WEB tv Ηλεία

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από την κακοκαιρία στην Ηλεία – Εικόνες καταστροφής (PHOTOS – VIDEO) 

Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που υπέστη ο Πύργος, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή το βράδυ της Τετάρτης προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Ρεπορτάζ: Αντώνης Φώτης, Νίκος Λώλος, Γιώργος Γουβιάς

«Μαρτυρική» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την Τετάρτη, αφού τόσο η νεροποντή τις πρωινές ώρες όσο και τα μεγαλύτερης εντάσεως καιρικά φαινόμενα το βράδυ, έσπειραν τον τρόμο στους πολίτες που προσπαθούσαν με οποιονδήποτε τρόπο να προφυλάξουν τις περιουσίες τους, τα ζωντανά τους και τις καλλιέργειες τους. Φύση αδύνατον όμως να μπορέσουν να τα «βάλουν» με τον καιρό, ο οποίος «πλήγωσε» ανεπανόρθωτα αρκετές περιοχές του δήμου.

Θεομηνία και προβλήματα

Σημαντικές αυξομειώσεις παρατηρήθηκαν στην ένταση της βροχής από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης όπου ξεκίνησε, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Περιοχές όπως Βιδιά, Ροφιάς, Λιθαράκια, Άγιος Σπυρίδωνας, Επιτάλιο, Αμπελώνας, Κολίρι, Λαμπέτι, αντιμετώπισαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τη βραδινή νεροποντή, όπου στο τελευταίο μάλιστα είχε αποκλειστεί ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό εξαιτίας των νερών που βγήκαν από το αυλάκι και υπήρχαν και εγκλωβισμένοι άνθρωποι κυρίως στα αυτοκίνητά τους.

Σπασμένα τηλέφωνα

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου είχε πάρει πραγματικά φωτιά! Οι συνολικές κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων έφτασαν τις 80(!), με το δήμο Πύργου να έχει τον εξωπραγματικό αριθμό των 74(!) και το δήμο Ζαχάρως να έχει τις υπόλοιπες 6. Πρόκειται για μια νύχτα που ουσιαστικά οδήγησε το δήμο στο να χαρακτηριστεί και με τη «βούλα» σε έκτακτη ανάγκη.

Η ανατολή… «έφερε» σοκ!

Αρκετοί πολίτες έδιναν τεράστια μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους και τα ζωντανά τους, μιας και δε μπορούσαν με τίποτα να εμποδίσουν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η κατάσταση ήταν άσχημη σε αρκετές περιοχές, αλλά ιδιαίτερα σε Ροφιά και Επιτάλιο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είχαν μετατραπεί σε μια απέραντη θάλασσα που θα σόκαρε τον οποιονδήποτε.

Ξανά λίμνη… λόγω καιρού!

Το πρόβλημα στο Επιτάλιο είναι χρόνιο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις η περιοχή παίρνει την «παλαιά μορφή» της, αυτή της λίμνης, όταν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμυρίζουν. Ίδια εικόνα και χθες, όπου αρκετά σπαρμένα κτήματα καταστράφηκαν, γεμίζοντας απόγνωση τους ιδιοκτήτες των οποίων το εισόδημα πλήττεται ανεπανόρθωτα.

Παρακάτω, ακολουθούν οι δηλώσεις τριών αγροτών στην εφημ. «Πατρίς» για την καταστροφή των περιουσιών τους:

Νικόλαος Παπουτσογιαννόπουλος: «Μια στάνη και τέσσερα χωράφια που έχω νοικιάσει τα βρήκα κάτω από το νερό. Συνολικά η έκταση των χωραφιών όλων των ιδιοκτητών πιθανόν να ξεπερνά τα 100 στρέμματα. Το ΤΟΕΒ κάθε χρόνο μας βάζει να πληρώνουμε τα πάγια, αλλά δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα προκειμένου να αποφύγουμε την κατάσταση αυτή. Θα μπορούσαν όμως έστω και με μικρές πράξεις να γλιτώσουμε κάτι».

