Ελλάδα

Αντισυνταγματικές οι «Οικιστικές πυκνώσεις» και… «φωτιά» στους δασικούς χάρτες!

Μια εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας για την έκφραση αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες το Συμβούλιο της Επικρατείας βάζει «βόμβα» στην υλοποίηση του εγχειρήματος. Πιο συγκεκριμένα με την απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ που αποκαλύπτει στο χθεσινό της φύλλο η «Καθημερινή» κρίνονται αντισυνταγματικές  οι περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις».  Η απόφασή, που δημοσιεύτηκε σήμερα, έκρινε ότι η οριοθέτηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι αντισυνταγματική. Παρέπεμψε όμως το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια, όπου αναμένεται να εξεταστεί το φθινόπωρο. Η ρύθμιση έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΓΕΩΤΕΕ και τη WWF.

Όπως είναι γνωστό οι δήμοι είχαν δικαίωμα να οριοθετήσουν μέσω των πολεοδομιών τους, περιοχές που δεν ήταν το σχέδιο πόλης ή δεν είχαν χαρακτηρισθεί οικισμοί, ώστε να εξαιρεθούν από την ανάρτηση και να εξεταστούν στη συνέχεια συνολικά. Ο στόχος της ρύθμισης αυτής ήταν διττός: από τη μια πλευρά, να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις αντιρρήσεις που θα υποβληθούν, άρα να επιταχύνει την κύρωση του δασικού χάρτη (στο υπόλοιπο). Από την άλλη πλευρά, να οδηγήσει σε μια συνολική εξέταση των περιοχών αυτών, αφήνοντας για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση ένα παράθυρο νομιμοποίησής τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στην πράξη οι «οικιστικές πυκνώσεις» αποδείχθηκαν γρήγορα ιδιαίτερα «ελαστικές»: πατώντας στα κενά της σχετικής ρύθμισης, πολλές πολεοδομίες έστειλαν οικιστικές πυκνώσεις- «χταπόδια», για να συμπεριλάβουν στην εξαίρεση μεμονωμένα αυθαίρετα και να συμπληρώσουν τον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό των 50. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος συνεχίζει ακόμα και σήμερα να πιέζει τους δήμους για τον καθορισμό τους, λίγες μόνο ημέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης του 35% των δασικών χαρτών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δήμοι της Ηλείας οριοθέτησαν τις οικιστικές πυκνώσεις με βάση έναν άξονα 800 μέτρων από το κεντρικό σημείο των τοπικών κοινοτήτων που έχουν χαρακτηρισθεί ως στάσιμοι οικισμοί.

Νέος δασικός νόμος

Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.  Από το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου μας τόνισαν ότι η απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ δεν τους έχει κοινοποιηθεί ακόμη. Όταν την πάρουν στα χέρια τους, θα την αξιολογήσει το αντίστοιχο τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που υποστηρίζει το ΥΠ.ΕΝ και προφανώς αν χρειαστεί θα υποστηρίξει το θέμα και στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Πάντως  οι ίδιες πηγές του υπουργείου μας παρέπεμπαν στην αναφορά που έκανε για το θέμα των οικιστικών πυκνώσεων, ο Σωκράτης Φάμελλος την περασμένη εβδομάδα στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Ειδικότερα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος ουσιαστικά  προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, ανακοινώνοντας  ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το υπουργείο, η προετοιμασία νόμου για το θέμα λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές του Συντάγματος και το ισοζύγιο δάσους σε κάθε περιοχή πυκνώσεων. Επίσης στην ίδια τοποθέτηση του ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση οι πυκνώσεις δεν θα μετατραπούν σε πολεοδομικές επεκτάσεις.

Όλη η επικαιρότητα