Ηλεία

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε Χελιδόνι – Νεράϊδα: Οι ευθύνες, έχουν ονοματεπώνυμο

Ακούστε το άρθρο

Δρόμοι κομμένοι στα δυο, καλλιέργειες πνιγμένες στα νερά του Ενιπέα, χωράφια διαλυμένα και οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης. Και ποιος φταίει; Οι ευθύνες, γι’ αυτή την – δυστυχώς όχι πρωτόγνωρη – καταστροφή «έχουν ονοματεπώνυμο», όπως χαρακτηριστικά λένε οι κάτοικοι και παραγωγοί του Χελιδονίου και της Νεράιδας, που είδαν για μια ακόμα φορά τις περιουσίες τους στο έλεος του καιρού, της ορμής του ποταμού και της αδιαφορίας των αρμοδίων.

Το ξημέρωμα της Δευτέρας βρήκε τους κατοίκους της Νεράιδας αποκλεισμένους στο χωριό, αφού σε όλο το μήκος του δρόμου από Νεράιδα προς Χελιδόνι και από Νεράιδα προς Γραμματικού είχαν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις και καθιζήσεις, καθιστώντας τους αδιάβατους. Ο μόνος τρόπος διαφυγής, ήταν  – μέχρι αργά χθες το απόγευμα που άνοιξε ο δρόμος προς Χελιδόνι – ο δρόμος προς Μηλιές – Λάλα.

Οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά σε όλα αυτά που φοβούνταν, σε όλα αυτά που φώναζαν ότι πρέπει να γίνουν. Αν – όπως λένε – είχαν γίνει οι παρεμβάσεις που έπρεπε μέσα στο ποτάμι και κυρίως η διευθέτηση της κοίτης, σήμερα, δεν θα έπρεπε να μετρούν πληγές για μια ακόμα φορά.

Έσπασε σαν γυαλί

Το σοβαρότερο πρόβλημα, εντοπίζεται στον δρόμο από τη θέση «ποτάμι» μέχρι τον οικισμό Γραμματικού, όπου έχουν σημειωθεί καθιζήσεις και κατολισθήσεις που τον καθιστούν αδιάβατο. Κι όπου δεν έπεσε το βουνό, παρασύροντας δέντρα και τόνους λάσπης, αποκλείοντας και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, τα ορμητικά νερά του ποταμού «έσκαψαν» τα πρανή του δρόμου, με την άσφαλτο σπάζει σα να ήταν από γυαλί. Σ’ αυτό το τμήμα, έμεινε αποκλεισμένη και μια πενταμελής οικογένεια που ζει μόνιμα στην περιοχή. Μόνοι τους ο άνθρωποι, με τα χωματουργικά μηχανήματα που διαθέτουν, κατάφεραν να διώξουν κάποια χώματα, για να μπορούν να πάνε στις δουλειές τους χθες.

Το ίδιο έκαναν και οι κάτοικοι της Νεράιδας και του Χελιδονίου, καθαρίζοντας τους δρόμους με τα δικά τους μέσα, προκειμένου να φτάσουν στα χωράφια τους και να δουν τι ζημιές έχουν υποστεί οι περιουσίες και καλλιέργειες τους. Κι εκεί, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Χάθηκαν περιουσίες

Ο μεγάλος όγκος του  νερού, σε συνδυασμό με τα πολλά φερτά υλικά που κατέβασαν, ξεχείλισαν το ποτάμι που – εκτός από τους δρόμους – παρέσυρε ότι βρήκε στο πέρασμά του. Δενδρώδεις καλλιέργειες και ποτιστικά χωράφια παρασύρθηκαν και πνίγηκαν, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά περιουσίες, κόπους μιας ολόκληρης ζωής αλλά και τα εισοδήματα που περίμεναν για να ζήσουν τις οικογένειες τους.

Οργή, αγανάκτηση και απογοήτευση, είναι τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους κατοίκους και παραγωγούς, που ψάχνουν τρόπο και λόγους για να ξαναστήσουν τις περιουσίες τους. Ακόμα κι αν βρουν το κουράγιο και τη δύναμη να το κάνουν, αναρωτιούνται «πως;» και κυρίως φοβούνται ότι, αν δεν γίνουν άμεσα αυτά που πρέπει  να γίνουν, σε ένα, δυο, τρία χρόνια, θα γίνουν και πάλι «στο ίδιο έργο θεατές».

Όλη η επικαιρότητα