WEB tv Ηλεία

Αντωνακόπουλος: «Δημιουργώντας αποθήκες ψυχών δεν θα λύσουν το προσφυγικό – Θα κάνουμε δημοψήφισμα» (vid)

Ακούστε το άρθρο

Την απόλυτη διαφωνία του, όσον αφορά την δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην περιοχή του Επιταλίου, εξέφρασε χθες στη (νέα) σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι αντιδράσεις και της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων βουλευτών και αυτοδιοικητικών από την Δυτική Ελλάδα που πήραν μέρος στη σύσκεψη, ανάμεσα στους οποίους ήταν και οι Ηλείοι βουλευτές Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος…

Μετά την προχθεσινή σύσκεψη –για το ίδιο θέμα- μεταξύ υπουργών και Κυβερνητικών βουλευτών, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  η νέα συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ο δήμαρχος Πύργου διατύπωσε με σθεναρό τρόπο την αντίθεση του στο επιδιωκόμενο Κυβερνητικό σχέδιο αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η Γη της Ολυμπιακής Φλόγας δεν μπορεί να διαθέτει αποθήκες ανθρώπινων ψυχών ούτε μνημεία βαρβαρότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι θα κινηθεί για την διενέργεια δημοψηφίσματος. Επέκρινε επίσης την Κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν κινείται στο σωστό δρόμο.

Σοβαρές ήταν οι επιφυλάξεις που διατύπωσαν και οι δυο Ηλείοι βουλευτές Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ενώ απών ήταν ο Κώστας Τζαβάρας (σ.σ. ο οποίος είχε συμμετάσχει στην προχθεσινή σύσκεψη, εκφράζοντας επίσης την σοβαρή αντίθεση του)….

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ για την χθεσινή συνάντηση ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι «Τόνισα την απόλυτη διαφωνία μας όσον αφορά την δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας στην περιοχή του Επιταλίου. Μια διαφωνία που θεωρώ πως εκφράζει όλους τους πολίτες διότι από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινοτήτων υπάρχει απόλυτη ομοφωνία και άρνηση για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας. Οι βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος που συμμετείχαν στην συνάντηση διαφώνησαν επίσης. Σε αυτά έχω να προσθέσω πως από τα στοιχεία που έχουμε από την μέτρηση που κάνουμε με διαδικτυακή δημοσκόπηση το 90% των συμμετεχόντων είναι επίσης αρνητικοί».

«Δεν μου απάντησε ο υπουργός»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε πως «Εντόπισα πως το υπουργείο αγνόησε άλλες θέσεις-δημόσιες εκτάσεις που έχουν προταθεί στην Ηλεία και πήγε κατευθείαν στην ιδιωτική έκταση πέριξ του παλιού εργοστασίου στο Επιτάλιο. Είναι κάτι που τόνισα στον υπουργό… Γιατί προτίμησαν αυτή την έκταση και όχι τις δημόσιες… δεν μου απάντησε. Μείναμε με τη διαφωνία και πάμε, πλέον, σε σύγκρουση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Κέντρο Φιλοξενίας. Σε ενάμιση μήνα θα πάρουν την Ολυμπιακή Φλόγα από την περιοχή μας… θα φροντίσουμε με τις κινητοποιήσεις μας να μάθει η παγκόσμια Κοινότητα τι θέλουν να φτιάξουν στο Επιτάλιο. Πρόκειται για ένα μνημείο βαρβαρότητας στην ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας».

