Ηλεία Συνεντεύξεις

Αντωνής Χατζηνικολάου: Ξεχωριστό και για πάντα!

Ακούστε το άρθρο

ΣΤΗΝ ΕΦ. «ΠΑΤΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΜΙΛΑ Ο ΑΜΑΛΙΑΔΙΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ 

Θεωρεί ότι η ζωή είναι χρώμα… η φωτογραφία πάντα μένει. Αυτός είναι και ο σκοπός της, λέει εξάλλου.

Εν Οίκω» σήμερα ο Αμαλιαδίτης φωτογράφος – υπεύθυνος του WhiteStudioπου λειτουργεί στην Αμαλιάδα Αντώνης Χατζηνικολάου, ο οποίος μιλά για την φωτογραφία, για την ζωή μέσα από τον φακό, για αυτά που περικλείονται στην φράση: «το κάνω τώρα, αλλά μένει για πάντα»…

Από πότε ασχολείσαι με την φωτογραφία και γενικότερα με τον χώρο της εικόνας;

Από το 2006 έως το 2008 σπούδαζα στο LeicaAcademy αλλά επαγγελματικά ασχολούμαι περίπου 10 χρόνια. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου και τα 2 περίπου επόμενα χρόνια τα «ελεύθερα» που ψαχνόμουνα, πριν καταλάβω τι θέλω – όχι ότι και τώρα ξέρω τι πραγματικά θέλω- ήταν τα πιο ωραία χρόνια.

Εξερευνούσα τον κόσμο και αυτό ήταν μαγεία. Εκεί θα ήθελα να ξαναπάω για λίγο, αν και έχουν αλλάξει τα πράγματα όταν κάτι το κάνεις επί κάποια χρόνια σε επαγγελματική βάση.

Κάνω γάμους, βαπτίσεις, εκδηλώσεις, αλλά αυτό που θέλω να ασχοληθώ είναι η ταξιδιωτική φωτογραφία. Μου αρέσει πολύ το φωτορεπορτάζ και όταν κάνω διακοπές το συνδυάζω κιόλας και μάλιστα πλέον υπάρχουν bloggers που συνεργάζονται με φωτογράφους που κάνουν κάτι τέτοιο και το συνδυάζουν επίσης με την μόδα, κάτι που έχει πολύ ενδιαφέρον.

Αυτό που με εμπνέει, είναι η φωτογραφία να είναι ταξιδιωτική, να  έχει ρεπορτάζ, να έχει μόδα. Δηλαδή, δεν με ενδιαφέρει να φωτογραφίσω έναν άστεγο και να τον «φυλακίσω» φωτογραφικά, γιατί αυτός ο άνθρωπος μπορεί να «ξαναπατήσει» στη ζωή του.

Τι σε εμπνέει σε μια δουλειά, ώστε να της δώσεις και την καλλιτεχνική διάσταση που εσύ θα ήθελες και βέβαια θα σε ικανοποιούσε το αποτέλεσμα;

Η φωτογραφία πάντα μένει. Αυτός είναι ο σκοπός της. Ουσιαστικά η φωτογραφία είναι μόνο μια φορά και είναι σημαντικό άρα αυτό που κάνεις να έχει μια διαχρονικότητα και ποιότητα. Να πεις ότι «το κάνω τώρα, αλλά μένει για πάντα».

Πάνω σε αυτό, θέλω να συνεχίσω και να υπάρχει μια διαφορετικότητα σε κάθε τι. Αν υπάρχει μονοτονία, σε κάνει να μην θέλεις να κάνεις πράγματα. Ακόμα και σε έναν γάμο, υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις διαφορετικά ανάλογα με τον τόπο της τελετής, της φωτογράφισης.

Πρέπει να υπολογίζουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι ξεχωριστό και για πάντα.

Υπάρχουν αλλαγές που ο επαγγελματίας φωτογράφος πρέπει να ακολουθεί και προσαρμόζεται;

Καταρχήν, η τεχνολογία εξελίσσεται. Κάθε χρόνο βγαίνουν καινούργιες φωτογραφικές μηχανές. Πολλοί κάθε χρόνο αγοράζουν το επόμενο μοντέλο της μάρκας που εμπιστεύονται και κρατάνε τους φακούς τους. Τι να κάνεις όμως τον φακό, τι να κάνεις το «σώμα» την φωτογραφική μηχανή, αν δεν έχεις καλλιτεχνική ματιά;

Για μένα η φωτογραφία είναι μια: στα 35 mm. Αυτό που βλέπει ο φακός στα 35 mmείναι η ζωή, όσα βλέπουν τα δύο μας μάτια. Αυτή είναι και η προοπτική μου.

Μετά απ’ όλα αυτά χρόνια, πως ορίζεις την καλλιτεχνική φωτογραφία, με την ευρύτερη έννοια;

Η φωτογραφία είναι μια έκφραση,  και το πως την βιώνει ο καθένας υποσυνείδητα από τα παιδικά του χρόνια και ασυνείδητα μετά την εκφράζουμε. Δηλαδή, κάποιος που μπορεί να έχει ζήσει βεβιασμένα, μια σκληρή ζωή, δύσκολη, ως φωτογράφος μπορεί να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία ως μέσο παρουσιάζοντας πιθανότατα σκληρές εικόνες.

Σε εμένα βγαίνει μέσα από θετική πλευρά. Προσπαθώ να εκφράζομαι και προσπαθώ επίσης λίγο να είμαι ρεαλιστής, μέσα και από την καλλιτεχνική φωτογραφία. Μου αρέσει να είμαι ρεαλιστής και στη ζωή μου.

Εμένα μου αρέσει η ασπρόμαυρη φωτογραφία. Αλλά θεωρώ ότι η ζωή είναι χρώμα. Οπότε, δεν μπορώ να αλλάξω και την φωτογραφία. Η ζωή είναι σε χρώμα.

Κορονοϊός! Εμπνέει αυτή η φόρτιση, αυτή η κατάσταση που ζούμε;

Πιστεύω ότι όπου υπάρχει φόρτιση, θα πρέπει να γίνεται και αποφόρτιση. Οπότε όλος ο κόσμος είναι έτοιμος για όλα. Πιστεύω ότι όταν τελειώσει όλο αυτό και ελπίζω να γίνει, όλοι έχουν σκεφτεί το μεγάλο ή μικρό ταξίδι που θα κάνουν, όπως ο καθένας το ορίζει μέσα του.

Υπάρχει έμπνευση και μπορώ να πω ότι γίνονται διαγωνισμοί φωτογραφίας μέσα από το σπίτι! Εγώ για παράδειγμα έκανα αυτές τις μέρες μαθήματα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης μέσω διαδικτύου. Επίσης, είδα ταινίας φωτογραφίας. Τις εξάντλησα! Θέλω να πω, ότι έγινα και περισσότερο δημιουργικός μέσα από τον κορονοϊό.

http://www.whitestudiophotography.gr/

http://www.facebook.com/pages/White-Studio/217641568248275

https://vimeo.com/home/myvideos

Όλη η επικαιρότητα