Αρθρογραφία

Απαράγραπτα τα εγκλήματα Γενοκτονίας

Ακούστε το άρθρο

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που έκανε την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για το έγκλημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που άρχισε προχθές το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης και θα ολοκληρωθεί σήμερα με τη διακήρυξη στο Λόφο της Πνύκας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και ενώπιον της ηγεσίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στελεχών της ΚΕΔΕ, πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, μελών ποντιακών σωματείων, εκπροσώπων της αρμενικής και ασσυριακής κοινότητας, επιστημόνων Ελλήνων και ξένων που ήρθαν στη χώρα μας για πάρουν μέρος στο Συνέδριο και απλών Ποντίων με δίψα για να πάρουν απαντήσεις από τους ειδικούς.

«Είμαι εδώ για να επαναλάβω ότι τηρώ τις δεσμεύσεις τις οποίες έχω αναλάβει. Πράγματι, σε ό,τι αφορά το πρώτο, κινούμαστε τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου, όσο και σε διεθνή συντονισμό με το Ισραήλ και την Αρμενία. Σύντομα οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες θα έχουν το δικό τους Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των Ποντίων στην οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας αλλά και τον πολιτισμό της τόνισε «νομίζω ότι η μεγάλη σημασία αυτού του Συνεδρίου είναι ακριβώς ο προσανατολισμός του στο μέλλον. Πώς θα μάθουμε, πώς θα αποφύγουμε να ξαναζήσουμε στη δική μας ζωή τέτοιες τραγωδίες. Οπουδήποτε στον κόσμο. Πρέπει, δηλαδή, να αποκρυσταλλώσουμε συμπεράσματα τα οποία θα οπλίσουν τον σύγχρονο κόσμο, ώστε να μην ζήσουμε ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες. Και αυτό είναι μία παρακαταθήκη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό».

H άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται ευρέως ως το τελικό στάδιο της σχεδιασμένης  γενοκτονίας, που επιφυλάσσει στους δράστες της την ατιμωρησία και αποδεδειγμένα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές γενοκτονίες. Διότι αυτό θέλουν οι Γενοκτόνοι ανά τον κόσμο… ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ… ώστε να το επιχειρήσουν ξανά!!

Μπορεί, όπως λέγεται, η ιστορία να γράφεται από τους νικητές, αλλά η αλήθεια αποδεικνύεται από τα ανθρώπινα θύματα. Πολλά είναι τα εγκλήματα που μετά από ορισμένα χρόνια παραγράφονται. Δεν παραγράφει όμως  ποτέ η ιστορική αλήθεια εγκλήματα Γενοκτονίας, τα οποία όσο κι αν θέλουν κάποιοι να τα ξεχάσουμε, παραμένουν απαράγραπτα και βαρύνουν πρόσωπα και έθνη.

Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ανεξάρτητα αν διαπράχθηκαν σε συνθήκες Ειρήνης ή Πολέμου και κυρίως  το έγκλημα της Γενοκτονίας όπως ορίζεται στη σύμβαση του 1948 δεν παραγράφονται και ανεξάρτητα από την ημερομηνία διάπραξής τους.

Ήταν 19 Μαΐου 1993  όταν για πρώτη φορά Έλληνας Υπουργός έσπασε σιωπή 74 ετών της Ελληνικής Πολιτείας και μίλησε με επίσημη ανακοίνωσή του για την Γενοκτονία των Ποντίων και την ανάγκη της Διεθνούς αναγνωρίσεως αυτής ως Γενοκτονίας αλλά και την υποχρέωση της Διεθνούς Κοινότητας να το πράξει. Επρόκειτο για τον Ηλείο  Υφυπουργό, τότε,  Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Βύρωνα Πολύδωρα.

Σημείωνε ο τότε Υφυπουργός : «Από το 1911 είχαν λάβει απόφαση οι Νεότουρκοι να επιλύσουν με τις γενοκτονίες των γηγενών εθνοτήτων το εθνικό πρόβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου άρχισε η υλοποίηση της απόφασης. Το 1916 ξεκίνησε η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο. Μέχρι το 1923 εξοντώθηκαν 353.000 άτομα, δηλαδή ο μισός ελληνικός χριστιανικός πληθυσμός.»

Απαράγραπτα λοιπόν τα εγκλήματα όλων των Γενοκτόνων.

Όλη η επικαιρότητα