Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Απάντηση ΔΕΥΑΠ σε δηλώσεις του Δυμάρχου Πύργου, Π. Αντωνακόπουλου

Τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια η διακοπή της υδροδότησης εκ μέρους της ΔΕΥΑΠ είναι το έσχατο μέσο που εφαρμόζεται
Ακούστε το άρθρο

Με δυσάρεστη έκπληξη  οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πύργου (ΔΕΥΑΠ) πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις του Δημάρχου Πύργου κ. Π. Αντωνακόπουλου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δρα και ασκεί τις αρμοδιότητές της η δημοτική επιχείρηση.

Έκπληξη τόσο για  τις ανοίκειες επιθέσεις («το χέρι που θα κόψει νερό θα τιμωρηθεί») που παραπέμπουν σε άλλες εποχές  που ευτυχώς έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, αλλά έκπληξη και για το περιεχόμενο των δηλώσεών του όπου ουσιαστικά ο κ. Δήμαρχος επιτάσσει τη μεν Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ να διαπράξει απιστία σε βάρος της δημοτικής επιχείρησης, τους δε υπαλλήλους να παραβούν τα καθήκοντά τους και να μην προβούν στις νόμιμες ενέργειες που υποχρεούνται να εφαρμόζουν  από τη θέση στην οποία βρίσκονται. Γιατί τί άλλο εκτός από προτροπή σε  διάπραξη των παραπάνω αδικημάτων μπορεί να θεωρηθεί η αυστηρή εντολή του κ. Δημάρχου ουσιαστικά να μην εφαρμόζεται ο Κανονισμός Ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ, που προβλέπει την υποχρεωτική διακοπή της υδροδότησης σε περίπτωση συνεχόμενης μη πληρωμής των σχετικών λογαριασμών και την πρόβλεψη αυτή η τωρινή δημοτική αρχή την έχει διατηρήσει χωρίς καμία αλλαγή σε όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Μάλιστα η κα πρόεδρος του ΔΣ  έστειλε έγγραφο στην υπηρεσία στην αρχή της θητείας της  παροτρύνοντας τους υπαλλήλους να εφαρμόσουν τους νόμους και  τις διατάξεις του Κανονισμού που  είναι δεσμευτικές  για την Διοίκηση και τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΠ. 

Για να μην δημιουργούνται όμως λανθασμένες εντυπώσεις, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για τα εξής:

Τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια η διακοπή της υδροδότησης εκ μέρους της ΔΕΥΑΠ είναι το έσχατο μέσο που εφαρμόζεται με σκοπό την είσπραξη των τελών ύδρευσης/αποχέτευσης και των ποσών που αντιστοιχούν στην κατανάλωση νερού και εφαρμόζεται μόνο όταν έχουν εξαντληθεί χωρίς αποτέλεσμα όλες οι άλλες ενέργειές της. Μάλιστα παρότι ο Κανονισμός προβλέπει ότι η διακοπή γίνεται  όταν δεν πληρώνονται τρεις συνεχόμενοι λογαριασμοί, η ΔΕΥΑΠ ποτέ δεν το έχει πράξει αν δεν παρέλθει πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αδράνειας σχετικά με  την πληρωμή και αδιαφορία για τη ρύθμιση της οφειλής. Ακόμη όμως και τότε η διακοπή που γίνεται τις πολυκατοικίες είναι προειδοποιητική και πάντα ολιγόωρη και όχι διαρκής.  

Πριν τη διακοπή έχουν πάντοτε προηγηθεί προσπάθειες ρύθμισης της οφειλής και διακανονισμού του οφειλόμενου χρηματικού ποσού. Μάλιστα παρότι η σχετική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ απαιτεί την προκαταβολή ποσού 30% από το οφειλόμενο ποσό, πολύ συχνά γίνονται ρυθμίσεις και με την καταβολή μικρότερου χρηματικού ποσού, όταν από την εκτίμηση των δικαιολογητικών των πολιτών προκύπτει η αδυναμία τους να καταβάλουν το 30%. 

   Έχει αποφασιστεί από το ΔΣ  και εφαρμόζεται ειδικό τιμολόγιο για ΑΜΕΑ και πολύτεκνες οικογένειες, αλλά για την εφαρμογή του σε πολυκατοικίες όπου κατοικούν πολίτες που υπάγονται στο ειδικό τιμολόγιο αλλά και πολίτες που δεν υπάγονται σε αυτό απαιτείται η τοποθέτηση ξεχωριστού μετρητή ανά διαμέρισμα. Το κόστος τοποθέτησης του ξεχωριστού αυτού μετρητή κατόπιν απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ επίσης μπορεί να ρυθμιστεί και να πληρωθεί σε δόσεις, όπως και το ποσό που τυχόν οφείλεται ως τότε με βάση τις καταγραφές του κοινού μετρητή της πολυκατοικίας και το οποίο επίσης μπορεί να ρυθμιστεί και να πληρωθεί σε δόσεις. Ήδη 100 περίπου πολυκατοικίες στον Πύργο έχουν τοποθετήσει ή βρίσκονται σε φάση τοποθέτησης ξεχωριστών μετρητών ανά διαμέρισμα. 

    Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που οι «ανάλγητοι γραφειοκράτες» της ΔΕΥΑΠ έχουμε εφαρμόσει και ακολουθούμε σταθερά σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και την οικονομία η τακτική μας έχει γίνει ακόμη πιο ευέλικτη και ανεκτική ιδίως τα τελευταία χρόνια.

   Όμως η περιοδική και ολιγόχρονη διακοπή της υδροδότησης αποβλέπει και σε έναν ακόμη σκοπό: να κινητοποιήσει τους πολίτες να αναζητήσουν τους λόγους της διακοπής αυτής διότι πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε ότι ενώ οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των διαμερισμάτων έχουν πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στο διαμέρισμά τους για τη ΔΕΥΑΠ, το ποσό αυτό δεν φτάνει ποτέ στα ταμεία της ΔΕΥΑΠ και χάνεται στην πορεία.  

  Για το λόγο αυτό καλούμε τους πολίτες που διαπιστώνουν τη διακοπή της υδροδότησης στις πολυκατοικίες τους να επικοινωνούν με τη δημοτική επιχείρηση ώστε να πληροφορούνται το λόγο της διακοπής και την τυχόν οφειλή προς τη ΔΕΥΑΠ και να μη θεωρούν δεδομένο ότι χρήματα που έχουν καταβάλλει για το σκοπό αυτό έχουν πράγματι δοθεί για την πληρωμή των λογαριασμών.

Όλη η επικαιρότητα