Γιώργος Αναστόπουλος: «Το φυσικό φαινόμενο μας έβλαψε σε μεγάλο βαθμό απόψε. Τα νερά είχαν σημαντική διάρκεια. Έχουν πλημμυρίσει μεγάλες εκτάσεις και για μένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχει το ΤΟΕΒ Επιταλίου, που δεν πραγματοποίησε τους απαραίτητους καθαρισμούς στους αποστραγγιστικούς τάφρους. Αυτό είναι που έχει βλάψει και μεγάλο μέρος της περιοχής μας και τις καλλιέργειές μας. Οι φόροι είναι για να καθαρίζουν τα αποστραγγιστικά και να φτιάχνουν τους δρόμους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και κάποιος πρέπει να ελέγξει για ποιο λόγο δεν έγινε τίποτα και πλέον έχουμε αποκοπεί».

Γρηγόριος Κόττας: «Η έκταση με τις καλλιέργειές μου, το εξοχικό μου και οι τροφές που έχω για τα ζώα μου βρέθηκαν όλα πλημμυρισμένα, με τη ζημιά να είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Δεν υπάρχει πουθενά σημείο να φεύγουν τα νερά, ενώ το αποστραγγιστικό τραβάει λίγο. Η καταστροφή των καλλιεργειών θα είναι ολοκληρωτική αν συνεχίσει να παραμένει το νερό εντός των εκτάσεων».

Τους πλάκωσε το βουνό!

Τον τρόμο έζησε όλο το βράδυ μια οικογένεια στο Επιτάλιο, αφού η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε μικρή κατολίσθηση στο βουνό που βρισκόταν πάνω από την οικεία τους, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στα μπαλκόνια και ακολούθως στο σπίτι τους τεράστιοι όγκοι λάσπης μαζί με τα νερά που εκείνη την ώρα είχαν συγκεντρωθεί από τη βροχή. Οι προσπάθειες τους όλη τη νύχτα αλλά και το πρωί ήταν υπεράνθρωπες, έχοντας στο πλάι τους και μερικούς εργάτες που πάλευαν να διώξουν τους χωμάτινους όγκους που κόπηκαν από το βουνό. Τα ηλεκτρικά εντός του σπιτιού έχουν πάθει ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ περιέγραψαν με μεγάλη γλαφυρότητα τις στιγμές τρόμου που έζησαν.

Απροσπέλαστο λόγω λάσπης!

Η λάσπη όμως έπαιξε άσχημα παιχνίδια και εντός του χωριού, αφού ο κεντρικός άξονας της κοινότητας βρέθηκε σε αρκετά σημεία του με τεράστιους όγκους λάσπης που έκαναν την προσπέλασή του ακατόρθωτη. Ο πρόεδρος, μαζί με αρκετούς συγχωριανούς του και με τη βοήθεια μηχανήματος JCB κατάφεραν να διανοίξουν τους δρόμους και να μπορεί ο κόσμος να κινείται ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σ’ αυτούς.

Βιβλική καταστροφή στον Ροφιά!

Πιθανότατα το ισχυρότερο πλήγμα από όλες τις περιοχές δέχθηκε η περιοχή του Ροφιά, όπου το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασε και το ένα μέτρο, με τους κατοίκους να προσπαθούν να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους. Τεράστιο μέρος των καλλιεργειών τους κατεστραμμένο, πνιγμένα ζώα, τροφές πλέον άχρηστες, οικιακά έπιπλα βρεγμένα και κατεστραμμένα, είναι ο τραγικός απολογισμός των κατοίκων στην περιοχή Ροφιά.

