WEB tv Ηλεία

Αντωνακόπουλος: «Διασπείρουν τον φόβο με προβοκάτσια…» (vid)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος με μοναδικό θέμα το ενδεχόμενο λειτουργίας χώρου φιλοξενίας μονογονεικών οικογενειών προσφύγων και παιδιών σε χώρο του παλιού νοσοκομείου Πύργου, που έφερε προς συζήτηση ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης. Ο κ. Αντωνακόπουλος στάθηκε –κυρίως- σε τρία σημεία που ήταν α) η διπρόσωπη συμπεριφορά μελών του δημοτικού συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση που ήταν εντελώς διαφορετική σε σχέση με αυτά που είπαν δημόσια β) το γεγονός πως όταν η Μητρόπολη Ηλείας φιλοξένησε ανάλογη δομή κανείς δεν αντέδρασε και γ) ότι η συγκεκριμένη δομή θα φιλοξενούσε μονογονεικές οικογένειες (μητέρες και παιδιά) και δεν θα ήταν κλειστού τύπου…

Ο Τάκης Αντωνακόπουλος σχολίασε ότι πίσω από τις αντιδράσεις που υπήρξαν υποβόσκει ρατσιστική διάθεση, τόνισε το γεγονός ότι αποτράπηκε η δημιουργία HOT SPOT στο Επιτάλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε εισαγωγή του θέματος, για έγκριση από το Σώμα και κάποιοι αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα επί της αρχής.

Διευκρίνισε ότι η πρόταση από τον ΔΟΜ ήταν για πενήντα γυναίκες με τα παιδιά τους (μονογονεϊκές οικογένειάς) για τρία χρόνια και η σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια και υποστήριξη, θα γινόταν από επιχειρήσεις του Πύργου, ενώ παράλληλα θα γινόντουσαν και προσλήψεις 25 εργαζόμενων διαφόρων ειδικοτήτων. Ποσό 500.000 ευρώ θα δινόταν για έργα υποδομών, στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλιού νοσοκομείου, ενώ ο προϋπολογισμός των δράσεων του Υπουργείου θα έφτανε τα 4.000.000 ευρώ, για τρία έτη.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος Πύργου εξέφρασε τη θέληση του να μην επαναφέρει το θέμα αφού όπως δήλωσε «αποκαλύφθηκαν πολλοί»…

 «Ο Πύργος είναι μια δημοκρατική πόλη»…

Ειδικότερα ο Τάκης Αντωνακόπουλος είπε ότι «Μην έχοντας αντιπολιτευτικό και πολιτικό λόγο να αρθρώσουν για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά και κουβαλώντας ενοχικά σύνδρομα για τις ευθύνες που κουβαλούν από το παρελθόν, επιδίδονται σε κάποιες προσωποποιήσεις της διαφορετικής άποψης. Σηκώνουν σημαίες αντιπολιτευτικές, παρεκτρεπόμενοι σε ακραία ιδεολογικά πολιτικά μονοπάτια. Ουσιαστικά χωρίς να το καταλάβουν δουλεύουν για άλλους χώρους και εκθέτουν την πόλη σε σχέση με το αξιακό της περιεχόμενο. Ο Πύργος είναι μια δημοκρατική πόλη, φιλόξενη με χριστιανούς πολίτες, αυτή είναι η ταυτότητά μας. Κάποιοι εξέπεμψαν μηνύματα διχαστικά, μισανθρωπισμού γιατί νόμισαν ότι θα κάνουν ζημιά στη δημοτική αρχή. Αυτό πέρα απ’ ότι είναι Μακιαβελικό είναι και επικίνδυνο. Εμείς κατορθώσαμε να μη γίνει χοτ-σποτ 2.000 μεταναστών ή προσφύγων, με τους γνωστούς δυναμικούς αγώνες που κάναμε. Εγώ ήμουν μπροστά στο δρόμο, στα υπουργεία, σε ομηρικές συγκρούσεις, σε εθνικό δίκτυο έκανα δηλώσεις μετά τις επισκέψεις σε υπουργούς. Κάναμε συγκεντρώσεις από τις οποίες έλλειπαν επιδεικτικά πολλοί απ’ αυτούς που λένε πολλά μετά την ώρα της μάχης».

«Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά»…

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος, παρουσίασε κατάλογο των πόλεων στις οποίες λειτουργούν ανάλογοι χώροι και πρόσθεσε ότι «Ο Πύργος διαθέτει ήδη ανάλογη δομή που λειτουργεί ο Μητροπολίτης, στην Φιλοθέη, για την οποία εγώ δεν διαφωνώ. Μάλιστα, τότε που γινόταν ο σκληρός αγώνας, και με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, είχα πει ότι δεν είμαι εναντίον των μικρών δομών φιλοξενίας μητέρων, μονογονεϊκών οικογενειών, κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Συγχαίρω το Μητροπολίτη για άλλη μια φορά που επέδειξε ποια είναι η παιδεία ενός ηγέτη του χριστιανικού δόγματος.

Τότε όμως κάποιοι, προφανώς οσφυοκάμπτες, δεν μίλησαν, όχι από σεβασμό, αλλά από υστεροβουλία διότι αν ήταν ειλικρινείς στην πολιτική τους τοποθέτηση και την ιδεολογική, έπρεπε να  διαφωνήσουν από τότε. Γιατί δεν το έπραξαν; Δηλαδή στη σκοτεινιά της ψυχής τους, δεν έριξε καθόλου φως αυτή η λαμπρή πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας, που δεν επέφερε καμία επιπλοκή στην ήρεμη ζωή της πόλης. Το μόνο που έκανε ήταν να σηκώσει λίγο παραπάνω την κοινωνία μας. Ταυτόχρονα όμως έδειξε ότι όπως δεν αντέδρασε τότε κανένας, γιατί δεν υπήρχαν υποκινητές, όπως υπάρχουν τώρα, οι οποίοι βάζουν μία παρεούλα, δήθεν να δημιουργήσουν θέμα. Δεν υπήρξαν λοιπόν υποκινητές, όχι από σεβασμό αλλά από φόβο, διότι τώρα επειδή είναι αλλιώς οι συσχετισμοί, προσχωρούν στις ακραίες απόψεις ενός ρατσισμού που υποβόσκει στις δηλώσεις τους.

