 έως και την Τετάρτη 31 Μαΐου, με τη συμμετοχή πέντε θεατρικών ομάδων αντίστοιχων σχολείων της Ηλείας.

Οι συμμετοχές

Η έναρξη του διαγωνισμού θα γίνει την Δευτέρα 29 Μαΐου στις 12:30 το μεσημέρι, με το 2ο Γυμνάσιο Πύργου και την θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε διασκευή Ελευθερίας Μυλωνά. Υπεύθυνες καθηγήτριες του σχολείου για τη συγκεκριμένη παράσταση είναι, η Φανή Δανιελιάν και η Ελευθερία Μυλωνά.

Θα ακολουθήσει στις 4 το απόγευμα το Γενικό Λύκειο Ζαχάρως με τη θεατρική παράσταση «Ξύπνα Βασίλη», του Βασίλη Ψαθά. Υπεύθυνες καθηγήτριες είναι, η Σταυρούλα Τσάκωνα, η Ευθυμία Μπαρτζελιώτη και η Παρασκευή Λαμπροπούλου.

Την Τρίτη 30 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι το 1ο Γυμνάσιο Πύργου θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση: «Σχολείο για κλόουν» του Φρίντριχ Βέχτερ, σε διασκευή της Σοφίας Μάλεση. Υπεύθυνη καθηγήτρια η Σοφία Μάλεση.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας το Γυμνάσιο Βουνάργου θα παρουσιάσει την παράσταση ‘Η τελευταία μαύρη γάτα’ του Ευγένιου Τριβιζά, σε διασκευή της Ευγενίας Μπίθα. Υπεύθυνοι καθηγητές είναι η Ευγενία Μπίθα και ο Δημήτρης Σκούτας.

Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 31 Μαΐου, με το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας το οποίο στις 10:30 το πρωί θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση: «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Αισχύλου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ιωάννα Παπαδάκη.

Η Επιτροπή

Η κριτική επιτροπή που θα παρακολουθήσει τις παραστάσεις και θα αποφασίσει και για τα βραβεία απαρτίζεται, από το γνωστό ηθοποιό Άγγελο Αγγελόπουλο, που θα είναι και πρόεδρος της Επιτροπής, τον Γιώργο Βούκανο, συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, την καταξιωμένη ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου, τον επίσης καταξιωμένο ηθοποιό, τον Ηλείο Κώστα Καζάκο, την επίσημη χορογράφο της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Άρτεμις Ιγνατίου και την σκηνογράφο- ενδυματολόγο Άννα Μαχαιριανάκη.

Η τελετή απονομής θα λάβει χώρα αμέσως μετά την λήξη του διαγωνισμού, την Τετάρτη δηλαδή 31 Μαΐου στη 1 το μεσημέρι στο Λαζαράκειο Δημοτικό Θέατρο, με την παρουσία των μελών της Κριτικής Επιτροπής και τη συμμετοχή του ΕΕΕΕΚ Πύργου με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο.

Τα βραβεία

Για κάθε επίπεδο (Γυμνασίου- Λυκείου) και για κάθε κατηγορία (Αρχαίο Δράμα- Σύγχρονο Θέατρο), θα απονεμηθούν τα εξής βραβεία:

  1. Καλύτερης παράστασης
  2. Διασκευασμένου ή πρωτότυπου σεναρίου
  3. Σκηνικών
  4. Κοστουμιών
  5. Μουσικής (πρωτότυπης σύνθεσης ή μουσικής επιμέλειας)
  6. Χρήσης οπτικοακουστικών μέσων (videoart) & φωτισμού
  7. Πρωταγωνιστικών ρόλων.

Τα έπαθλα συνίστανται σε δωρεάν μαθήματα που θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι ομάδες που θα διακριθούν στους ανωτέρω τομείς, στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το σχολικό έτος 2017- 2018.

Το έπαθλο για το ατομικό βραβείο μουσικής αντιστοιχεί σε υποτροφία για ένα έτος στο Δημοτικό Ωδείο Αμαλιάδας, σε τομέα επιλογής του μαθητή.

Η παράσταση που θα διακριθεί ως η καλύτερη σε κάθε κατηγορία, θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας, τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Να σημειωθεί ότι όλες οι παραστάσεις θα είναι ανοικτές για τα σχχολεία και το ευρύ κοινό.

Όλη η επικαιρότητα