Η εφημ. «Πατρίς» βρέθηκε κοντά στους πληγέντες, προκειμένου να καταγράψει τις ζημιές και την απόγνωσή τους από την καταστροφή των υπαρχόντων τους:

Γιώργος Πλεμμένος: «Ο κίνδυνος χθες το βράδυ ήταν τέτοιος, που μπορούσαμε να χάσουμε και τη ζωή μας. Αυτό δε συμβαίνει πρώτη φορά, αλλά κάθε χρόνο. Κάτι πρέπει να γίνει. Τα αποστραγγιστικά είναι ακαθάριστα. Πρέπει να αφήσουμε τις περιουσίες μας και να φύγουμε; Κάθε χρόνο το ίδιο πρόβλημα. Άλλα ζώα πνίγηκαν και άλλα τα σώσαμε τελευταία στιγμή. Προϊόντα όπως η γλυκοπατάτα που εμπορευόμαστε είναι άχρηστα. Οι τροφές των ζώων έχουν βραχεί και πλέον είναι για πέταμα, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση γιατί δεν έχω τίποτα να τα ταΐσω».

Γιώργος Σταυρόπουλος: «Η ζημιά είναι καταστροφική. Για μένα πάντα ευθύνονται οι αρμόδιες αρχές, διότι ο καθαρισμός των τάφρων για τη φετινή σεζόν ξεκίνησε από αντίθετη κατεύθυνση. Όντας γέννημα θρέμμα της περιοχής, κάθε Σεπτέμβρη ξεκινάγαμε από κάτω προς τα πάνω. Δεν μπορεί μια περιοχή να δέχεται νερά από παντού. Δε ζητάω ελεημοσύνες, αλλά να κοιτάξει η Πολιτεία να κάνει σωστά τη δουλειά της».

Μαρίνα Σταυροπούλου-Αντωνοπούλου: «Συνολικά πέντε στρέμματα θερμοκήπια έχουν πνιγεί. Δεν έχουμε ελπίδα πλέον. Δεν έχουμε μέλλον. Ακόμα και το σπίτι μας είναι πλημμυρισμένο. Έχω δυο ανθρώπους που είναι άρρωστοι και κατάκοιτοι και κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να προφυλάξουμε αυτούς, αλλά και την περιουσία και τα ζώα μας».

Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος: «Η ζημιά είναι τεράστια. Όλη η περιοχή έγινε μια λίμνη. Πρόκειται για έκταση στην οποία εκτρέφω τα ζώα. Ορισμένα εξ αυτών είχαν πνιγεί και προσπαθήσαμε να σώσουμε όσα ήταν ακόμα ζωντανά».

Οι ενέργειες της Περιφέρειας

Σε διαρκή εγρήγορση και επαγρύπνηση ήταν από το βράδυ της Τετάρτης και κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας η Π.Ε. Ηλείας, δεδομένων των καιρικών συνθηκών και των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν λόγω υψηλών ποσοστών βροχόπτωσης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, θέλησε να επιθεωρήσει ιδίοις όμμασι τις εργασίες που πραγματοποιούσαν τα μηχανήματα της Περιφέρειας στα Λασταίικα, πλησίον του ασύλου ανιάτων «Βασιλείαδα», όπου από τους δυο αγωγούς κάτω από τη γέφυρα ο ένας ήταν ολοκληρωτικά βουλωμένος και ο άλλος είχε κλείσει ο μισός.

Τόνισε πως στόχος του είναι η γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, που θα έχει ως αποτέλεσμα των ομαλή απορροή των όμβριων υδάτων. Αναφέρθηκε στις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε η πόλη του Πύργου και οι κοινότητες του δήμου, όπως η περιοχή του πρώην Ιάρδανου, η περιοχή του Ενιπέα, καθώς και η Ζαχάρω. Εστίασε στις αποστραγγιστικές τάφρους και τη μη απορροή των υδάτων από αυτές και τόνισε πως με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας επιχειρείται να καθαρίσουν και να διεξάγεται πλέον ομαλά.

Επιπλέον, δήλωσε πως δεν διαθέτονται τα οικονομικά και τεχνικά μέσα για το ριζικό καθαρισμό όλων των αποστραγγιστικών τάφρων και καναλιών. Στόχος της Π.Ε. Ηλείας είναι η ιεράρχηση των προβλημάτων και η αξιολόγηση των σημείων που έχουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα για να καθαριστούν πρώτα. Η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Πύργου είναι άριστη, με τις ενέργειες που γίνονται να έχουν σκοπό την άμεση λύση των προβλημάτων.

