Categories: Ηλεία

Αντωνακόπουλος: «Θα δώσουμε λύση στο θέμα της μεταστέγασης του Εσπερινού»

Share

Σε επικείμενο δημοτικό συμβούλιο θα αποφασιστεί η μεταφορά του Εσπερινού Γυμνασίου Πύργου με λυκειακές τάξεις, από τις λυόμενες αίθουσες του 1ου Λυκείου, πιθανότατα στο 1ο Γυμνάσιο, όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, που είχε χθες νέα συνάντηση με εκπαιδευτικούς και μαθητές του σχολείου, προκειμένου να λυθεί αυτό το πολύ σοβαρό θέμα και να σταματήσει η κατάληψη των μαθητών που διαρκεί εδώ και ένα μήνα περίπου.

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση δημόσιας υποδομής από συγκεκριμένη ομάδα πολιτών»

Για τη χθεσινή συνάντηση, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε στην εφημερίδα «Πατρίς»:

«Για άλλη μία φορά δέχτηκα την επίσκεψη των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Εσπερινού Γυμνασίου Πύργου με λυκειακές τάξεις. Αυτό το θέμα υπάρχει εδώ και 10-15 χρόνια, όσον αφορά την στέγαση του σχολείου, ενώ έχουμε κτίρια τα οποία έχουν την απαιτούμενη χωρητικότητα και μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν το βράδυ για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε μία κοινωνία πρέπει να χρησιμοποιούμε τις υποδομές υπέρ όλων. Δεν υπάρχει αποκλειστική χρήση δημόσιας υποδομής από συγκεκριμένη ομάδα πολιτών, ούτε ιδιοκτησιακή σχέση, ούτε κάποιοι πρέπει να έχουν την αίσθηση των αρίστων και να ονομάζουν χείριστους τους άλλους. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα σε μία κοινωνία αλληλεγγύης, δικαίου, πρόνοιας, ισότητας και ισονομίας. Ακούγονται ανατριχιαστικές θεωρίες εν έτη 2022. Ζούμε σε τέτοια κοινωνία και δεν το έχουμε αντιληφθεί; Για αυτό συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν… Το να κοιτάμε μόνο τον εαυτούλη μας, είναι ότι πιο ακραίο υπάρχει και οπισθοδρομικό. Νομίζω ότι κάποιοι θα πρέπει να κάνουν κριτική στον εαυτό τους για αυτά που έχουν πει γύρω από αυτό το θέμα και θα ντρέπονται αργότερα. Εμείς είπαμε το απλό. Από τη στιγμή που οι εκπαιδευτικοί, η Ένωση λειτουργών μέσης εκπαίδευσης, μας είπαν ότι συμφωνούν – και αλίμονο αν δεν συμφωνούσαν, αφού υπάρχει το κριτήριο της ανθρωπιάς – στην μεταφορά των μαθητών, εμείς θα προχωρήσουμε. Υπάρχουν 42 αίθουσες αυτή τη στιγμή στο σχολείο, οι οποίες υπερεπαρκούν, από τη στιγμή που οι ώρες δεν συμπίπτουν.

Στο νυχτερινό δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα κορωνοιού, ενώ στο 1ο Γυμνάσιο υπήρχαν δεκάδες κρούσματα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιοι είναι ανώτεροι από τους άλλους; Από πού προκύπτει αυτό; Το κτίριο είναι δημόσια υποδομή, εξυπηρετεί όλη την κοινωνία ισομερώς, χωρίς διακρίσεις. Αν είναι καλά τα σχολεία είναι για όλους, αν δεν είναι καλά ισχύει το ίδιο. Δεν μπορούν κάποιοι να έχουν την αίσθηση ότι έχουν προνόμια έναντι των υπολοίπων πολιτών. Εμείς ως παράταξη, ως δημοτική αρχή, έχουμε εισηγηθεί από την αρχή υπέρ αυτής της συστέγασης. Από κει και πέρα αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο. Εκεί κριθούν όλοι και όλα. Η ζωή δεν είναι μόνο ότι λες, είναι και το τι πράττεις. Αν τα λόγια δεν έχουν σχέση με την πράξεις, τότε λέγονται λόγια του αέρα».