 

«Δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο»…

Μιλώντας για το κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκεια τη σύσκεψης και το αν η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας ο δήμαρχος Πύργου είπε ότι «Νομίζω ότι μπορεί να είναι αποφασισμένη αλλά είδα ότι ο δήμαρχος Άρτας Χρήστος Τσιρογιάννης, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, όλοι οι βουλευτές που συμμετείχαν ήταν εντελώς αντίθετοι σε αυτό το σχέδιο. Και μιλάμε για Κυβερνητικούς βουλευτές. Δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση είναι στο σωστό δρόμο για τα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών που είναι αποθήκες ψυχών. Εγώ τους αντέτεινα ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε κόσμο, έχουμε κτίρια που μπορούμε να φιλοξενήσουμε μονογονεικές οικογένειες όπως κάνει ήδη η Μητρόπολη μας. Όχι όμως φιλοξενία με αυτή τη βαρβαρότητα των χοτ-σπότ που είναι φυλακές ανθρώπων κι όπου τελικά εκεί επωάζεται η παραβατικότητα, γιατί δεν μπορείς να βάλεις να ζήσουν 1500 άνθρωποι σε έκταση 4-5 στρεμμάτων. Κι αυτοί να βγαίνουν έξω κάθε απόγευμα και να γυρίζουν το βράδυ… που θα πηγαίνουν αυτοί όταν βγαίνουν; Στον Πύργο φυσικά… όλη τη ημέρα θα καταπιέζονται και θα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και θα τους αφήνουν να πηγαίνουν στον Πύργο για να ισορροπούν… Δεν νομίζω ότι αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα και δεν τιμούν τον Πολιτισμό».

«Πάμε σε δημοψήφισμα»…

Αναφερόμενος στις –από δω και πέρα- πρωτοβουλίες του ως δήμαρχος για το θέμα ο Τάκης Αντωνακόπουλος διευκρίνισε πως «Θα πάμε σε δημοψήφισμα. Θα κάνουμε τοπικό δημοψήφισμα άμεσα για το Προσφυγικό όχι για το μεταναστευτικό που ο νόμος το απαγορεύει. Παράλληλα θα προχωρήσουμε και σε κινητοποιήσεις που θα είναι με την μορφή γενικής απεργίας στην πόλη, συγκεντρώσεις και ομάδες περιφρούρησης του χώρου στο Επιτάλιο».

Και Επιτροπή
Διαβούλευσης απόψε…

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός όλων των παραπάνω, σήμερα στις 8 μμ, θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Πύργου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λάτσειο. Μοναδικό θέμα συζήτησης της Επιτροπής είναι η δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας και μετεγκατάστασης μεταναστών στην κοινότητα του Επιταλίου καθώς και λήψη απόφασης για εισήγηση με προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Προβληματισμός από
Α. Νικολακόπουλο

Διατύπωσε και πάλι τον προβληματισμό του για την πρόταση του «Αιγαίον», ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως και στην πρώτη συνάντηση, έτσι και στη σημερινή που έγινε στην Αθήνα για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων, ο βουλευτής έθεσε ξεκάθαρα τον προβληματισμό του για την προταθείσα περιοχή του πρώην εργοστασίου «Αιγαίον» και ζήτησε την επανεξέταση του θέματος από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Ο κ. Νικολακόπουλος επανέλαβε τα ζητήματα της καταλληλότητας του χώρου, των συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και παραμονής των ανθρώπων που θα επιδιωχθεί να μεταφερθούν εκεί, ενώ για μια ακόμη φορά μετέφερε το κλίμα επιφυλακτικότητας και ανησυχίας της τοπικής κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Ηλείος βουλευτής επεσήμανε πέραν των άλλων και το θέμα δίκαιης κατανομής προσφύγων, υπενθυμίζοντας ότι ο νομός μας φιλοξενεί και ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων, όπως και αριθμό αλλοδαπών εργατών γης που απασχολούνται επί πολλούς μήνες στον τόπο μας.

Επιφυλάξεις
από Αυγερινοπούλου 

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., η οποία επίσης μετείχε στην επίσημη συνάντηση εργασίας με θέμα Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών και Προσφύγων μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης δήλωσε:

«Το προσφυγικό είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο ζήτημα για τη χώρα μας, άπτεται της δημόσιας ασφάλειας και της ασφάλειας των συνόρων της χώρας. Πρόκειται για ζήτημα υψηλής πολιτικής προτεραιότητας. Η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με σοβαρότητα, συνέπεια και συντονισμένες ενέργειες το προσφυγικό, ένα ζήτημα σύνθετο, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, όπως την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για διευκόλυνση των διαδικασιών ασύλου, την αλλαγή του καθεστώτος  λειτουργίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων με περαιτέρω έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία και την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της χώρας. Πλέον, υπάρχει διαχωρισμός των προσφύγων και των μεταναστών και εντατικοποίηση των ελέγχων, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό ποιοι είναι πράγματι πρόσφυγες και ποιοι μετανάστες, διότι στη δεύτερη περίπτωση θα επαναπατριστούν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η Κυβέρνηση και το στρατηγικό σχέδιο δράσης της για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αναγνωρίζουμε ότι είναι το πλέον αξιόπιστο και οργανωμένο. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αφήσει πληθώρα ανοιχτών ζητημάτων και εκκρεμοτήτων. Η πολιτική της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη πάνω σε αυτό το ζήτημα και δεν αφήνουμε ασάφειες να αιωρούνται, ούτε ανθρώπους να στοιβάζονται επί μακραίων, χωρίς προγραμματισμό όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών μας, ιδίως στα σύνορά μας είναι επιτακτική. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη λειτουργίας κέντρων φιλοξενίας και στην ενδοχώρα. Όμως η υπό συζήτηση πρόταση λειτουργίας μεγάλης δομής φιλοξενίας στην Ηλεία μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών εγείρει επιφυλάξεις για την ικανότητα επαρκούς διαχείρισής του. Πρέπει να ξανασυζητήσουμε τις προτάσεις μαζί με την τοπική κοινωνία.

Στην Ηλεία άλλωστε λειτουργεί εδώ και καιρό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στη Μυρσίνη, ενώ και η Εκκλησία μας φιλοξενεί γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες. Έχουμε ήδη αποδείξει η τοπική κοινωνία την αλληλεγγύη και την ιδιαίτερη ευαισθησία που απαιτεί ένα τέτοιο ζήτημα».

Ακούστε όλες τις δηλώσεις του κ. Αντωνακόπουλου:

«Δημιουργώντας αποθήκες ψυχών δεν θα λύσουν το προσφυγικό – Θα κάνουμε δημοψήφισμα»

Δημοψήφισμα για την επίλυση του ζητήματος προανήγγειλε ο δήμαρχος Πύργου, ο οποίος τόνισε πως βάση νόμου, διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν επιτρέπεται για το μεταναστευτικό, αλλά όχι για το προσφυγικό. Ακόμη, τόνισε πως τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας, είναι αποθήκες ψυχών, και πως με τη δημιουργία τους δεν θα λυθεί το πρόβλημα του προσφυγικού.

Παράπονα 

Διαμαρτυρίες υπήρξαν από την πλευρά του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διον. Καλαματιανού αλλά και από τον βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχ. Κατρίνη, για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε στη σύσκεψη η αντιπολίτευση.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καλαματιανός δήλωσε:

«Οφείλουμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό ζήτημα με τη δέουσα ευαισθησία, αλληλεγγύη και προσοχή. Ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι αφορά ανθρώπους, οι οποίοι ζουν την φρίκη του πολέμου και αναγκάζονται, μαζί με τις οικογένειες τους, να ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να επιβιώσουν σε κάποιον άλλο, αψηφώντας μεγάλους κινδύνους και διακινδυνεύοντας πολλές φορές ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.

Η διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού και ιδιαίτερου ζητήματος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αφήνει, δυστυχώς, περιθώρια αισιοδοξίας. Η κυβέρνηση αποδείχθηκε παντελώς απροετοίμαστη, καθυστερώντας χαρακτηριστικά να προχωρήσει σε στοχευμένες δράσεις. Απεναντίας, επέδειξε αναποτελεσματικότητα, καταργώντας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και των Γραμματειών του! Παράλληλα, δεν υλοποίησε προγράμματα και δράσεις, που ήταν ήδη δρομολογημένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναγκάστηκαν, βέβαια, τα κυβερνητικά στελέχη να ομολογήσουν ότι η αύξηση των προσφυγικών ροών από τον περασμένο Ιούλιο οφείλεται σε  γεωπολιτικούς λόγους και δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόκλησή της.