Τέλος, έκανε λόγο και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προκειμένου να ανακηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές:

Λίμνη ξανά η περιοχή της Κεραίας Πύργου

Λίμνη… ξανά έγινε η ευρύτερη περιοχή της Κεραίας στον Πύργο μετά την ισχυρή βροχόπτωση που ξεκίνησε από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης και σταμάτησε 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα χθες.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι… συνηθισμένη στο να πλημμυρίζει πλην όμως οι κάτοικοι και όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή ζητούν να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε όποτε εκδηλώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις οι συνέπειες να περιορίζονται στο μικρότερο δυνατό επίπεδο…

Την περιοχή επισκέφθηκε χθες νωρίς το μεσημέρι ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και αγροκτηνοτρόφους. Ο κ. Αντωνακόπουλος διαπίστωσε ιδίοις όμμασοι το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε το καιρικό φαινόμενο τονίζοντας ότι ο Δήμος δρα με όλες του τις δυνάμεις ώστε να στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης.

Ο κ. Αντωνακόπουλος βρέθηκε και στο γεφύρι στο Κουζούλι (σ.σ. στο δρόμο που οδηγεί προς Βροχίτσα), δηλώνοντας πως  «Ο Ιάρδανος φούσκωσε και στο πέρασμα του συμπαρέσυρε παρόχθιους όγκους χωμάτων ενώ προξένησε φθορά στο γεφύρι του Κουζουλίου και ζημιές σε παρόχθιες καλλιέργειες. Η κυκλοφορία στο σημείο του γεφυριού είναι ελεγχόμενη… άμεσα μηχανικοί του δήμου θα ελέγξουν την κατάσταση διότι με μια πρώτη ματιά δείχνει ότι οι φθορές που έχει υποστεί μπορεί να ακυρώνουν και τη χρήση του. Το ποτάμι ήταν καθαρισμένο όμως τα νερά που κατέβασε ήταν πολλά με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει η κοίτη του προξενώντας πολλές ζημιές».

Στην περιοχή της Κεραίας βρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος δήλωσε ότι «Για μια φορά ακόμα βιώνουμε τη δραματική κι επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή της Κεραίας που βρίσκεται στα όρια του σχεδίου πόλεως. Μια περιοχή που σχεδόν κάθε χρόνο παρουσιάζει αυτό το δραματικό φαινόμενο. Χρειάζεται άμεσα να γίνει εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση του φαινομένου γιατί οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει δεν αποδίδουν. Η κατάσταση είναι πέρα από κάθε περιγραφή… υπάρχουν βιοτεχνίες και κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες απαξιώνονται κι έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό τους κεφάλαιο. Επειδή όμως το φαινόμενο επαναλαμβάνεται επείγει μια μελέτη ώστε σε σύντομο διάστημα να έχουμε στα χέρια μας την τεχνική αντιμετώπιση του ζητήματος».

Ο αγροτοκτηνοτρόφος, κάτοικος Κεραίας, Παναγιώτης Νικολούτσος δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ πως «Από το απόγευμα της Τετάρτης που ξεκίνησε η βροχή ξεκίνησαν και τα προβλήματα στην περιοχή μας. Τα νερά δεν είχαν διέξοδο και πλημμύρισαν για μια ακόμα φορά οικίες, αγροτικές καλλιέργειες και στάβλοι. Πάθαμε ζημιές σε μηχανήματα που έχουμε στους στάβλους, ευτυχώς στα ζώα μας δεν είχαμε απώλειες. Το νερό έφτασε τους 80 πόντους ύψος στο στάβλο, καταστράφηκαν μεγάλες ποσότητες τροφών… τις υπολογίζω σε πάνω από 5.000 ευρώ. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν άνθρωποι, είδαν όμως την οικοσκευή τους να καταστρέφεται σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να βρεθεί μια λύση… να καθαριστούν τα αποστραγγιστικά και να δουλέψουν τα αντλιοστάσια. Γενικότερα ο δρόμος που διασχίζει την περιοχή της Κεραίας πρέπει να ανακατασκευαστεί. Αν υπήρχαν υποδομές είναι σίγουρο ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν θα ήταν τόσο μεγάλο».