Διονυσία Γαλανοπούλου: «Διεκδικούμε να επιστρέψουμε στο σχολείο που ήμασταν επί 30 χρόνια»

Από την πλευρά των εκπαιδευτικών του σχολείου, η κα. Διονυσία Γαλανοπούλου τόνισε για τη νέα συνάντηση με τον δήμαρχο Πύργου:

Ήρθαμε για άλλη μία φορά να δούμε τον δήμαρχο, να πιέσουμε να γίνει δημοτικό συμβούλιο, να παρθεί μία απόφαση για το θέμα του εσπερινού, της μεταφοράς του δηλαδή στο 1ο Γυμνάσιο. Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη από τους μαθητές μας ένα μήνα και οι αντοχές στερεύουν. Οι απουσίες τρέχουν και πρέπει να λυθεί το θέμα είτε αρνητικά, είτε θετικά. Οι μαθητές του εσπερινού σχολείου είναι άνθρωποι, γονείς που έχουν τα παιδιά τους στο 1ο γυμνάσιο και πρέπει να τελειώνει αυτή η κατάσταση. Ο δήμαρχός μας είπε ότι θα το φέρει στο δημοτικό συμβούλιο για να το λύσει αυτό το θέμα. Η Ένωση διδασκόντων του Εσπερινού ζητάει τη μεταφορά του σχολείου από το 2015, δηλαδή να επιστρέψουμε στο σχολείο που ήμασταν επί 30 χρόνια.

Και το 2016 αντέδρασε ο Σύλλογος διδασκόντων του πρώτου γυμνασίου και κατάφερε να μην υλοποιηθεί τότε η απόφαση. Από τότε κάνουμε κάθε χρόνο αίτημα μεταστέγασης, όμως δεν έχει γίνει κάτι. Γιατί αντιδρούν; Τα μαθήματα θα γίνονται σε διαφορετική βάρδια… Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι. Εμείς ως καθηγητές κάνουμε την δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να σας τονίσω ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει κατάληψη στο Εσπερινό. Οι μαθητές μας είναι οικογενειάρχες, άνθρωποι που τους δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία. Και πρέπει να στηριχτούν. Ευελπιστούμε για το καλύτερο.

«Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

*** Αναφέρει σε νέα επιστολή το δεκαπενταμελές συμβούλιο μαθητών Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Πύργου

Για την άμεση ανάγκη μεταστέγασης του Εσπερινού Γυμνασίου με λυκειακές τάξεις, το δεκαπενταμελές συμβούλιο των μαθητών του σχολείου τόνισε χθες μεταξύ άλλων:

«Το Εσπερινό Γυμνάσιο-Λ.Τ Πύργου μην υπομένοντας άλλο τις δυσβάστακτες συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες στις λυόμενες αίθουσες, προέβη σε κατάληψη  με βασικό αίτημα τη μεταστέγαση του σε ένα κανονικό κεντρικό σχολείο της πόλης. Μετά από διερεύνηση και αυτοψία σε όλα τα σχολεία, η δημοτική αρχή προσανατολίστηκε στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, αφού έκρινε πως μόνο αυτό πληροί τις προϋποθέσεις, κυρίως από πλευράς χωρητικότητας και θέσης και μάλιστα προτάθηκε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου η μεταστέγαση του Εσπερινού εκεί με απόφαση του αντιδημάρχου παιδείας κου Πλεμμένου. Η αναβολή του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου στις 8-2-22  μας έχει αφήσει μετέωρους. Γιατί δεν συγκαλείται νέο Δημοτικό συμβούλιο με το θέμα του Εσπερινού; Η εισήγηση του κου Πλεμμένου στηρίχθηκε σε έρευνα και αυτοψία. Δεν ελήφθη άκριτα και βιαστικά. Για εμάς ο χρόνος είναι πολύτιμος. Κάθε μέρα που περνάει και είμαστε εκτός των αιθουσών διδασκαλίας είναι για εμάς οδυνηρό. Έχουμε μαθητές που θα δώσουν πανελλήνιες. Έχουμε όπως και σε όλα τα σχολεία τράπεζα θεμάτων. Θα μας εξαναγκάσετε να επιστρέψουμε στην αθλιότητα των λυόμενων, ακυρώνοντας τον αγώνα που κάναμε για ποιότητα της σχολικής μας ζωής; Θα αφήσετε στη μοίρα τους 130 ενήλικες εργαζόμενους μαθητές που είχαν το ανάστημά να ζητήσουν αξιοπρεπή διαβίωση, με κίνδυνο να σκάβουν να χάσουν τη σχολική χρόνια; Μιλάμε για 3-4 αίθουσες αποκλειστικής χρήσης που με θέληση συνεργασίας από το 1ο Γυμνάσιο μπορούν να παραχωρηθούν. Ας μην αφήσει καμία αρμόδια αρχή τις εσφαλμένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις για το σχολείο μας, που κυριαρχούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες να επικρατήσουν και να μας στερήσουν το νόμιμο δικαίωμα να στεγαστούμε στο σχολείο που εισηγείται ο Δήμος Πύργου, το 1ο Γυμνάσιο. Ζητάμε εδώ και τώρα να αναλάβουν όλες οι αρμόδιες αρχές τις ευθύνες τους».

Γεώργιος Μπεντενίτης: «Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τη μεταφορά του Εσπερινού Πύργου στο 1ο Γυμνάσιο»

Για το θέμα της μεταστέγασης του Εσπερινού Γυμνασίου Πύργου ο κ. Γεώργιος Μπεντενίτης πρώην διευθυντής και εκπαιδευτικός του Εσπερινού τόνισε χαρακτηριστικά:

«Όποιος έχει θητεύσει σε Εσπερινό γνωρίζει τον πλούτο αυτού του σχολείου. Πλούτο που βιώνεις συνεχώς κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής σου θητείας. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι αυθεντική και οι μαθητές – οι περισσότεροι από αυτούς σκληρά εργαζόμενοι –  δεκτικοί σε κάθε πληροφορία και γνώση που τους παρέχεται. Απευθύνεται σε μαθητές που εργάζονται το πρωί και θέλουν μέσω της φοίτησης τους να βελτιώσουν τη ζωή τους όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας μέσα στην πραγματικότητα που ζει. Κατά κανόνα μία ωραία παρέα διαφόρων ηλικιών ή και γενεών με διαφορετικά μεν μορφωτικά επίπεδα – που κάνει δύσκολη την εκπαιδευτική διαδικασία- αλλά όλοι είναι μαθητές, που θέλουν να κάνουν πράγματα. Η προσφορά του στην κοινωνία είναι ανεκτίμητη. Δίνει τη δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας, που κάποιοι δράττουν, αλλά και την αυτοεκτίμησή σ’ αυτούς που επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν θέσει».

Και ο κος Μπεντενίτης καταλήγει:

«Ζητώ από το δημοτικό συμβούλιο, σύσσωμο (γιατί ακούστηκε και το πολιτικό κόστος) να εγκρίνει και να προχωρήσει τάχιστα στη μεταφορά του Εσπερινού Πύργου στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου, εκεί που του ανήκει και πρέπει. Οι συνθήκες που επικρατούν στο συγκρότημα των λυόμενων και ειδικά το βράδυ είναι τριτοκοσμικές.  Επίσης καλώ για να συζητήσουμε, όλους όσους έχουν θητεύσει διαχρονικά ως διευθυντές και διδάσκοντες στο Εσπερινό του Πύργου και ειδικά αυτούς που η θητεία τους ήταν πολυετής – έχουν προσφέρει πάρα πολλά στο Εσπερινό Πύργου – και όλους τους απόφοιτους τη δημιουργία Συλλόγου αποφοίτων και φίλων του Εσπερινού.