Περαιτέρω, προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις και εύλογα ερωτηματικά η επιλογή της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών να αποκλείσουν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης από τη σύσκεψη που αφορά το κρίσιμο αυτό ζήτημα για τον τόπο μας. Η μυστικοπάθεια και η εξαίρεση από τη δημόσια συζήτηση είναι τουλάχιστον προκλητική και ανησυχητική.

Στην Ηλεία, στη Μυρσίνη, λειτουργεί, ήδη από το 2016, δομή φιλοξενίας προσφύγων. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδεδειγμένου τρόπου διαχείρισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος και καλής πρακτικής. Είναι μια ανοικτή, μικρή και ευέλικτη δομή. Εκεί, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες έχουν ενταχθεί πλήρως στην τοπική κοινωνία και έχουν καταρρεύσει οι αρχικές ανησυχίες μέρους των κατοίκων της περιοχής.

Η λύση, λοιπόν, σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα δεν μπορεί να δοθεί με λαϊκίστικες, ακροδεξιές κορώνες, αλλά ούτε με στρουθοκαμηλισμό. Είναι χρέος μας να επιδείξουμε αλληλεγγύη σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους, απορρίπτοντας εμφατικά προτάσεις στοίβαξης τους σε ακατάλληλες δομές, που μετατρέπονται σε αποθήκες ψυχών. Είναι γνωστό ότι η πρακτική των κλειστών δομών, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να καταστήσει το υποτιθέμενο μέρος φιλοξενίας των προσφύγων σε φυλακή, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους και τις τοπικές κοινωνίες. Απεναντίας, ανοιχτές δομές, ορθά κατανεμημένες και με δίκαιο τρόπο ανά την επικράτεια, μπορούν να αποτελέσουν την αρμόζουσα λύση και να προσφέρουν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας. Επιπλέον, κρίσιμος παράγοντας σε αυτό το εγχείρημα είναι η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και η συνεισφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η διαχείριση του προσφυγικού να γίνει με βαθιά ανθρωπιστικούς όρους.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι στη διαχείριση του προσφυγικού είναι απαραίτητο να τονίζουμε τη διεθνή και ευρωπαϊκή της διάσταση, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αναγκαίο να είναι συνεχώς παρών ο σεβασμός στις αρχές του διεθνούς δικαίου και ο ολοκληρωμένος διαχειριστικός σχεδιασμός υποδοχής και μετέπειτα εγκατάστασης των ανθρώπων αυτών, με ομαλότητα και κοινωνική ένταξη. Τέλος, οφείλουμε να θυμίζουμε συνεχώς στη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα ότι οι άνθρωποι που δοκιμάζονται καθημερινά εξαιτίας του πολέμου, αναγκάζονται σε ξεριζωμό, με οποιοδήποτε κόστος. Μέχρι να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου, οι άνθρωποι αυτοί θα παίζουν «κορώνα – γράμματα» τη ζωή τους και θα αναζητούν, γι’ αυτούς και τις οικογένειες τους, ένα καλύτερο αύριο μακριά από τον δοκιμαζόμενο τόπο τους. Χρέος μας είναι να δείξουμε την ανθρωπιά που αρμόζει.»

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: 

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προφανώς θεωρεί τη διαχείριση του μεταναστευτικού ως εσωτερικό ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας, για αυτό και διαβουλεύεται μόνο με τους κυβερνητικούς βουλευτές στο Μαξίμου αποκλείοντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η Νέα Δημοκρατία, τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση, δεν είχε και δεν έχει σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Απλά δημιουργεί νέες Μόριες σε όλη την Ελλάδα, αποδέχεται τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου περιλάμβανε και δομές που θα δημιουργηθούν στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Επιτάλιο. Ένας νομός που ήδη φιλοξενεί πρόσφυγες στο L.M. στη Μυρσίνη και τη μαθητική εστία της Φιλοθέης, σε αντίθεση με όμορους νομούς.