Δείτε ποιοι πανηγυρίζουν πιο πολύ, τι ιδεολογικοπολιτική καταβολή έχουν αυτοί που πανηγυρίζουν; Αυτή είναι αυτοκαταστροφική συμπεριφορά… ο κατήφορος είναι μεγάλος που μπορεί να ακολουθήσουν κάποιοι προκειμένου να μας κάνουν ζημιά. Με μόνο κριτήριο το φόβο και την προβοκάτσια, είναι ντροπή πολιτισμική αυτό. Σας λέω ότι είναι εκτεθειμένοι πολιτικά και ιδεολογικά τα μέγιστα όσοι υιοθέτησαν ορολογίες και συμπεριφορές ακραίες και κατά συντριπτική πλειοψηφία απορριφθείσας πολιτικής συμπεριφοράς στη χώρα μας. Αυτά καταγράφονται… να ενοχοποιούμε χρώμα, θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσεις».

«Καίει μέσα τους η φλόγα του διχασμού»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε πως «Κερδίσαμε την μάχη καθώς δεν έφτιαξαν χοτ σποτ στο Επιτάλιο, παρότι το είχαν οργανώσει καλά κάποια παράκεντρα, με δεδομένη την πρόθεση μου για μικρές μονάδες, όπως της Φιλοθέης, για την οποία η κοινωνία καμία αντίδραση δεν είχε. Επειδή καίει μέσα τους η φλόγα του διχασμού των ανθρώπων, απλά δε τόλμησαν επειδή φοβηθήκαν το σχήμα και δεν μίλησαν, τώρα βρήκαν ευκαιρία… νομίζουν ότι θα πουλήσουν στον κόσμο τέτοιες απόψεις;

Είχαμε πει ότι τα δεχόμαστε αυτά τα σχήματα φιλοξενίας. Μου πρότειναν από τότε, αρχές Φεβρουαρίου, την πιθανότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, είπα δεν έχω πρόβλημα αρκεί να είναι στέγη, για μητέρες παιδιά όπως έχει γίνει και σε άλλες πόλεις. Δεν το έφερα αμέσως στο δημοτικό συμβούλιο ήρθε και ο κορονοϊός αλλά είχα καταφέρει την ακύρωση του χοτ σποτ.

Την περασμένη Τρίτη άνοιξε η συζήτηση για το θέμα, έπρεπε να κάνω κουβέντα στο δημοτικό συμβούλιο, είχα την ηθική υποχρέωση καθώς δε μπορώ να δεσμεύσω εγώ την πόλη. Το έφερα αιφνιδιαστικά για να δω την αυθόρμητη απάντηση. Ο αυθορμητισμός καμία φορά σπάει το περίβλημα του καθωσπρεπισμού και έσπασε το περίβλημα ενός ψευτοδημοκρατικού προσωπείου. Είδατε πρόσωπα και πράγματα, βιαστήκαν, ο αυθορμητισμός ήταν έντονος και η αλήθεια είναι ότι δεν είπαν όχι αλλά να το συζητήσουμε άλλη φορά…

Δυστυχώς η κατηφόρα τους οδήγησε σε πρακτικές ομαδούλας εκτός δημοτικού συμβουλίου και στα σόσιαλ μίντια. Η κατάντια είναι μεγάλη δε κατάλαβαν τι έκαναν… τόσο απωθημένο έχουν τη δημιουργία ενός ακροατήριου που θεώρησαν ότι είναι ο βατήρας να διακριθούν στη σκηνή των μεγάλων πολιτικών θεμάτων, να φτιάξουν τη νέα τους πολιτική προίκα για τις επόμενες εκλογές και αυτό δείχνει απελπισία και πως είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα μπας και γίνει κάτι στην πολιτική τους τύχη. Νομίζουν, οι γενναίοι, ότι κινδυνεύουμε από γυναίκες και παιδιά. Εγώ δε το βάζω ξανά θέμα… δε θα τους δώσω ευκαιρία να διορθώσουν αυτή την απρέπεια».

«Κροκοδείλια δάκρυα»…

Τέλος ο δήμαρχος Πύργου σχολίασε πως «Σε ένα κτίριο που έχουν εγκαταλείψει χρόνια, κατεστραμμένο, όλοι αυτοί που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, που λένε ότι θα πάμε πανεπιστήμια, αστεροσκοπεία… αυτή η ετεροχρονισμένη ανακάλυψη κτιρίου ήταν λάμψη στον εγκέφαλο; Θυμίζω πως το 2010 είχα προτείνει ως βουλευτής να γίνει κτίριο πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και τότε δεν ήθελαν… Να πάμε να κάνουμε σχολείο λένε, σε χώρο που έχει καταρρεύσει… ένα σχεδόν γκρεμισμένο κτίριο να το αφήσουμε να καταρρεύσει. Να χαλάσουμε και άλλα χρήματα, τέτοιες ιδέες είχαν τόσα χρόνια… ή φτιάχνω τον Κούβελο και μετά τον παρατώ, ή το Ξυστρή χωρίς είσοδο… αλλά το φτιάξαμε το έργο εντάξει!».

Όλη η επικαιρότητα