«Αν υπήρχαν υποδομές είναι σίγουρο ότι το μέγεθος της καταστροφής δεν θα ήταν τόσο μεγάλο», δήλωσε ο αγροτοκτηνοτρόφος, κάτοικος Κεραίας, Παναγιώτης

Η Μαρία Ταμποτέλη τόνισε πως «Η αυλή στο πατρικό μου σπίτι ξεκίνησε να πλημμυρίζει από τις 8 το βράδυ της Τετάρτης και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης (σ.σ. χθες) δίναμε μάχη για να μην μπει το νερό μες στο σπίτι! Με κουβάδες κάναμε απάντληση νερών, βάλαμε κουβέρτες στις πόρτες, τσουβάλια με άμμο κι έτσι αποφύγαμε το να πλημμυρίσει το εσωτερικό του σπιτιού, όπως είχε συμβεί το 2012 και είχαμε υποστεί μεγάλη καταστροφή».

«Από τις 8 το βράδυ της Τετάρτης και μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης δίναμε μάχη για να μην μπει το νερό μες στο σπίτι», ανέφερε η Μαρία Ταμποτέλη.

Στην περιοχή της Κεραίας βρέθηκε και συνεργείο της ΕΥΔΑΠ Πύργου με τη πρόεδρο Ρούλα Αλικάκη και στελέχη να συνδράμουν την προσπάθεια αποκατάστασης και απάντλησης των υδάτων.

Ο δήμαρχος Πύργου επιθεώρησε και εργολαβία σε κανάλι επί της Αγίου Γεωργίου.

ΣΤΟ δήμου Πύργου

Συνεδρίαση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου πραγματοποίησε χθες το πρωί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του δήμου Πύργου. Η έντονη προχθεσινή βροχόπτωση (σ.σ. το απόγευμα και το βράδυ) και οι συνέπειες της σε κατοικίες, επιχειρήσεις άλλα και στο οδικό και αγροτικό δίκτυο κινητοποίησαν για μια ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα το όργανο. Άλλωστε τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα –σύμφωνα με τις προβλέψεις- αναμένεται να επανέλθουν μετά τη χθεσινή «ανάπαυλα»…

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι «Είχαμε μια πολύ δύσκολη νύχτα, δυστυχώς οι ζημίες είναι πολλές, πλημμύρισαν πάνω από 30 σπίτια και πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους. Αρκετούς τους πήγαμε σε ξενοδοχεία, άλλοι πήγαν σε συγγενείς, έχουμε ολοκληρωτική καταστροφή σε οικοσκευές, σε πολλές επιχειρήσεις, έχουμε ζημίες στο οδικό δίκτυο το αγροτικό κυρίως αλλά και το επαρχιακό όπως στο ύψος του Ελαιώνα, ο δρόμος που οδηγεί προς Πηνεία και Χειμαδίο. Το γεφύρι στο Κουζούλι προς Βροχίτσα έχει υποστεί ζημίες και η διάβαση του είναι επικίνδυνη, έχουμε πτώσεις τοίχων αντιστήριξης, όπως στο Αρβανίτι, το Χειμαδιό και αλλού. Επίσης υπερχειλίσεις όλων των αποστραγγιστικών τάφρων κατά τη διαδρομή τους κοντά στη θάλασσα και αυτό ήταν κάτι που δημιούργησε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στις νοτιότερες περιοχές της πόλης, προλάβαμε πλημμύρα στο Νοσοκομείο και την περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Κατακόλου γιατί έγκαιρα τα μηχανήματα του δήμου δημιούργησαν εκτροπή των υδάτων απομακρύνοντας τα. Τα μηχανήματα του δήμου επιχειρούν ασταμάτητα όπως και η Πολιτική Προστασία του δήμου, έχουν οργανωθεί τα κλιμάκια των μηχανικών και της Πρόνοιας να κάνουν αυτοψία για διαπίστωση ζημιών σε υποδομές και κτίρια αλλά και σε σχέση με την οικοσκευή η πρόνοια και τα κλιμάκια παρεμβαίνουν. Κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα, και αμέσως δώσαμε εντολή τηρώντας τις διαδικασίες να αξιοποιηθούν ιδιωτικά μηχανήματα για άμεση παρέμβαση. Στείλαμε το αίτημα και κηρυχθήκαμε πάλι σε έκτακτη ανάγκη από την Περιφέρεια ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να κηρυχθεί πλημμυροπαθής η περιοχή μας που εκκρεμούσε από τις προηγούμενες πλημμύρες της 4ης Οκτωβρίου. Είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και τα υπουργεία. Από Δευτέρα έχουμε επαναφορά ακραίων φαινομένων. Έχουμε οργανώσει στο δήμο κλιμάκιο από υπαλλήλους που δέχεται αιτήσεις για ζημιές που έχουν σημειωθεί. Μίλησα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ Νικολούτσο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση που καταγράφει ζημιές στις επιχειρήσεις αλλά και σε εμάς μπορούν να έρχονται να δηλώσουν. Υπάρχει ομάδα για αποτίμηση αυτών των καταστροφών».

