Υγεία

Οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του κρεμμυδιού

Ακούστε το άρθρο

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια συγκεκριμένη ποικιλία κρεμμυδιού μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει η φυματίωση σε κάποια αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο και το Κολέγιο του Λονδίνου πιστεύουν ότι οι αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του περσικού κρεμμυδιού μπορούν να αυξήσουν τις επιδράσεις της υπάρχουσας αντιβιοτικής αγωγής κατά της φυματίωσης.

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι αυτή η ταπεινή τροφή μπορεί να ανακόψει την ανθεκτική φυματίωση που γίνεται αιτία θανάτου χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο.

pneumonia

Οι επιστήμονες έκαναν δοκιμές σε τέσσερα διαφορετικά μόρια από το κρεμμύδι και διαπίστωσαν ότι μπορούν να μειώσουν καθοριστικά την παρουσία των βακτηρίων της πολυανθεκτικής φυματίωσης. Το πλέον αποτελεσματικό από αυτά ανέστειλε την ανάπτυξη των κυττάρων της φυματίωσης σε ποσοστό άνω του 99,9%.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χημικά αυτά μόρια του περσικού κρεμμυδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά για να καταπολεμηθούν τα στελέχη της φυματίωσης που έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβακτηριακά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σάιμον Γκιμπονς, επικεφαλής του Τμήματος Φαρμακευτικής και Βιολογικής Χημείας στο Κολέγιο του Λονδίνου «τα φυσικά συστατικά από φυτά έχουν τεράστιες δυνατότητες ως νέες μορφές αντιβιοτικών. Η φύση είναι ένας εξαιρετικά δημιουργικός χημικός και δεν είναι περίεργο που ένα τρόφιμο, όπως το περσικό κρεμμύδι, παράγει χημικές ουσίες που αντιστέκονται σε μικρόβια του περιβάλλοντος μας».

Πηγή: onmed

Όλη η επικαιρότητα