Να θυμίσω, βέβαια, ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει έντονο και εκφρασμένο ενδιαφέρον για τη λειτουργία σημαντικής τουριστικής επένδυσης. 

Επένδυσης που είχε ενταχθεί και ανακοινωθεί στις 10 μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις της χώρας το 2014.

Επένδυσης που προβλέπει τη δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με ταυτόχρονη χρήση γηπέδων γκολφ και η οποία θα αναμόρφωνε τη φυσιογνωμία της περιοχής με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Η κυβέρνηση, με την επιλογή της να δημιουργήσει στην περιοχή του Επιταλίου δομή φιλοξενίας μεταναστών, υπονομεύει αυτή την προοπτική, όπως και την όποια πιθανότητα αναβάθμισης της λειτουργίας του αεροδρομίου, η αλλαγή χρήσης του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί και επίκειται η αξιοποίησή του από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Το ζήτημα όμως είναι ότι ουδείς γνωρίζει τις τελικές αποφάσεις και τους οριστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Τι είδους δομή θα δημιουργηθεί στο Επιτάλιο και ποιας δυναμικότητας; Θα πρόκειται για κλειστό κέντρο κράτησης ή για δομή στην οποία θα φιλοξενούνται ευπαθή άτομα, μικρά παιδιά και οικογένειες;

Πότε σκοπεύει να ενημερώσει η κυβέρνηση τους πολίτες της Ηλείας;»

Όχι σε κλειστές αποθήκες ψυχών – Ναι σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας

Η κυβέρνηση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με τις ιδεοληψίες της και τον λαϊκισμό που καλλιέργησε πριν τις εκλογές για να αποσπάσει τις ακροδεξιές ψήφους. Μετά τις εκλογές ομολόγησαν, βέβαια, ότι για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές δεν ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν προεκλογικά, αλλά οφείλονται σε γεωπολιτικούς λόγους. Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στην πραγματικότητα!

Τώρα, βέβαια, έχουν να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους, τους δεξιούς Δημάρχους και Περιφερειάρχες και τα παραμύθια που τους σέρβιραν προεκλογικά. Αλλά συνελήφθησαν και εντελώς ανέτοιμοι και απροετοίμαστοι. Και ενώ δεν είχαν κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, κατάργησαν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που είχε την εμπειρία αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων. Τον περασμένο Ιούλιο στη Μόρια υπήρχαν 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες και οι υποκριτές μιλούσαν για «κόλαση». Σήμερα, που εκεί ζουν περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι, πώς το χαρακτηρίζουν;

Οφείλουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα με ευαισθησία και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους. Πρόκειται για ανθρώπους που, εξαιτίας του πολέμου ή της φτώχειας, αναγκάζονται να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, αψηφούν χιλιάδες κινδύνους και διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους.

Η αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού ανθρωπιστικού ζητήματος δεν μπορεί να δοθεί ούτε με λαϊκισμό ούτε με ακροδεξιές κορώνες. Είναι χρέος μας να επιδείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Απορρίπτουμε το στοίβαγμα των ανθρώπων αυτών σε κλειστές φυλακές – αποθήκες ψυχών. Τέτοια «κέντρα» μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν τόσο για τους έγκλειστους ανθρώπους όσο και για την τοπική κοινωνία. Είμαστε υπέρ των ανοιχτών δομών φιλοξενίας, δίκαια κατανεμημένων σε όλη τη χώρα, καθώς και της εγκατάστασης σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία μέσα στον οικιστικό ιστό. Τέτοιες δομές μπορούν να προσφέρουν αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Τέτοιες δομές βοηθούν ώστε οι φιλοξενούμενοι να ενταχθούν πλήρως στην τοπική κοινωνία και να υπάρχουν αρμονικές σχέσεις συμβίωσης με τους κατοίκους της περιοχής.

Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν θα εξαλειφθεί στο ορατό μέλλον. Όσο θα υπάρχουν πόλεμοι και φτώχεια, όσο θα εντείνεται η κλιματική αλλαγή οι άνθρωποι θα αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Γραφείο Τύπου

Όλη η επικαιρότητα