Γραφείο Συγκέντρωσης Αιτημάτων Πλημμυροπαθών 

Ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας Γιάννης Αργυρόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι σχολικές μονάδες του δήμου Πύργου δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, συμπληρώνοντας ότι «Προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν λειτουργεί Γραφείο Συγκέντρωσης Αιτημάτων Πλημμυροπαθών στο Πολύκεντρο του Δήμου, στην οδό Τάκη Πετροπούλου, στον 1ο όροφο. Υπεύθυνη είναι η κα. Καπνίση, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 26213 62689 – 26213 62683».

Προβλήματα και στο Κάτω Σαμικό

Από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών είχαμε έντονα προβλήματα στο Κατω Σαμικό, αφού υπήρχε πολύ λάσπη στους δρόμους της περιοχής, ενώ ο δρόμος για την παραλία χθες είχε αποκλειστεί από το πολύ νερό. Μάλιστα ο δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιουκος μας τόνισε χθες ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου δούλευαν χθες όλη μέρα σχεδόν για την αποκατάσταση των ζημιών, κάτι που θα γίνει και σήμερα.

Στο “μάτι του κυκλώνα” και η Ζαχάρω

Πρόσωπα σκυθρωπά. Μάτια δακρυσμένα…άνθρωποι που προσπαθούσαν, με το πρώτο φως της ημέρας, να σώσουν ότι άφησε πίσω της η μανία της βροχής αλλά και η λάσπη που κάλυψε τα πάντα. «Μέσα σε λίγη ώρα καταστράφηκαν τα πάντα. Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Και τώρα τι περιμένουμε»; Ίσως ένα από τα δυσκολότερα βράδια των τελευταίων ετών , μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, έζησε η ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή, μετά τις 2 το βράδυ της Τετάρτης, είχαν σαν συνέπεια να προκληθούν σημαντικές ζημιές σε δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ το πρώτο φώς της ημέρας αποτύπωσε το τεράστιο μέγεθος τόσο των ζημιών σε υποδομές, όσο και των πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαχάρως, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλο απέστειλε έγγραφο προς την Περιφέρεια ζητώντας την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επίσης με απόφαση της δημοτικής αρχής, συστάθηκε ειδική επιτροπή στην οποία οι κάτοικοι θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να γίνει η καταγραφή των ζημιών.

Αξίζει να αναφέρουμε, σύμφωνα και με τα λεγόμενα των δημοτών, ότι από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής, με παρεμβάσεις που έγιναν σε επικίνδυνα σημεία αλλά και καθαρισμούς στην συνέχεια από μηχανήματα του Δήμου. Στην περιοχή βρέθηκε χθες το μεσημέρι και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος προκειμένου να εξετάσει σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή τα σημεία εκείνα που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.

Όλη η επικαιρότητα