Ηλεία Υγεία

Απ. Κατσιφάρας: «Σε τροχιά υλοποίησης τα έργα αναβάθμισης του Νοσοκομείου Πύργου»

Ακούστε το άρθρο

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να δημοπρατηθούν τα έργα που αφορούν την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πύργου αλλά και την προμήθεια Ιατριτεχνολογικού Εξοπλισμού, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με συνολικό  προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ, περίπου. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους, τέθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης συνεργασίας του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Διοικητική του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου, με συνεργάτες τους.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου,  μέρους της Περιφέρειας συμμετείχαν η Εκτελεστική Γραμματέας της Π.Δ.Ε. Διονυσία Μαράτου και ο Προϊστάμενος Μονάδα Β1: Διαχείρισης Πράξεων Αξόνων Προτεραιότητας 1,3,4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 Νικόλαος Θωμόπουλος, ενώ από την πλευρά του Νοσοκομείου συμμετείχαν ο αναπλ. διοικητής της Ν.Μ Κρεστένων Γιάννης Χουζούρης, ο Διοικητικός Διευθυνής Δημήτρης Μποντζολής, στελέχη των Τεχνικών, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, αλλά και Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Νοιαζόμαστε για τον πολίτη

«Η δημόσια υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο και αυτονόητο δικαίωμα για κάθε πολίτη. Η Περιφέρεια καθημερινά δίνει την δική της μάχη, ώστε ελλείψεις που διαπιστώνονται στις δομές της δημόσιας υγείας, να καλύπτονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Παράλληλα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας να καταστήσουμε τη Δυτική Ελλάδα Ενεργειακή Περιφέρεια, καταφέραμε και εντάξαμε τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής μας στο Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας. Σημείωσε επίσης, ότι «ακόμα και σε συνθήκες δύσκολες δεν σταματήσαμε να μεριμνούμε για τις υποδομές στη δημόσια υγεία, για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων μας, για το καλύτερο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη».

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου Κώστας Διαμαντόπουλος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προσωπικά τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και την Ειδική Υπηρεσία του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι τα οφέλη που θα προκύψουν είναι σημαντικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται ετησίως 250.000 ευρώ περίπου, «όσο κοστίζει ένας αξονικός τομογράφος», επεσήμανε.

Επίσης ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης θα υπάρχει πρόβλεψη για καυστήρα φυσικού αερίου, ώστε στο νοσοκομείο να υπάρχει η υποδομή για τη σύνδεση του με τα συστήματα μεταφοράς αερίου, εφόσον δρομολογείται και η τροφοδοσία του Πύργου.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου ενημέρωσε ότι και για τα δύο έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο, γι’ αυτό και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να δημοπρατηθούν εντός του Μαρτίου. Σημείωσε τέλος ότι, η προσπάθεια συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα, και είναι θέμα ημερών η υποβολή της πρότασης στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση και του ΚΕΦΙΑΠ.

Τα έργα που υλοποιούνται

Το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου είναι μεταξύ των νοσηλευτικών μονάδων που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και πρόκειται να αναβαθμιστεί ενεργειακά. Οι χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις στα κτίρια ύψους 1,5 εκατ ευρώ, εκτός από τις απαραίτητες βελτιώσεις στη θερμομόνωση για τη μείωση των θερμικών απωλειών, περιλαμβάνουν και σημαντικές παρεμβάσεις στα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα (αλλαγή φωτισμού με LED, αλλαγές κινητήρων κλιματιστικών μονάδων με χρήση inverter κλπ), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, αλλά και της παραγωγής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας (ΑΠΕ) με την τοποθέτηση κεντρικών ηλιοθερμικών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα επιτευχθεί καλύτερη ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, έξυπνη διαχείριση με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επίσης χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» η Προμήθεια Βιοϊατρικού Εξοπλισμού, ύψους 410.000 ευρώ. Το έργο αφορά σε νέο εξοπλισμό όπως ένας σταθμός με Παρακλίνια Μόνιτορ για τη Μ.Ε.Θ., ένας υπερηχοτομογράφος ακτινολογικού, αναπνευστήρες, δύο αναισθησιολογικά μηχανήματα, ένας ψηφιοποιητής ακτινολογικού, ένας ηλεκτροεγκεφαλογράφος κ.α..

Όλη η επικαιρότητα