Ηλεία

Αντωνακόπουλος: «Το Πάτρα – Πύργος έχει μπει σε περιπέτεια!»

Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» χτύπησε για μια ακόμα φορά ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος για το έργο Πάτρα – Πύργος.

Ο κ. Αντωνακόπουλος με νέες δηλώσεις που έκανε χθες στο γραφείο του στο Λάτσειο τόνισε ότι επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχε ότι το έργο έχει μπει σε περιπέτεια λόγω των Κυβερνητικών χειρισμών ενώ έκανε λόγο και για ένοχη σιωπή παραγόντων…

Ο δήμαρχος Πύργου, παράλληλα, επισήμανε με νόημα ότι δεν είναι τυχαίο πως τη στιγμή που το Πάτρα – Πύργος… κωλυσιεργεί, βγαίνουν στην «επιφάνεια» νέες προτεραιότητες για άλλους οδικούς άξονες σε Κρήτη, Πελοπόννησο και Θεσσαλία…

«Αν δεν ξεκινήσουν οι εργολαβίες το έργο απεντάσσεται!»…

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αντωνακόπουλος είπε πως «Είχα μια συνάντηση με το υψηλόβαθμο στέλεχος σε Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πολλά χρόνια, κ. Τάσο Μπουγά. Συζητήσαμε γύρω από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία ήταν η διαπίστωση πως το έργο Πάτρα – Πύργος έχει μπει σε περιπέτεια. Μέσα από τη συζήτηση βγήκαν πολύ σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες γνωρίζαμε και τις επιβεβαιώσαμε, ότι άμα τη εμφανίσει του προβληματισμού του υπουργού Υποδομών σχετικά με το Πάτρα – Πύργος, αμέσως αναφυήθησαν νέες προτάσεις για δρόμους… μπήκε σε προτεραιότητα ο νέος άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο παραλιακός δρόμος Μεθώνη – Κόστα Ναβαρίνο και ο Ε65 προς την Καλαμπάκα. Εδώ ισχύει το διαμερίσουν τα ιμάτια του… Για να καταλαβαίνουν κάποιοι, εάν ως το τέλος του χρόνου δεν έχουν ξεκινήσει οι εργολαβίες… απεντάσσεται το έργο! Από εκεί και πέρα σε μια Ευρώπη που βάζει ως προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή και χρηματοδοτεί προς αυτή τη κατεύθυνση, ενώ έχει δώσει άπειρα χρήματα για δρόμους στην Ελλάδα, σε μια Ευρώπη που δεν θέλει άλλο το αυτοκίνητο και βάζει μπροστά τους σιδηρόδρομους, η ανακίνηση για τρίτη φορά του θέματος Πάτρα – Πύργος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα έχει καμία τύχη! Δυστυχώς κάποιοι έχουν βάλει το κεφάλι στην άμμο, σαν την στρουθοκάμηλο και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν! Όταν καταλάβουν θα είναι πολύ αργά! Αλλά είμαστε εδώ να τους θυμίζουμε ότι είναι τεράστια ευθύνη αυτή η σιωπή που δείχνουν και θα την βρουν μπροστά τους! Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τις ευθύνες και την ένοχη σιωπή των προθύμων ή… των παραδομένων!».

«Η δικαστική εμπλοκή σίγουρα θα αναβάλλει το έργο… αν υπάρξει προσφυγή στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει άλλες διαδικασίες. Κι αυτό θα είναι ένα πρόσχημα για να πουν ότι δεν φταίμε εμείς, φταίει αυτός που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Μα προσέφυγε γιατί εσύ τον πέταξες έξω… τι θα του πεις; Μην μιλάς γιατί εγώ θέλω να κάνω κάτι δικό μου; Το έργο το μπλέξανε σκόπιμα και σας ξαναλέω για τους τρείς αυτοκινητόδρομους που προανέφερα… τα υπόλοιπα είναι έπεα πτερόεντα, και προφάσεις εν αμαρτίαις αυτών που έχουν μάθει μια ζωή να είναι πρόθυμοι και να μην συγκρούονται για τον τόπο μας!»…

«Σύντομα στις Βρυξέλλες»…

Ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε επίσης ότι με τον κο Μπουγά συζήτησε για μελλοντικές αδελφοποιήσεις του δήμου Πύργου με ευρωπαϊκές πόλεις προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να έχουμε καλύτερη κινητικότητα σχετικά με ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Ίντερεγκ, το Εράσμους κ.α. Πρέπει να υπάρχει διακρατικότητα κυρίως σε προγράμματα που αφορούν στην βοήθεια των ανέργων για βελτίωση των δεξιοτήτων τους και μια σειρά άλλων δράσεων που σχετίζονται με την ανεργία γενικότερα»,.

«Πολύ σύντομα θα πάμε και στις Βρυξέλλες με στόχο να δημιουργήσουμε μια μόνιμη σχέση εκεί με μια δομή ώστε να μπορούμε να παίρνουμε έγκαιρα και έγκυρα τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Η πρόσβαση στην πληροφορία σήμερα είναι πολύ σημαντικό θέμα… είναι κάτι που δεν το έχουμε πετύχει ακόμα στην περιοχή μας αφού κινούμαστε ιδεολογικά, πολιτικά, πρακτικά, στην εποχή του κάρβουνου, ίσως και λίγο πιο πίσω! Δεν μπορούμε να έχουμε ανταγωνισμό και ανάπτυξη με τέτοιες νοοτροπίες. Όσοι θέλουν ας το καταλάβουν… όσοι δεν θέλουν θα καταδικάζουν τον τόπο σε αναπτυξιακή οπισθοχώρηση!».

Κλαδέματα, νέοι κάδοι απορριμμάτων και υπολογιστές…

Ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε και σε θέματα που άπτονται του τομέα Καθαριότητας λέγοντας ότι «Ήδη είναι σε εξέλιξη η εργολαβία απομάκρυνσης των κλαδεμάτων που καταλάμβαναν χώρο σε πεζοδρόμια και πλατείες της πόλης. Δυστυχώς η διαγωνιστική διαδικασία ήταν χρονοβόρα αφού κράτησε πάνω από ενάμιση μήνα και δεν είχαμε άλλο τρόπο απομάκρυνσης αφού έπρεπε να χωροθετήσουμε ειδικό χώρο να βγάλουμε άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άλλες. Με ευνοϊκό κόστος, μέσω διαγωνισμού, αναδείχθηκε εταιρεία καθ` όλα νόμιμη και τηρώντας τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που απαιτούνται ανέλαβε να μας λύσει το πρόβλημα που είχε ιδιαίτερη σημασία για την πόλη».

Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε επίσης πως «μέσω διαγωνισμού θα αγοράσουμε 117 καινούργιους κάδους απορριμμάτων. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να επισκευάσουμε μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων που έχουν υποστεί φθορές. Οι συγκεκριμένοι κάδοι είναι καλύτεροι από τους πλαστικούς αφού οι ζημιές στους πλαστικούς σχεδόν πάντα δεν αποκαθίστανται».

Τέλος, ο δήμαρχος Πύργου πρόσθεσε πως «Παραλάβαμε 40 υπολογιστές και πάλι μέσω διαγωνισμού από εταιρεία της πόλης. Έχω ξαναδηλώσει πως στο πλαίσιο της νομιμότητας και των όρων ανταγωνισμού της Αγοράς πρέπει να δίνουμε μια προτεραιότητα στις επιχειρήσεις του δήμου μας, της πόλης, της περιοχής μας. Οι υπάλληλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό».

Όλη η επικαιρότητα